STIREA ZILEI 19 aprilie 2012

Furturile din mașini, din nou la modă?

de Székely Emőke | 541 vizualizări

Mai multe autoturisme parcate în fața blocurilor sau caselor în Sfântu Gheorghe au fost sparte zilele trecute. După o perioadă destul de lungă fără astfel de incidente neplăcute, hoții și-au făcut din nou curaj și atacă mașinile locuitorilor din oraș.

Casetofoane, CD playere

Hoților le fac ochi dulci casetofoanele și CD player-ele din mașini, întrucât acestea sunt bunurile furate de cele mai multe ori. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Both Tibor. El are o Dacie destul de veche, țintă sigură având în vedere faptul că nu are alarmă, nici alte sisteme de siguranță. În noaptea de duminică mașina era parcată în fața blocului, în cartierul Ciucului. Luni dimineața, surpriză. Dacia era spartă, iar CD player-ul furat. A sunat imediat la Poliție, o echipă s-a deplasat la fața locului, dar prea multe nu erau de făcut. Plouase toată noaptea, așadar eventualele amprente erau spălate. Totuși anchetatorii au găsit amprente în interiorul mașinii, ceea ce înseamnă o rază de speranță pentru păgubit. „Mașina era încuiată, ca de obicei, dar știm cu toții că o Dacie poate fi deschisă fără prea mare efort” – spune Both Tibor.

Cartierul cu probleme

Potrivit spuselor purtătorului de cuvânt din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, Buzsi Andrea, în ultimele zile au fost sparte trei mașini, toate în cartierul Ciucului, iar în toate cele trei cazuri se derulează cercetări și se caută autorii. „În ceea ce privește datele statistice, în prima lună a anului trecut am înregistrat șase cazuri de furturi din mașini, iar anul acesta zece. Aceste cifre nu reflectă numărul mașinilor sparte, ci numărul infracțiunilor, dat fiind faptul că în cazul în care o persoană sparge într-o parcare trei sau cinci mașini, vorbim de furt calificat în formă continuă” – ne-a declarat purtătoarea de cuvânt.

Sus pe deal e liniște

Poate că mulți se gândesc că o altă zonă problemă este în apropierea cartierului Őrkő, unde sunt multe case particulare și mașini parcate la marginea șoselei și în fața porților. Din datele Poliției reiese că în materie de spargere a mașinilor, fruntaș este cartierul Ciucului. Am mers pe străzile din apropierea Őrkő pentru a-i întreba pe oameni dacă au avut în zona aceea probleme de acest fel. Din spusele lor reiese că furturi sunt, dar nu din autoturisme. De aici se ia în special tot ce se poate valorifica la fier vechi, de la materiale de construcții până la clanțele de la poartă, însă mașinile sunt deocamdată în siguranță.

Hoți neprinşi

Am stat de vorbă și cu oameni ale căror mașini au fost sparte mai demult, pe care i-am întrebat dacă a fost găsit făptașul. M.E. are o mașină model vechi. Micuțul autoturism nu a scăpat de hoți, aceștia furându-i bateria. „Nu se vedeau urme de spargere. Dimineața am vrut să pornesc mașina, și bineînțeles că nu am putut. Când să ridic capota, am văzut că nu este încuiată, fiind forțată cel mai probabil cu o rangă, iar bateria lipsea. Am sunat la poliție, am fost să dau declarație, dar hoțul nu a fost găsit niciodată. Am aflat că în aceeași noapte mai multe mașini au fost sparte în aceeași zonă, fiind furate bateriile. Probabil hoții le-au dus la REMAT, unde le-au vândut” – ne-a povestit M.E.

Polițiștii ne îndeamnă la precauție

Buzsi Andrea spune că nu putem vorbi despre un trend al spargerii mașinilor, nici despre o modă, dar poate îndemna cetățenii să aibă grijă de bunurile pe care le dețin. „În primul rând proprietarii mașinilor sunt îndemnați să încuie autoturismul, chiar dacă nu coboară din ea pentru mult timp. De asemenea, să nu lase la vedere aparate electronice, cum ar fi CD playere, laptop-uri, GPS, camere foto sau video, să nu lase în mașină poșete, portofele, acte personale, de firmă sau ale mașinii sau alte bunuri de valoare. Dacă totuși se întâmplă ca mașina să fie spartă, păgubitul să sune cât mai urgent la numărul unic de urgență 112, și să nu atingă autoturismul, pentru ca echipa de polițiști care va merge la fața locului să poată prelua probe care pot ajuta la prinderea hoților” – ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna, Buzsi Andrea.

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.