STIREA ZILEI 21 septembrie 2022

În orașul Covasna au loc ample lucrări de asfaltare

de Diana Pantelimon | 2154 vizualizări

Mai multe străzi din orașul Covasna au fost sau sunt în curs de asfaltare. Deși lucrările au suferit întârzieri din mai multe motive, primarul orașului se declară mulțumit de ritmul în care firma constructoare avansează.

Lucrările de asfaltare a străzilor și de executare a trotuarelor străzilor Timár și Gábor Áron au fost finalizate. Va urma amenajarea spațiilor verzi și montarea indicatoarelor rutiere pe strada Timár. Pe strada Avram Iancu s-a turnat luni, 19 septembrie a.c., și al doilea strat de asfalt, potrivit primarului Gyerő József.

„Se mai lucrează și se finalizează strada Aurel Vlaicu din centru.

Exact cum prevede și proiectul, s-au făcut și se fac lucrări de pregătire a carosabilului, la infrastructura pluvială, la rețeaua de apă menajeră și trotuare. Am terminat pe strada Gábor Áron, o stradă foarte lungă, strada Lakosok, strada Timár, strada Dsida Jenő. 

Se află în pregătire, se lucrează pe partea intervențiilor asupra infrastructurii corpului drumului și inclusiv rețele în strada Spitalului și Elisabeta, probabil că acolo vor urma lucrări de asfaltare în curând, dar mai avem de rezolvat substructura drumului. Se lucrează și în partea de sus a orașului, în Voinești, pe strada Teculescu și Șaguna. Este pregatită și strada Varului, care este mai scurtă și care se va face doar după Teculescu și Șaguna.

Aici, de-a lungul timpului, am avut lucrări complexe și de natură diferită. Inclusiv reabilitarea rețelei de gaz. Se mai lucrează pe Șaguna la racordarea imobilelor la canalizare, o lucrare a primăriei, independentă de intervențiile incluse în proiect, fiindcă, dacă se asfaltează, nu mai putem să ne atingem de infrastructura asfaltată. Totodată, pe Teculescu, am decopertat și ne-am dat seama ca rețeaua de apă de presiune și de aducțiune, cea care urcă și cea care coboară și alimentează orașul, are nevoie de reabilitare, pentru că altfel nu ne putem asuma o lucrare de asfaltare. Aceste două intervenții a trebuit să le facem în colaborare cu operatorul de apă și canal, respectiv cu Gospodărie Comunală S.A.

Ne propunem să terminăm aceste lucrări și să reușim turnarea unui prim strat de asfalt până la venirea iernii, pentru ca locuitorii celor două străzi să nu trebuiască să umble prin noroi în perioada iernii și să putem deszăpezi în condiții mai bune. Cu siguranță nu vom putea termina acolo în totalitate lucrările anul acesta, dar dacă reușim turnarea unui prim strat de asfalt, astfel încât la primăvară să configurăm trotuarele și să venim cu al doilea strat de asfalt, atunci eu voi fi mulțumit. 

Și ne mai rămâne strada Petőfi, partea de jos. Acolo încă n-am început nicio intervenție, carosabilul este din piatră cubică, trebuie ridicată. Dar mai întâi vreau să mă asigur că în perioada iernii nu stricăm ceva, apoi putem interveni la începutul anului viitor”, a spus luni, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul Gyerő József.

Asfaltarea străzilor a fost întârziată din pricina creșterii prețurilor materiei prime, dar și din cauza intervențiilor efectuate de alți furnizori, care, deși au fost notificați din timp, nu au terminat lucrările la termenele stabilite.

„Din păcate, am întâmpinat probleme la implementarea acestui proiect, pe de-o parte, din cauza acestor chestiuni imprevizibile care au ieșit la iveală când am decopertat carosabilul, pe de altă parte, problemele cu rețeaua de gaz care trebuia reabilitată, altfel, în mod logic, nu puteam veni cu asfaltul ca apoi să începem să spargem. Cu gazul nu te joci. (...) Deși am anunțat din timp toți furnizorii de servicii și utilități, de ani de zile, că vom avea aceste intervenții, a trebuit să așteptăm să termine dumnealor. Din păcate, au întârziat foarte mult.

Apoi mai sunt aceste probleme majore de creșteri de preț, la energie mai ales, și cu lipsa materiilor prime, pe fondul a ceea ce trăim astăzi și cu situația de război. Aprovizionarea este mai greoaie. Este foarte mult de lucru și pe plan administrativ, cu actualizările de prețuri. Au apărut mai multe acte normative în mod succesiv. Trebuia să le aplici pe toate, să le iei pe toate în considerare, fără nicio greșeală, care poate costa de ordinul milioanelor de euro.

Lucrăm, asta e ideea. În ultima perioadă am accelerat la maxim cu putință cu această firmă constructoare, SC Cazicom SRL, din județul Vâlcea. Ei au câștigat licitația și se ocupă de tot proiectul, au și alți parteneri cu care lucrează, dar noi cu ei avem contract. Ei trebuie să ne asigure garanția de bună execuție și finalizarea lucrării în termeni contractuali. Chiar acum avem un document pe care trebuie să-l trimitem la Ministerul Dezvoltării pentru actualizarea prețurilor în baza actelor normative și prelungirea contractului de execuție, pe motivele amintite și care nu țin de culpa executantului sau a noastră, ci de circumstanțele concrete ale lucrării, de contextul economic, financiar și ce ține de situația politică a războiului”, a mai spus Gyerő József.

Prin proiectul „Reabilitarea infrastructurii rutiere în stațiunea balneoclimaterică din Covasna”, finanțat prin POR 2014-2020, Axa prioritară 7, administrația publică locală urmărește reabilitarea sistemului rutier pe străzile Gábor Áron, Aurel Vlaicu, Timár, Petőfi Sándor, Elisabeta, Iustinian Teculescu, Lakosok, Dsida Jenő, Spitalului, Andrei Șaguna și Varului, precum și reabilitarea sau înființarea trotuarelor, spațiilor verzi, instalațiilor de apă, canalizării pluviale și canalizării menajere, acolo unde este necesar, potrivit regio-adrcentru.ro.

După ultima reactualizare a prețurilor, valoarea proiectului s-a ridicat la aproximativ 20 de milioane de lei, din care 2% contribuția primăriei, potrivit datelor furnizate de primarul orașului.

Sursa foto: Facebook / Gyerő József

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.