STIREA ZILEI 30 mai 2012

Întâi distracţia, apoi Bacalaureatul

de Székely Emőke | 555 vizualizări
Sâmbăta aceasta are loc „Ultimul clopoţel” la majoritatea şcolilor din oraş, motiv de distracţie şi sărbătoare pentru mulţi absolvenţi de liceu. Pe vremuri, ultimul clopoțel însemna pentru mulți liceeni terminarea studiilor și era o sărbătoare a maturizării.

Sâmbăta aceasta are loc „Ultimul clopoţel” la majoritatea şcolilor din oraş, motiv de distracţie şi sărbătoare pentru mulţi absolvenţi de liceu.

Pe vremuri, ultimul clopoțel însemna pentru mulți liceeni terminarea studiilor și era o sărbătoare a maturizării. Vremurile s-au schimbat însă, iar moda petrecerilor grandioase organizate cu ocazia terminării liceului este din ce în ce mai răspândită. Cadouri scumpe și mese întinse sunt lucruri obișnuite în această perioadă, iar pentru unele familii faptul că un copil termină liceul este o sărbătoare cât o nuntă sau un botez. Voia bună se schimbă însă de multe ori după afișarea rezultatelor de la Bacalaureat, atunci când pentru unii petrecerea dinainte devine chiar o amară amintire.

105 copii termină la CNMV

Directoarea Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Luminița Curceanu, ne-a spus că la CNMV festivitatea de ultimul clopoțel va avea loc sâmbăta aceasta de la ora 10 în Sala de sport din cadrul instituției. „Anul acesta termină liceul 105 elevi în școala noastră. Sper că toți vor avea notele încheiate săptămâna aceasta și vor fi cu toții prezenți la festivitatea de sâmbătă” – spune directoarea. Trebuie menționat faptul că simularea Bac-ului la CNMV nu a fost tocmai un succes, mai ales la matematică. Profesorii speră că rezultatul slab de la simulare a fost un semnal de alarmă, și elevii s-au pus cu burta pe carte măcar acum, pe ultima sută de metri.

Înainte de Bac însă, absolvenții de la CNMV se pregătesc pentru marele banchet de absolvire, care va avea loc în seara aceasta, la un restaurant din Sfântu-Gheorghe. Pentru petrecerea care va aduna domnișoare în rochii somptuoase și tineri eleganți, absolvenții de la CNMV au scos din buzunare câte 100 de lei fiecare; poate cam mult pentru o seară de distracție, ar spune unii, dar până la urmă o singură dată-n viață ești absolvent de-a XII-a, deci merită.

„Ne-am pregătit constant pentru Bac, atât individual cât și prin ore suplimentare, la școală – la limba română, matematică, limbi străine, fiecare după profil. Mergem să petrecem la banchet, nu cred că Bac-ul trebuie să ne împiedice, după cum nu cred că există vreo generație care poate spune că e foarte bine pregătită pentru Bac. Eu personal chiar nu-mi fac probleme că nu voi trece, dar am emoții pentru notele de la Bac, pentru că-mi doresc să fie cât mai bune”, ne-a spus Simina, una dintre absolventele CNMV.

O altă tânără de la CNMV, Maria, este de părere că petrecerile și banchetul ar fi mai potrivite după Bac, când fiecare ar ști exact ce-i rezervă viitorul apropiat, mai ales în condițiile în care Bac-ul de anul trecut a avut rezultate dezastruoase.

„Sincer, mie nu mi se pare foarte potrivit să petrecem înainte de Bac, înainte de a avea o siguranță că am trecut examenul ăsta, înainte de a ști care va fi situația cu admiterea la facultate... inclusiv faptul că ne bucurăm de ultimul clopoțel, faptul că mergem la banchet e puțin ciudat. Spun asta pentru că, după părerea mea, situația de la Bac din anul acesta nu va fi cu mult diferită de cea din anul trecut – mulți nu au învățat, s-au lăsat pe tânjală gândindu-se că nu se poate chiar ei să nu ia bac-ul și s-au ”trezit” cumva abia acum, pe ultima sută de metri, ceea ce e îngrijorător”, spune Maria.

Petrerece la cost redus

Absolvenţii de la Grupul Școlar Constantin Brâncuși vor petrece „acasă”, adică în cantina școlii, care are linie proprie de specialiști în prepararea mâncărurilor și a dulciurilor.

„E o tradiție a școlii să organizăm banchetul în cantină, care va fi amenajată potrivit amplorii evenimentului. Meniurile nu vor costa mult, oricum sub media prețurilor de la restaurant, adică undeva la 20-25 de lei; practic, noi facem mâncarea, noi ne ocupăm cu servirea, prin elevii din clasele mai mici, deci nu avem de ce să cheltuim prea mult”, a explicat directoarea Rodica Pârvan.

Potrivit acesteia, la Grupul Școlar Constantin Brâncuși vor absolvi 80 de elevi – două clase de liceu zi și două clase de liceu seral; pentru toți aceștia s-au organizat pregătiri suplimentare. În ceea ce privește simulările pentru Bac, Pârvan a arătat că rezultatele au fost unele acceptabile la limba română și geografie, problema rămânând în continuare proba la matematică.

Daruri multe și scumpe

Mergând prin oraș zilele astea se aude la tot pasul că „X sau Y termină liceul, ce să îi cumpăr?”. Pe vremuri, o carte era un dar obișnuit, ba chiar potrivit. Acum moda e alta, se dau sume frumoase de bani, bijuterii sau chiar mașini. Am intrat într-o librărie din Sfântu Gheorghe pentru a întreba dacă în această perioadă cresc vânzările de carte. Vânzătoarea ne-a spus că în perioada ultimului clopoțel se cumpără cărțile mai scumpe, albume, antologii, ale căror prețuri încep undeva la 100 de lei.

Ultimul clopoţel subţiază bugetele

Nagy Maria este mama unei eleve de clasa a XII-a. Ne-a spus că ultimul clopoțel nu este o distracție ieftină. „Copiii de azi aspiră la rochii scumpe pentru banchet, poze cât mai extravagante, le stă gândul numai la distracție, nu și la învățătură. În plus, am dat o sumă frumușică și pentru darurile pentru profesori, pentru flori, pentru banchet, nici nu mai vorbesc de masa de după festivitatea de la școală. Dacă fac un calcul, ultimul clopoțel ne-a costat în jur de 2.000 de lei, dar sunt convinsă că sunt alții care au cheltuit și mai mult. Sper ca efortul nostru material să fie răsplătit și fata noastră să ia Bac-ul și să intre la facultate, dar având în vedere rezultatele de anul trecut, și cele de la simulare, va fi greu” – ne-a declarat femeia.

Restaurantele ies în câștig

Dincolo de banchetul pe care fiecare liceu îl organizează în general la restaurant, patronii localurilor mai au un câștig în această perioadă: pe cel al prânzurilor de absolvire.

„Sunt elevi care la terminarea liceului, după festivitatea de ultimul clopoțel, vin la restaurant cu părinții, rudele și prietenii, pentru a servi un prânz; practic în această conjunctură se oferă și cadourile pentru absolvenți”, ne-a explicat patronul Restaurantului Park, Kovács István. Acesta spune că un astfel de prânz cuprinde un meniu compus din aperitiv, ciorbă, felul doi, cafea și uneori desert, prețul ajungând undeva la 50 de lei de persoană.

Facultate pentru toţi

Cei mai mulți absolvenți de liceu doresc să își continue studiile. Tinerii știu că nu prea au ce face cu o diplomă de bacalaureat, așadar mai au nevoie de școală pentru a se putea angaja apoi într-un post mai bun. László termină liceul anul acesta şi vrea să meargă la facultate la Cluj-Napoca. El ne-a spus că nu îi este frică de examenul de bacalaureat, și nu înțelege de ce se face așa mare caz din acesta. „Părinții noștri au dat și ei Bac-ul, așa cum au reușit ei, reușim și noi. Nu cred că este cazul să recurgem la camere de supraveghere, nu îmi place, dar asta este regula, ne conformăm. Sincer, ar fi fost mai bine fără, că mai puteam și noi discuta între noi, așa se făcea și pe vremuri” – spune László.

Erika vrea să devină medic. A învățat din greu în anii de liceu, iar acum se pregătește de bacalaureat. „Vreau să merg la UMF la Târgu-Mureș. Sper să reușesc să intru și să termin cu bine și facultatea. Pentru mine ultimul clopoțel nu înseamnă mare lucru, nu mă pregătesc cu nimic deosebit, vom avea o masă în familie și atât. Percep tot acest lucru ca și o tranziție, nicidecum un sfârșit de drum. Cred că terminarea facultății este mult mai importantă” – ne-a declarat Erika.

Aproape 2.000 de elevi din judeţ vor termina anul acesta liceul, potrivit datelor de la Inspectoratul Școlar Județean. 1.241 dintre ei termină liceul, 258 școlile profesionale, 266 spun adio cursurilor de liceu seral, iar 176 de absolvenți termină liceul la secțiile de frecvență redusă.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.