STIREA ZILEI 11 februarie 2021

Cum NU trebuie să arate o stradă, cu 20 de zile înaintea termenului de finalizare a lucrărilor

de Daniela Luca | 3509 vizualizări

Locuitorii de pe Puskás Tivadar se plâng de gropi și noroi, iar întârzierile doar înrăutățesc situația 

Lucrările de reabilitare pe strada Puskás Tivadar din Sfântu Gheorghe, începute în vara anului 2019, ar fi trebuit să se finalizeze luna aceasta. În prezent însă, noroiul și gropile sunt cele care dau de înțeles că momentul când strada va avea asfalt este încă departe. S-a întârziat din cauza unor probleme de ordin tehnic, spun autoritățile locale, care precizează totodată că executantul ar putea fi penalizat dacă lucrările nu vor fi finalizate la timp. Pe de altă parte, unii locuitori spun că au ajuns la limita răbdării și că se lucrează într-un ritm mult prea lent.  

Săptămâna aceasta au apărut pe rețelele de socializare câteva fotografii în care se vede că lucrările de pe strada Puskás Tivadar nu au avansat deloc. Nici nu avea cum, spun autoritățile locale, pentru că abia cu câteva zile în urmă s-au reluat lucrurile, după ce au fost sistate pe perioada iernii. 

„Mergi să duci gunoiul în cizme de cauciuc? În 2021, în Europa?”

Locuitorii sunt îngrijorați de faptul că s-au întors prea puțini oameni pe șantier și se tem că în acest ritm lucrările vor avansa destul de greu, la fel ca până acum. O altă bătaie de cap e noroiul, spun ei, dar și gropile care le distrug mașinile. 

„Au schimbat canalizările și de atunci la drum nu s-a lucrat nimic. Lângă parcul de la Bertis au mai săpat câte ceva, dar atât. Principala problemă e noroiul. Nu se poate circula și mașinile trec prin gropi. (...) Măcar dacă puneau ceva piatră spartă bătătorită să nu fie noroi să poată să treacă mașinile. Și vecinii sunt nemulțumiți. Mergi să duci gunoiul în cizme de cauciuc? În 2021, în Europa? Nici în Bangladesh nu vezi așa ceva. Taxele de drum le plătim, parcările la primărie sunt plătite în avans și noi ne rupem mașinile că primăria nu e în stare a asfalteze 500 de metri de stradă? Noroiul îl înțelege toată lumea, dar nu două luni de zile tot noroi. În alte state asta se face în maxim o săptămână”, ne-a spus o persoană domiciliată pe strada Puskás Tivadar. 

Un alt bărbat, care locuiește într-un imobil de pe aceeași stradă, crede, de asemenea, că ar fi fost nevoie ca noroiul să fie acoperit cu pietriș, astfel încât drumul să fie practicabil. 

„E inevitabil să apară noroiul pe vremea asta și înțeleg că nu se poate asfalta, adică nu ar fi recomandat să se facă lucrul ăsta pe timp de iarnă, dar ar fi putut să toarne pietriș măcar. Noroiul deranjează pe toată lumea. De cele mai multe ori prefer să ocolesc, dar în unele situații nu poți, pentru că de exemplu acolo în intersecție sunt și containerele pentru aruncat gunoiul și în cazul ăsta chiar n-ai cum să ocolești”, ne-a spus un alt locuitor. 

O femeie care locuiește în zonă se întreabă de ce a fost nevoie să se facă săpăturile pentru fundația drumului în toamna anului trecut dacă se știa din start că nu vor reuși să o asfalteze înainte să vină frigul. 

„Problema e cu noroiul, bineînțeles, și nu știu de ce s-au apucat așa târziu în toamnă de stricat strada. Doar știau că nu o vor repara așa repede, la ce s-au apucat să o dărâme? Și apoi ne-au lăsat baltă cu noroiul în curte și cu tot. Imediat trotuarul se surpă de tot și nu mai avem pe unde merge. Nu e nimeni aici cu care să putem vorbi. Nu-s oameni pe șantier. Probabil s-au apucat de dărâmat prin altă parte și aici au lăsat așa. Nu sunt nici locuri de parcări unde să lași mașina. Peste noapte o poți lăsa aici în mocirlă, dar ziua te gândești că poate-i apucă vrednicia și vin și nu pot să lucreze de mașina ta. Fiecare parchează deci pe unde poate. Mă gândesc și că i-a apucat vrednicia în toamnă pentru că se încheia anul și trebuiau să facă ceva cu fondurile care au fost alocate. Nu se străduiau ei prea tare să lucreze nici când era cald și bine”, ne-a spus femeia. 

Locuitorii mai spun că nu au fost anunțați pe nici o cale despre întârziere și că ar fi trebuit să știe și ei motivele pentru care s-a întâmplat acest lucru. 

Lucrările au fost reluate recent, spun autoritățile locale 

Deși nu se vede, pe strada Puskás Tivadar se lucrează de săptămâna trecută, ne-a asigurat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

„Lucrările s-au oprit încă din decembrie, dar acum au început să lucreze și eu așa știu că și pe porțiunea respectivă au început să dea cu grederul ca să netezească strada. Bineînțeles că cetățeanul poate să își pună întrebarea de ce nu se lucrează, dar pot fi niște clauze contractuale. Se lucrează pe stradă. Poate că nu în fața casei celui care a reclamat se lucrează, dar eu așa am înțeles că s-a lucrat la legarea canalizării, aproape de strada Daliei. Am și avut o comisie care s-a deplasat acolo și a rezolvat niște probleme tehnice, deși știu în mod sigur că acolo s-a lucrat. Nu pot să îi cer constructorului să aștearnă încă un strat de balast sau de piatră spartă dacă nu e în proiect. Pe perioada iernii nu s-a putut lucra, dar acum vremea este bună, numai că la sfârșitul săptămânii iar vine înghețul”, ne-a spus viceprimarul. 

Autoritățile locale informează că termenul contractului semnat cu firma Valdek Impex SRL este sfârșitul lunii februarie a.c. Acesta va fi prelungit cu perioada în care lucrările au fost sistate din motive meteo. 

„Se va prelungi termenul cu încă o lună probabil. Nu știu cum vor avansa, dar ei sunt într-o oarecare dificultate. Problema e a lor și a noastră. Va trebui să îi penalizăm. Încă nici stratul de piatră spartă n-a fost pus, deci fundația nu este pe anumite locuri terminată. Abia după aceea vine asfaltarea. Canalizarea este terminată și în unele locuri mai este nevoie de terminarea stratului de fundare a drumului, iar după aceea vin cele două straturi de asfalt. După aceea vine ridicarea căminelor la cota străzii, deci mai au de lucrat. Să vedem cum îi ajută timpul. Săptămâna trecută au început să lucreze, dar probabil dacă vine înghețul, atunci iarăși va trebui să suspende lucrările. Vedem după aceea când pot să înceapă și dacă ies din termenul contractual, bineînțeles prelungit cu aceste suspendări, atunci vor trebui să plătească penalizări”, ne-a mai spus Tóth-Birtan Csaba.

„Ar trebui să mai aibă puțină răbdare locuitorii”

Conform acestuia, problemele tehnice au fost cele care i-au încurcat pe constructori să predea lucrarea la timp. Viceprimarul îi îndeamnă pe locuitori să aibă răbdare pentru că, mai devreme sau mai târziu, lucrările vor avansa. 

„Au fost și probleme tehnice. Canalizările efective nu au fost în locațiile în care proiectul le-a prevăzut și a trebuit să se facă niște devieri, și niște cămine în plus. A trebuit Gospodăria Comunală să facă niște lucrări de legătură la unele conducte. Pe străzile nemodernizate se poate pune pietriș cât se vrea, dar aici este o grosime de strat care nu poate fi depășită, că dacă se depășește atunci ar trebui luat de acolo. Nu se poate pune pietriș până acoperă toată apa care provine din precipitații. Eu sper că lucrurile avansează și ar trebui să mai aibă puțină răbdare locuitorii. Îmi pare foarte rău că din cauza acestor condiții obiective tehnice s-a întârziat, dar sper să terminăm. Nu vrem să stricăm acum numai ca pentru cinci zile să nu fie băltoace, nu putem să stricăm pentru viitor strada. Trebuie să ne conformăm proiectului. Eu îi înțeleg pe locuitori. Chiar acum și pe străzile cu asfalt au fost probleme că au stropit străzile. Când este apă mai mare, atunci e o problemă, dar așa am înțeles că nivelul apei deja a scăzut și am înțeles că au trecut constructorii și cu grederul să niveleze strada”, a mai punctat Tóth-Birtan Csaba. 

Autoritățile locale informau în 2019 că pe strada Puskás Tivadar lucrările vor fi unele ample și vor cuprinde de la reabilitarea sistemului de apă și canalizare, până la fundația și asfaltarea străzii, dar și modernizarea sistemului de iluminat public. Primăria a transmis atunci că stâlpii de iluminat vechi vor fi desființați, iar cablurile aeriene vor fi introduse în pământ.  

Rămâne de văzut când locuitorii de pe această stradă, sătui de promisiuni și amânări, vor scăpa de noroi și vor putea călca pe asfaltul mult râvnit. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.