Împărţelile financiare generează discuţii în sportul covăsnean!! Zero lei pentru handbalul feminin de la CSM
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a împărţit banii pentru sport pe semestrul I al acestui an, în mod bizar singura echipă importantă care nu a primit niciun leu fiind cea de handbal fete a CSM, proaspăt învingătoare în derby-ul local cu Bobowling.
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a împărţit banii pentru sport pe semestrul I al acestui an, în mod bizar singura echipă importantă care nu a primit niciun leu fiind cea de handbal fete a CSM, proaspăt învingătoare în derby-ul local cu Bobowling.
După adoptarea bugetului pe 2012, Comisia pentru Tineret și Sport din cadrul Consiliul Local Sfântu Gheorghe a împărțit banii pentru cluburile și asociațiile sportive din oraș care au depus proiecte pentru prima jumătate a anului.
Suma totală a rămas aceeași
Consiliul Local a alocat de la buget tot atâţia bani cu destinația sport ca și anul trecut. Acest lucru înseamnă 700 de mii de lei pentru tot anul, din care 60.000 au fost puși deoparte pentru organizarea Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe. Suma rămasă a fost împărţită de membrii Comisiei pentru Tineret și Sport în două părţi egale, câte 320.000 de lei pentru fiecare semestru al acestui an. Banii alocaţi proiectelor sportive din prima parte a anului au fost împărţiţi în această săptămână, într-un mod care a suscitat discuţii.
Mai multe proiecte decât anul trecut
Anul acesta au depus proiecte 52 de cluburi și asociații sportive pentru 118 competiții. Numărul acestora a înregistrat o ușoară creștere față de anul trecut, când numărul entităților sportive care au cerut finanțare de la Consiliul Local a fost de 44. Dintre proiectele depuse, foarte puține au fost cele care nu au primit nimic, unul dintre cazuri fiind cel al echipei de handbal fete a CSM Sfântu Gheorghe.
Cei mai mulți bani s-au dus la futsal
Întrucât orașul are o singură echipă care evolueză în prima ligă națională, echipa de futsal FC Sepsi, era de așteptat ca aceasta să primească cei mai mulți bani. Lor li s-au alocat 150 de mii de lei, adică aproape cât au cerut. FC Sepsi se află momentan pe locul doi în Campionatul României și s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei. Anul trecut echipa a primit doar jumătate din această sumă, așadar în cazul lor creșterea este semnificativă.
Bani pentru handbal, dar nu pentru toţi...
La Comisia pentru Sport și Tineret au fost depuse trei proiecte care vizau finanțarea unor echipe care joacă în divizia secundă de handbal. Cei de la CSM Sfântu Gheorghe au sperat la finanțare atât pentru echipa de fete cât şi pentru cea de băieţi, iar Bobowling a cerut și ea finanțare pentru echipa de handbal fete. Pe lista finală a sumelor alocate nu se regăsește însă echipa feminină a CSM, ci numai cea masculină. Celelalte echipe de handbal (CSM băieți și Bobowling fete) au primit câte 10 mii de lei.
CSM învinge Bobowling în derby-ul local
Asta în condiţiile în care în derby-ul local al handbalului feminin, disputat aseară în Sala Sporturilor Szabó Kati, echipa de handbal feminin a CSM Sfântu Gheorghe a câștigat partida disputată împotriva celeilalte reprezentante a orașului, Bobowling. Partidă contând pentru prima etapă a returului Diviziei A a fost una a orgoliilor, iar CSM și-a dorit să își ia revanșa, întrucât în tur au pierdut contra Bobowling. Peste 500 de persoane au fost interesate de partida de handbal, iar ambele echipe au avut galerie proprie. Partidă a fost una echilibrată, iar faptul că ambele echipe și-au dorit victoria s-a văzut pe teren. Au fost faulturi multe, la fel și greșeli de ambele părți. Scorul la pauză a fost de 9-5 pentru CSM, avantaj păstrat şi în a doua parte a meciului câștigat cu scorul de 20-17.
Victorie dulce-amară
Fanii echipei feminine de handbal a CSM au primit astfel ieri o veste bună, aceea că și-au luat revanșa față de Bobowling, dar și una mai puțin bună, și anume că echipa favorită nu va primi finanțare de la Consiliul Local. La începutul campionatului, membrii Comisiei pentru Tineret și Sport au decis ca orașul să sprijine o singură echipă feminină de handbal care evoluează în Divizia A. În semestrul II al anului trecut această echipă a fost Bobowling Sfântu Gheorghe, la fel și în semestrul I al anului curent, deși CSM este echipa care are tradiție în acest sport, iar Bobowling este o echipă apărută doar în acest sezon. Gurile rele spun că motivele ar fi de sorginte etnico-politice, Bobowling fiind o echipă alcătuită în proporţie mare de jucătoare de etnie maghiară, spre deosebire de echipa CSM-ului.
Baschetul, buget de divizia B
După ce Sepsi BC s-a retras din Divizia A, orașul a rămas cu două echipe de baschet care joacă în divizia secundă: una de fete și una de băieți. Ambele au primit de la CL câte 20 de mii de lei. Întrebat de ce primesc echipele de baschet dublu față de cele de handbal care joacă tot în divizia secundă, președintele Comisiei pentru Tineret și Sport din cadrul CL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat că baschetul are o tradiție mai mare în oraș. Discutabil am putea spune, argumentul popularităţii fiind poate mai plauzibil şi mai puţin subiectiv.
Bani și pentru fotbal
CL crede în nouă echipă de fotbal a orașului, OSK, înființată anul trecut. Mădălin Guruianu spune că membrii Comisiei au căzut de acord să sprijine echipa având în vedere faptul că în spatele formației locale se află oameni de afaceri serioși. Așa se face că OSK a primit 15 mii de lei, bani pe care îi va folosi pentru plata chiriei pentru terenul de fotbal pe care îl foloseşte. Și echipele din Chilieni și Coșeni au primit câte 5 mii de lei, acestea evoluând în aceeași ligă (a V-a) ca și OSK Sfântu Gheorghe.
Ping pongul – noul sport vedetă?
Echipa de tenis de masă a orașului beneficiază de finanțare de 15 mii de lei din partea CL. Sportivii sunt la un pas de a intra în Superliga Națională, motiv pentru care se bucură de sprijin de la Primărie. În vederea obținerii acestei calificări, l-au transferat pe cel mai bun jucător de la Târgu Secuiesc, Kanabe Szilard. Cei de la ping-pong au mai cerut fonduri pentru organizarea unui campionat pentru amatori, dar membrii Comisiei și reprezentanții clubului au căzut de acord să primească finanțare pentru campionat, urmând ca acea cupă pentru amatori să fie organizată cel mai probabil în semestrul II al anului.
Sporturile individuale – bani mai puțini
Cluburile de triatlon Aluta și Tri-Aluta au primit pentru mai multe proiecte câte 5 mii de lei, bani veniți bine având în vedere faptul că ambele cluburi pregătesc sportivi pentru participare la competiții internaționale de rang înalt. Oricum, banii nu sunt nici pe departe de ajuns pentru aceste deplasări, nici nu mai vorbim de competițiile organizate de ei acasă, dar mergând pe principiul mai bine puțin decât nimic, reprezentanții cluburilor spun mulțumesc și speră să mai obțină ceva și de la Consiliul Județean.