STIREA ZILEI 12 septembrie 2022

Demonstrație în piață: Crucea Roșie trage un semnal de alarmă

de Diana Pantelimon | 607 vizualizări

De Ziua Mondială a Primului Ajutor, sărbătorită în 10 septembrie, voluntarii Crucea Roșie Covasna au marcat evenimentul printr-o activitate specială, care a constat în demonstrații ale tehnicilor care pot salva vieți.​ Aceasta a fost organizată în zona Parcului Elisabeta din Sfântu Gheorghe. Scopul a fost de a atrage atenția asupra importanței cunoașterii unor informații de bază, care, aplicate corect, pot face diferența între viață și moarte până la sosirea ambulanței. Potrivit unui clasament, suntem pe ultimul loc la nivel european în ceea ce privește acest aspect.

Timp de trei ore, aproximativ 50 de curioși s-au oprit la cortul instalat în fața statuii Gróf Mikó Imre. Cei mai mulți curajoși implicați în demonstrații de acordare a primului ajutor au fost copii.

Potrivit unei statistici, citate de reprezentanții Crucii Roșii Covasna, 90% dintre români nu știu să acorde primul ajutor. Acest lucru înseamnă că, la nivel european, suntem cel mai puțin pregătiți în acest domeniu. În încercarea de a îmbunătăți cifrele și de a da mai multe șanse de viață celor în nevoie, Crucea Roșie Covasna susține cursuri de prim ajutor, la sediul său de pe strada Kós Károly, nr. 7. 

În același scop a fost organizat și evenimentul de sâmbătă.

„A fost făcută o cercetare de către Asociația EDIT, în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență și I.G.S.U., din care reiese că anual mor 70 de mii de persoane din cauză că nu primesc primul ajutor de bază necesar și corect făcut, până la sosirea ambulanței. Nu sunt niște cifre bune, asta înseamnă că, la nivel național, 90% dintre români nu au cunoștințe în acordarea primului ajutor de bază. Doar 10% din populația României știe să acorde primul ajutor. Prin urmare, la nivel european suntem pe ultimul loc din listă. 

La inițiativa organizației mondiale a Crucii Roșii, în anul 2000 s-a pornit o inițiativă de a sărbători acordarea primului ajutor în septembrie, a doua sâmbătă a lunii, în fiecare an. În cadrul Zilei Mondiale, de fapt, dorim să atragem atenția locuitorilor cât de importantă și necesară este acordarea primului ajutor de bază. Noi, ca organizație, ca voluntari, credem că oricine poate să acorde primul ajutor. Acum, și la nivel județean există posibilitatea de a participa la un curs de prim ajutor. Organizația noastră face cursuri de 12 ore, teorie și practică. Acestea se împart în 3-4 întâlniri, în funcție de programul instructorilor, care sunt asistenți medicali sau medici. Oferim diplomă recunoscută la nivel național și chiar și internațional, dacă cineva dorește în limba engleză. Este important de știut că după un an, conform protocolului internațional, aceste cunoștințe trebuie reîmprospătate.

Am venit aici în fiecare an, doar în timpul pandemiei nu. Iar anul acesta a coincis cu Festivalul Kürtőskalács, care a scos din case mai multă lume. Au fost în jur de 50 de persoane interesate, iar cei mai curajoși au fost copiii, care s-au implicat curioși în demonstrațiile de prim ajutor pe care le-am făcut. Unii au fost chiar mai curajoși decât părinții. Acordarea primului ajutor salvează vieți! Este foarte important să știm ce să facem dacă apar situații de urgență, atât cu noi înșine, cât și cu cei din jurul nostru”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, coordonatoarea voluntarilor, Opra Zsófia-Szende.

În județul Covasna, Crucea Roșie numără 82 de voluntari. Unii dintre ei au dezvoltat o pasiune pentru lumea medicală și salvarea vieților omenești încă de la „vârsta buletinului”, devenind medici sau asistenți.

„Eu fac voluntariat de 8 ani. Am ajuns lider de echipă pe orașul Covasna. M-am înscris când eram mică, în clasa a IX-a, am început să fac cursuri de bandajare, acordarea primului ajutor, tensiune, glicemie, colesterol, și așa am ajuns să-mi placă meseria asta. Ulterior am ajuns asistent medical. Avem și voluntari care s-au îndreptat către medicină, avem viitori medici care ne susțin mult și lucrăm foarte mult în echipă”, ne-a mărturisit Andreea Roxana Andrei, voluntară la Crucea Roșie.

Crucea Roșie Filiala Covasna organizează cursuri de prim ajutor acreditate și acceptate la nivel european.

Cei interesați pot obține mai multe informații la numerele de telefon 0771.782.960 sau 0771.782.969.

Crucea Roșie România este o organizație non-guvernamentală bazată pe voluntariat, înființată în 1876 de către importante personaliăți ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie A. Sturdza, Gr. G. Cantacuzino și Dr. Carol Davila, potrivit crucearosie.ro.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.