STIREA ZILEI 6 octombrie 2021

Cursurile de învățare a limbilor română și maghiară pentru tineri vor începe din februarie

de Mirela Cara Dragu | 1422 vizualizări

Programul prin care Primăria Municipiului Sf. Gheorghe își propune să faciliteze învățarea limbii române de către tinerii maghiari, și viceversa, prin acordarea de sprijin financiar de 50% din costul cursului, va începe din februarie, 2022. Bugetul aprobat pentru acest proiect este de un milion de lei. Doritorii se pot înscrie până în luna ianuarie. 

Viceprimarul Vargha Fruzsina a vorbit într-o conferință de presă despre programul prin care Primăria Sf. Gheorghe va sprijini tinerii români și maghiari să învețe limba celuilalt. „Scopul acestui program este de a-i ajuta pe tineri să folosească limbile română și maghiară în viața de zi cu zi, deoarece sistemul școlar le oferă elevilor maghiari o perspectivă mai mult literară asupra limbii române și mai puțin asupra folosirii limbii, iar elevii români nici măcar nu pot învăța limba maghiară. Cred că ambele cazuri ar putea face mai facilă găsirea unui loc de muncă, atât pentru tinerii maghiari în orice alt oraș din țară  din afara Ținutului Secuiesc, dar și pentru tinerii români să găsească un loc de muncă într-un municipiu precum Sfântu Gheorghe, unde populația este majoritar maghiară”, a explicat viceprimarul Vargha Fruzsina.

Viceprimarul a precizat totodată că, din discuțiile purtate cu președinții consiliilor elevilor din liceele din oraș, a reieșit că tinerii sunt deschiși în fața ideii de dialog și activități comune, dar că necunoașterea ambelor limbi este încă o barieră care rămâne de trecut. 

În prezent, se lucrează la stabilirea regulilor programului, dar în linii mari se știe că cei care doresc să beneficieze de aceste cursuri trebuie să îndeplinească anumite condiții, între  care vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. 

Cursurile vor începe cel mai probabil în luna februarie a anului viitor, cu profesori de la Universitatea Babeș-Bolyai, care este partener în proiect, și vor fi structurate astfel încât să se desfășoare câte două sesiuni pe an - una în primăvară și una în toamnă, ambele cu o durată de câte 5 luni.

Grupele de studiu vor fi mixte, români și maghiari, pentru cursanții care dovedesc că au un nivel mai avansat al celor două limbi, astfel încât aceștia să poată susține conversații între ei. Începătorii vor fi grupați separat. O grupă nu va putea fi formată din mai mult de 14 cursanți, iar pentru stabilirea nivelului de la care pornesc, toți doritorii vor trece printr-o probă de evaluare înainte de a fi repartizați într-o anumită grupă. 

Un modul de curs, de cinci luni, va costa aproximativ 1000 de lei, din care Primăria va plăti 50%. Cealaltă jumătate din costul cursului va fi achitată de cursanți. Un modul va avea 100 de cursuri, din care 80 vor fi teoretice, iar alte 20 alocate orelor de conversație și dialog, în vreme ce predarea se va face în format hibrid. „Este important de menționat că sprijinul pe care îl oferim va fi acordat tinerilor după ce au trecut testul de limbă la finalizarea cursului, deoarece nu dorim să cădem în capcana de a oferi sprijin persoanelor care apoi abandonează programul după primele lecții”, a punctat Vargha Fruzsina.

Inițial, programul fusese destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, dar a fost redus la intervalul 18-35 de ani, autoritățile considerând că elevii de vârste școlare sunt deja expuși aproape zilnic la limba română și că va fi mai dificil de combinat programul școlar cu aceste activități extrașcolare.

Sursa foto: Facebook/Primăria Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.