STIREA ZILEI 7 mai 2012

În Sfântu Gheorghe, urgențele dentare sunt un vis

de Székely Emőke | 1671 vizualizări

O soluție pentru rezolvarea situaţiei ar fi ca medicii stomatologi să facă de gardă prin rotaţie, la fel cum fac farmaciile.

Ce facem dacă ne doare o măsea în toiul nopții sau la sfârşit de săptămână? Așteptăm până a doua zi, deși am avea dreptul, teoretic, la urgență de specialitate. Locuitorii din Sfântu Gheorghe însă nu se pot bucura de astfel de „lux”, și nici nu se știe când vom putea apela la un dentist în timpul nopții sau la sfârșit de săptămână. Așa a pățit și o tânără din Sfântu Gheorghe, Tamás Andrea, care ne-a contactat pentru a sesiza această situație bizară.

„Mă doare și nimănui nu-i pasă”

Andrea ne-a contactat revoltată pentru că deși este angajată, așadar în fiecare lună i se trage contribuția la fondul de asigurări de sănătate din salariu, a fost nevoită să aștepte de sâmbătă până luni să fie tratată la o măsea. „A început să mă doară o măsea sâmbătă și am colindat orașul în lung și în lat pentru a găsi un medic. Sigur că nu am avut succes. Mi se pare un lucru absolut revoltător ca într-un municipiu reședință de județ să nu ai unde să te duci dacă te doare un dinte la sfârșitul săptămânii. Nu este vorba de un moft, ci de o necesitate absolută” – spune tânăra.

A existat un fel de urgență

La un cabinet stomatologic din Sfântu Gheorghe a existat până nu demult un fel de urgență dentară, în sensul că acolo se primeau pacienți și în zilele de sâmbătă, chiar și fără programare. Aceste servicii însă au încetat, iar acum și la acest cabinet se primesc doar pacienți cu programare. Și așa zisa urgență era cu plată, o extragere de dinte sau măsea costând între 50 și 70 de lei, în funcție de gravitatea cazului. Șeful acestui cabinet a declarat că o soluție ar fi ca medicii stomatologi de la diferitele cabinete dentare să facă de gardă prin rotaţie, la fel cum fac farmaciile. De la vorbe până la fapte însă este cale lungă.

Urgență stomatologică la spital

Managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, András-Nagy Róbert, ne-a declarat că este în cunoștință de cauză, și spune că vom avea și stomatologie la urgența de la spital. „Noua secție de urgență din cadrul spitalului a fost concepută în așa fel încât să poată găzdui și o secție de stomatologie. Avem aparatura necesară, precum și locul acestor aparate” – ne-a declarat András-Nagy Róbert. Noua secție de urgență nu este însă deocamdată funcțională, așadar mai avem de așteptat. După ce această nouă secție va fi terminată, cei de la Spitalul Județean vor purta discuții cu medicii stomatologi pentru a vedea în ce măsură se poate asigura asistența de specialitate. Conducerea Spitalului afirmă că a avut discuții cu cei de la Colegiul Medicilor Stomatologi, dar nu se poate discuta concret până când nici locația nu este definitivată.

Bani puțini de la CAS

Președintele Colegiului Medicilor Dentiști din Covasna, dr. Antalka Huba, a declarat unui site de știri că el ca și medic stomatolog primește de la Casa de Asigurări de Sănătate suma de 1.000 de lei pe lună, bani pentru care poate presta servicii gratuit. „Acești bani sunt foarte puțini, iar eu am decis să primesc doar pacienți minori pe care să îi tratez în cuantumul acestei sume” – a declarat medicul stomatolog. Dacă socotim, acești bani sunt de ajuns pentru 20 de plombări, în condițiile în care sunt zile în care un medic stomatolog poate fi vizitat și de 10 copii. Așadar banii sunt prea puțini, iar dacă un medic decide să efectueze lucrări mai complexe, acești 1.000 de lei nu ar fi de ajuns nici măcar pentru un pacient.

Urgența ar fi bine venită

Localnicii din oraș văd cu ochi buni o eventuală urgență de stomatologie. Un student pe nume Csere Balázs ne-a povestit o experiență proprie, care s-a întâmplat nu demult. „Am avut ghinionul de a avea o durere la o măsea chiar de Paști. Nu am avut unde să mă duc pentru că bineînțeles toate cabinetele au fost închise. Am fost nevoit să stau cu o durere aproape insuportabilă timp de câteva zile, timp în care am luat un pumn de algocalmin. Am fost în situația „fericită” de a avea algocalmin acasă, pentru că în caz contrar, ar fi început un alt calvar pentru că algocalminul se eliberează pe bază de rețetă, iar medicii de familie aveau și ei liber. Sigur, se dau câteva pastile în caz de urgență și la farmacie, dar nu cred că ar fi fost de ajuns” – ne-a povestit Csere Balázs.

Dinți stricați pe bandă rulantă

Din păcate nu stăm prea bine nici în ceea ce privește igiena orală. Este o problemă națională, de la care județul Covasna nu face excepție. Întrebând pe stradă ce părere au oamenii despre stomatologie în general, cele mai multe răspunsuri au fost de genul: „ar fi bine pentru că am dinți stricați, dar nu am bani pentru tratament”. Costurile sunt ridicate, iar Casa de Asigurări de Sănătate alocă prea puțini bani pentru acest scop.

Dacă s-ar înființa stomatologia de urgență, locuitorii orașului, dar și cei ai județului vor putea scăpa de câteva zile de durere. Până atunci însă mai este cale lungă, placată cu măsele umflate și durere de dinți stricați.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.