ACTUALITATE 19 iulie 2024

De ce merită să mergi la Nedeia Mocănească din Covasna în acest weekend

de Mirela Cara Dragu | 1457 vizualizări

Într-o lume în care granițele fuzionează, iar oamenii devin tot mai mult cetățeni ai lumii și tot mai puțin reprezentanți ai popoarelor din care s-au desprins, datinile și obiceiurile străbune tind să fie tot mai des etichetate ca demodate și neinteresante, mai ales de către tinerele generații, care sunt din ce în ce mai atrase de internet și tehnologie. Așa se face că zonele în care folclorul mai are sens au devenit un fel de mostre de cultură străveche și oaze de întoarcere la rădăcini, așa cum se întâmplă și la Covasna, unde an de an, o mână de oameni se încăpățânează să organizeze Nedeia Mocănească. 

Sărbătoarea cunoscută și ca Sântilia reînvie spiritul autentic al comunității mocănești de odinioară, oferindu-le participanților oportunitatea de a se conecta cu rădăcinile oamenilor care trăiesc în aceste meleaguri. Cândva, în vremurile unei lumi trecute, tinerii oieri coborau de la munte și, în ziua sărbătorii de Sfântul Ilie, participau la aceste eveniment social care era totodată și cea mai bună oportunitate de a-și alege nevestele. Astăzi, iubitorii de tradiție și folclor pot asista la momentele unei nunți tradiționale, în cadrul căreia sunt respectate toate datinile și obiceiurile practicate în vechime. În plus, meșteșugarii își expun spre vânzare produsele lucrate manual, iar ciobanii le oferă participanților brânzeturi făcute după rețete străvechi. Spectatorii se pot delecta, de asemenea, cu muzică populară autentică și dansuri folclorice românești, în timp ce se înfruptă din delicioasele mâncăruri de sărbătoare. 

Anul acesta, Nedeia Mocănească se desfășoară în weekendul 20-21 iulie și promite să fie o ediție cel puțin pe măsura celor care au precedat-o. Pentru cei care nu știu dacă merită sau nu să plece de acasă pe căldură, am pregătit o listă scurtă cu câteva motive pentru care merită să ia parte la Nedeia Mocănească:

Participi la păstrarea și promovarea tradițiilor românești 

Nedeia Mocănească este mai mult decât o simplă sărbătoare; este un prilej de a păstra și de a transmite tradițiile străvechi ale mocanilor din Covasna. Participarea la acest eveniment îți oferă ocazia să descoperi meșteșugurile tradiționale, portul popular și dansurile specifice zonei, contribuind astfel la conservarea acestui patrimoniu cultural.

Spectacolele folclorice și muzica autentică îți vor bucura sufletul

Evenimentul include spectacole folclorice susținute de ansambluri locale și invitați speciali, care aduc în prim-plan muzica tradițională românească. Ritmurile și melodiile autentice vor încânta cu siguranță publicul și le va oferi oamenilor o experiență de neuitat.

Te vei desfăta cu mâncăruri delicioase

Nedeia Mocănească este și o oportunitate excelentă de a savura bucatele tradiționale mocănești. De la mâncăruri delicioase gătite după rețete transmise din generație în generație, până la produse locale autentice, gastronomia acestei sărbători este un adevărat festin pentru papilele gustative.

Este ieșirea perfectă pentru un weekend în familie

Sărbătoarea este gândită pentru a atrage atât adulții, cât și copiii. Activitățile diverse, precum ateliere de meșteșuguri, jocuri tradiționale și concursuri, asigură distracție și implicare pentru toate categoriile de vârstă. Astfel, Nedeia Mocănească este locul ideal pentru o escapadă de familie, cu atât mai mult cu cât spațiul este generos atât cu cei care iubesc razele soarelui, cât și cu cei care vor să stea la adăpostul umbros al crengilor de brad. 

Așadar, participarea la Nedeia Mocănească sau Sântilia din Covasna, în 20-21 iulie, este în primul rând o provocare de a descoperi autenticitatea tradițiilor și culturii românești din această zonă. În plus, fie că ești pasionat de folclor, gastronomie, natură sau pur și simplu îți dorești să trăiești o experiență de neuitat într-o comunitate caldă și primitoare, această sărbătoare are câte ceva de oferit pentru toată lumea și poate aduce un plus de energie unei veri de-a dreptul incendiare.

***

Textul a fost publicat prima dată în Revista OCV, ediția 4617, din 19-25 iulie 2024

***

Printre soliştii şi formaţiile de muzică populară care vor urca pe scenă se numără:


SÂMBĂTĂ, 20 IULIE de la ora 16:00

Corul Voievozii Munților - Vâlcele

Ansamblul Folcloric Piatra Mare - Dobârlău

Corul Pădurenii - Barcani

Ansamblul Folcloric Cununa Carpaților

Ansamblul folcloric Ceata Opincuța

Ansamblul Folcloric Florile zagonului

Ansamblul Folcloric Răzeșii - Tupilați

Alex Baciu și Horia Mogoș

Prezentator: Petre Gherman 

Invitat special: „Bărbosu”

 

DUMINICĂ, 21 IULIE, de la ora 10

NUNTĂ TRADIȚIONALĂ ȘI CONCURSURI CIOBĂNEȘTI

Ansamblul folcloric Românașul

Ansamblul folcloric Junii Covăsneni

George Burnichi

Coru Voineștenii

Alina Oană, Ana Sandulea, Alina Oană, Daria Munteanu, Sânziana Mircea, Tudor Mircea

ROBERT TÂRNOVEANU, MIHAELA GRINDEAN, PAULA HRIȘCU și MARIUS CIPRIAN POP

Informații și detalii pe afiș sau la ASOCIAȚIA CULTURAL-CREȘTINĂ JUSTINIAN TECULESCU, TEL.0744-400076

Program Cultural Prioritar 2024 realizat cu sprijinul Consiliului Orașului Covasna.

Mai multe detalii: https://www.facebook.com/justinian.teculescu.covasna

Program detailat pe https://www.facebook.com/events/1530295017908513

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.