STIREA ZILEI 13 martie 2012

Elevii de la CNMV au intrat în concurs pentru un laborator de informatică

de Székely Emőke | 678 vizualizări
Nouă elevi au inaugurat ieri expoziția cu tema „Teoria evoluției elaborată de Charles Darwin” din cadrul Concursului Național Interșcolar „Emil Racoviță”. Nouă elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe au intrat în cursa pentru un laborator de informatică dotat cu aparatură performantă.

Nouă elevi au inaugurat ieri expoziția cu tema „Teoria evoluției elaborată de Charles Darwin” din cadrul Concursului Național Interșcolar „Emil Racoviță”.

Nouă elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe au intrat în cursa pentru un laborator de informatică dotat cu aparatură performantă. Grupul a inaugurat ieri expoziția cu tema „Teoria evoluției elaborată de Charles Darwin” din cadrul Concursului Național Interșcolar „Emil Racoviță”, organizat de Asociația Secular-Umanistă din România.

Darwin Day și lansarea concursului

Pe data de 12 februarie, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) a sărbătorit Darwin Day 2012 prin lansarea celui mai mare concurs național interșcolar pe tema evoluției. Concursul se adresează elevilor și profesorilor de la școlile generale și liceele din întreaga țară. Miza concursului o reprezintă cinci laboratoare de informatică, formate din câte 27 de calculatoare și laptopuri. De asemenea, școlile câștigătoare vor primi cărți, reviste și vizite gratuite la Muzeul de Geologie. „Am ales să lansăm acest concurs de Darwin Day, pentru că această zi este considerată în întreaga lume sărbătoarea științei și a rațiunii. În anul 1809, pe data de 12 februarie, se năștea Charles Darwin, celebrul naturalist și biolog. Însuși Emil Racoviță, renumitul biolog evoluționist, a găsit o sursă de inspirație în opera lui Darwin. Astăzi celebrarea muncii lui Darwin și a lui Emil Racoviță, deopotrivă, ne oferă prilejul de a medita asupra uriașelor beneficii pe care știința le-a adus umanității. Prin acest concurs, asociația noastră dorește să contribuie la îmbunătățirea calității învățământului românesc. Sperăm că prin studierea științelor, în general, și a teoriei evoluției, în special, tinerii elevi să deprindă mecanismul gândirii critice și să înceapă să înțeleagă lumea în care trăiesc. Mesajul nostru pentru fiecare dintre participanții la acest concurs este: Îndrăznește să gândești!” – a declarat la lansarea concursului președintele ASUR, Attila Nyerges.

Elevii CNMV – implicați trup și suflet

Cei de la CNMV au aflat de concurs de pe internet și nu au ezitat în a se înscrie în cursa pentru laboratorul de informatică. Cei nouă elevi (Adrian Buftea, Vlad Papacea, Emanuel Todor, Andrei Tudose, Laura Bâgiu, Raluca Crăciun, Alexandra Neagu, Sorina Stanciu și Alexandru Vrânceanu), coordonați de profesoara Oana Păduraru, s-au implicat în proiect în mod voluntar și au muncit din greu pentru ca expoziția de început a proiectului să fie terminată până luni. „Am lucrat săptămâna trecută în fiecare zi de la ora 14 până la 17, iar sâmbătă jumătate de zi. A venit fiecare elev cu idei, dar au pus și umărul la treabă” – spune profesoara Oana Păduraru.

Expoziție cu o statuie Darwin în mărime naturală

Cei care vizitează expoziția se întâlnesc cu însuși Charles Darwin, întrucât elevii nu au expus doar informații despre munca și călătoriile lui, ci au confecționat o statuie a marelui evoluționist, din polistiren, hârtie și vată. Statuia inedită îi întâmpină pe vizitatori care pot afla din materialul expozițional informații despre viața lui Darwin, istoria elaborării teoriei evoluției și contribuția lui Charles Darwin, principalele elemente ale teoriei, dovezile științifice care o validează, atât cele descrise inițial de către Darwin, cât și cele descoperite ulterior. Sunt trecute și descrieri ale evoluției omului și a balenelor, importanța teoriei evoluției în cadrul biologiei și implicațiile directe ale acesteia în viața de zi cu zi.

Zece săptămâni de foc

Lansarea expoziției este de fapt doar începutul concursului. Acesta se va desfășura pe parcursul a zece săptămâni, timp în care elevii vor trebui să adauge săptămânal, ceva nou. Săptămâna viitoare elevii vor prezenta viața lui Charles Darwin, urmând ca pe toată durata concursului să apară pe panoul din holul CNMV noi informații, în mod atractiv. Temele ce urmează a fi expuse și dezbătute sunt alese de către elevi și profesorul coordonator. Echipa trebuie să trimită organizatorilor dovezi în fiecare săptămână cu privire la tema dezbătută și munca depusă în intervalul de câteva zile.

Elevii, motivați să câștige

„M-am implicat în acest proiect deoarece aș vrea să ajut școala să își dezvolte laboratorul de informatică pentru că eu voi termina liceul, dar după mine vin alte generații care îl pot folosi. În al doilea rând este vorba de o experiență din care sigur voi avea de învățat” – spune una dintre elevele implicate. Un coleg de-al ei spune că este bine ca școala să aibă un laborator dotat, mai ales pentru cei de la secția de matematică-informatică și că toată echipa este concentrată să câștige unul din cele cinci premii puse în joc. Concursul nu va fi unul ușor, având în vedere faptul că în concurs s-au înscris aproape o sută de echipe din toată țara, dar cei de la CNMV sunt încrezători în forțele proprii.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.