STIREA ZILEI 9 aprilie 2013

Lipsa banilor guvernamentali blochează lucrările în judeţ

de Székely Emőke | 828 vizualizări

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, spune că județul nu a mai primit bani de la București de aproape un an

Anul acesta Consiliul Județean Covasna se bazează pe proiecte europene, întrucât bani de la București pentru proiecte nu vin. „Speranța moare ultima, dar semnale concrete pe care să ne bazăm nu avem” – ne-a declarat președintele Tamás Sándor.

Proiecte mari în derulare

Unul dintre cele mai mari proiecte ale CJ pe acest an este cel de gestionare a deșeurilor. Acest proiect include 4 dintre cele 5 orașe ale județului și se lucrează la foc continuu pentru ca județul să aibă în sfârșit un sistem nou și performant de gestionare a deșeurilor. „La Întorsura Buzăului am închis groapa de gunoi, am ecologizat zona, acum lucrăm la groapa de la Covasna, au început deja lucrările la Chiuruș. Un alt proiect uriaș este cel de reabilitare, modernizare și extindere a sistemului de apă și canalizare. Valoarea proiectului cu apă este de 107 milioane de euro, și proiectul include de asemenea 4 orașe: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna și Întorsura Buzăului. De pe urma acestor lucrări vor beneficia 100.000 de oameni, români, maghiari și alte naționalități deopotrivă. Orașul Baraolt nu a fost inclus în niciunul din aceste două mari proiecte pentru că fostul primar nu a dorit acest lucru. În orașele în care primarii s-au arătat deschiși, proiectele sunt în derulare” – spune Tamás.

Banii de la București lipsesc

„De la București bani nu vin. De zece luni de când s-a instalat noul Guvern nu numai că nu am primit bani pentru buget, dar nici pentru diferitele proiecte guvernamentale, de parcă ar fi un blocaj financiar împotriva Ținutului Secuiesc. Din această cauză, din lipsa banilor în 26 de localități nu se mai lucrează la sistemul de apă, în 32 de localități canalizare, în 16 localități nu se lucrează la reabilitarea și modernizarea drumurilor județene și comunale” – a declarat președintele CJ.

Preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor

Soluția: fonduri europene

Dacă nu sunt bani guvernamentali, CJ se bazează pe proiecte europene. Administrația județeană se gândește deja la următorul ciclu de bani europeni, iar Tamás Sándor spune că vor continua să scrie proiecte și să dezvolte județul din bani europeni. „Ne putem baza doar pe inteligența noastră și pe bani europeni. Trebuie să lucrăm în continuare la întocmirea proiectelor europene și pentru următorul ciclu european, întrucât 77% din bugetul CJ pentru dezvoltare provine din bani europeni. În ceea  ce privește partea de co-finanțare, noi putem face rost de aceste sume, numai să ni se acorde puțin mai multă autonomie” – a declarat Tamás Sándor.

„Nu există trotuare românești și trotuare ungurești”

Întrebat de proiectele din diferitele zone ale județului, Tamás Sándor spune că privește județul ca un întreg, nu face diferență între zonele locuite de etnici români și maghiari. „Nu sunt zone românești și zone maghiare, există județul Covasna și localități aparținătoare. Nu există trotuar românesc și trotuar unguresc, ci doar dezvoltare. Ne vom confrunta și pe mai departe în ceea ce privește chestiunile politice, dar vom lucra împreună la dezvoltarea localităților și dezvoltarea județului” – afirmă Tamás.

Planuri din bani proprii

În ceea ce privește proiectele pe anul acesta pe care CJ le va demara din fonduri proprii, Tamás Sándor ne-a amintit drumul spre Valea Crișului, considerat de mulți ca fiind cel mai rău drum al județului, unde cu o investiție de 1,9 milioane de lei drumul va fi reparat. De asemenea, administrația publică județeană va schimba indicatorul de intrare în județul Covasna dinspre județul Bacău, unde acum există o inscripție ruginită, dar va fi modernizată și o fostă centrală din Sfântu Gheorghe care va deveni un centru cultural. „Anul acesta vor sosi în județ 7 autospeciale SMURD noi, astfel fiecare oraș din județ va avea asemenea autospeciale” – mai spune Tamás.

Un alt proiect, ce include fiecare copil de clasă pregătitoare din județ, este cel numit „Primul ghiozdan”. Valoarea acestuia este de 18.600 de euro și constă în acordarea unui ghiozdan echipat copiilor care în luna septembrie încep clasa pregătitoare.

Bani luați de la investiții

Bugetul total al CJ Covasna pe anul 2013 este de 169.498.000 lei. Președintele Tamás Sándor ne-a spus că anul acesta au fost nevoiți să scadă banii destinați dezvoltării pentru că Guvernul a mărit salariile funcționarilor cu 15,5% doar pe hârtie. „Cheltuielile de funcționare se ridică la suma de 120.000.000 lei. Am fost nevoiți să luăm o parte de la fondurile pentru dezvoltare pentru că nu am primit bani pentru majorarea salarială de 15,5%. Practic Guvernul a mărit salariile doar pe hârtie, bani pentru acoperirea acestor măriri salariale nu ne-a dat” – afirmă Tamás.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.