POLITICA 30 octombrie 2020

VIDEO Comuna Barcani a rămas fără viceprimar și după ședința de vineri

de Iulia Drăghici - Taraș | 3745 vizualizări

Întrebarea „cine este viceprimarul comunei Barcani?” a rămas fără răspuns, deși consilierii locali s-au întrunit în ședință vineri, 30 octombrie, tocmai pentru a lămuri acest aspect. Au fost exprimate două propuneri: Gheorghe Neagovici, de la PNL și Marian Arnăut, de la PSD. Din cele 11 voturi exprimate, 6 au fost pentru Neagovici, 4 pentru Arnăut și unul a fost anulat. Pentru a putea fi ales în funcție, viceprimarul trebuia să obțină minimum 7 voturi, așa că niciunul nu a putut fi validat. 

La ședință au fost prezenți toți cei 12 consilieri locali validați. În sală nu a fost, însă, fostul primar, Gheorghe Marin, din motive de sănătate, dar a luat parte la eveniment prin mijloace online. Acesta a fost învestit în funcție și a depus jurământul tot virtual. Dar, pentru că votul este secret, nu a putut participa la scrutin.  

Urmează să se stabilească ce se va întâmpla pe viitor și cum se va stabili cine va deveni viceprimar.

Și-au exprimat dreptul de vot un număr de 11 consilieri locali în funcție din cei 12 prezenți, domnul Marin Gheorghe fiind în imposibilitatea de a vota în secret. Vă aduc la cunoștință următoarele: potrivit articolului 152 din Ordonanța de Urgență a Guvernului 57 din 2019, viceprimarul este ales prin vot secret cu majoritatea absolută din rândul membrilor Consiliului Local, la propunerea primarului sau a consilierilor. Potrivit articolului 5, litera c, majoritatea absolută este primul număr natural strict mai mare decât jumătate din totalul membrilor în funcție. În cazul de față, această majoritate absolută este de 7. (...) Niciunul dintre cei doi candidați nu a primit un număr suficient de voturi, adică minim 7. În cazul de față, viceprimarul nu a fost ales. Vom face demersuri să vedem dacă primim al 13-lea consilier, dacă nu, se va vota într-o altă ședință noul viceprimar”, a spus secretarul comunei, Virgil Ștefan Tohănean.  

Decizia a stârnit, în mare parte, indignare în rândul celor prezenți în sală, precum și în a celor care au urmărit ședința difuzată live, pe Facebook. 

Tot în cadrul ședinței de vineri, 30 octombrie, s-au format și comisiile de specialitate din cadrul CL.

Chiar dacă inițial s-a stabilit că CL Barcani va avea 13 membri, număr calculat raportat la populația comunei, în final a rămas cu 12. Asta pentru că actualul primar a obținut și un post de consilier. 

Săptămâna trecută, când a fost învestit în funcție, primarul și-a exprimat preferința de a-l avea alături în conducerea primăriei pe Gheorghe Neagovici.

„Propunerea mea este domnul Gheorghiță Neagovici, de la PNL. Mi se pare cel mai competent om, fiind și o persoană tânără, în care simt că pot să am încredere, o persoană care a mai lucrat în administrație, chiar și la minister. Simt că putem să facem o echipă bună”, a spus atunci, pentru Observatorul de Covasna, Nicolae Pastor.

Revenim cu declarații și detalii în perioada următoare.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.