STIREA ZILEI 6 august 2013

Mai e nevoie de 100.000 de lei pentru reparaţiile Catedralei Ortodoxe

de Monica Vrânceanu | 814 vizualizări

Inițiate cu câțiva ani în urmă, lucrările de reabilitare a Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe continuă și în această vară, existând încă multe reparații necesare. Catedrala mai are nevoie de 100.000 de lei pentru ca reparațiile începute să poată fi finalizate, plus că se dorește o refacere completă a curții, unde va fi amenajat un părculeț.

Preotul Cristian Groza ne-a declarat că se lucrează încă la acoperiș – unde mai sunt de refăcut în jur de 30 de mp, urmând apoi lucrări tehnice la streșini, înlocuirea materialului lemnos din jurul ferestrelor, precum și zugrăvirea pervazelor. Deși ar fi necesară și o zugrăvire totală a fațadei Catedralei, acest lucru a fost amânat deocamdată, din lipsă de fonduri.

S-au investit până acum 300.000 de lei în lucrările de refacere a Catedralei, au fost multe necesități iar reparațiile de la acoperiș au fost prioritare. Urmează reamenajarea curții, unde vom face un părculeț și ne vom axa pe cât mai mult spațiu verde, cu flori, plante, copaci și băncuțe, astfel încât să existe un exterior frumos și relaxant pentru cei ce vin la Catedrală și la Muzeul Spiritualității de la subsolul acesteia. În plus, vom reface rampa de acces pentru scaunele rulante, deoarece actuala este nefuncțională”, ne-a spus preotul Cristian Groza.

Potrivit acestuia, cei mai mulți bani pentru reparațiile de la Catedrală au venit din donațiile credincioșilor și de la Episcopia Covasnei și Harghitei, în vreme ce persoanele juridice au ajutat în special cu materiale necesare lucrărilor. Până în prezent, Consiliul Județean Covasna a contribuit cu 80.000 de lei iar Primăria Sfântu Gheorghe cu 10.000 de lei, sumele venind de-a lungul timpului.

Pregătiri pentru 75 de ani de la sfințirea locului Catedralei

Catedrala a avut nevoie de o serie de reparații urgente – la acoperiş şi turle (degradate în timp), ferestre noi, precum și tencuială, acolo unde s-a infiltrat apa. Banii au început să se adune din 2011, însă pentru că strângerea întregii sume era imposibil să se facă dintr-odată, reparațiile s-au făcut treptat, nu atât în ordinea necesităților cât mai mult în funcție de banii existenți.

Vrem să terminăm lucrările până anul viitor, astfel încât pe 20 septembrie 2014, când se vor împlini 75 de ani de la sfințirea locului Catedralei, să putem face o resfințire”, a mai spus preotul Groza, apelând la înțelegerea credincioșilor în privința disconfortului legat de lucrări.

Administrația Catedralei a deschis și un cont în care toți cei interesați să ajute pot depune orice sumă de care dispun, în vederea sprijinirii lucrărilor de refacere: RO29RNCB0124038018730002 deschis la BCR Sfântu Gheorghe. Catedrala este construită în stil brâncovenesc, iar lucrările la aceasta au început în anul 1939. Oprite apoi 30 de ani, lucrările au fost reluate în anii ’70. Pe 15 mai 1983 a avut loc sfinţirea Catedralei Ortodoxe, iar de atunci şi până acum nu a mai fost întreprinsă nicio lucrare amplă de reabilitare a acesteia. Catedrala este un important lăcaș de cult, aceasta deservind nu doar credincioșii ortodoxi din Sfântu Gheorghe ci și din zonele apropiate orașului; în plus, aici au loc periodic diverse evenimente importante și cu semnificație pentru comunitatea românească.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Asociatia "ProCovasna", 7 august 2013
Domnule primar, cum se face ca mereu gasiti bani pentru bisericile maghiare si niciodata pentru cea ortodoxa?? Sa nu uitam ca in cadrul sedintei din data de 27 iunie 2013, membrii Consiliului Local citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.