STIREA ZILEI 5 august 2013

„Cred în puterea valorilor și a lucrurilor făcute cu drag”

de Monica Vrânceanu | 1284 vizualizări

Interviu cu Nicu Stoica, primarul comunei Sita Buzălui

De mai bine de un an, mai exact de la ultimele alegeri locale, comuna Sita Buzăului are un primar nou, venit din mediul de afaceri local, în persoana lui Nicu Stoica. Un primar care spune că își dorește o schimbare profundă în comună, având o putere de muncă invincibilă, sete de cunoaștere și multe idei, pe care doar limitarea financiară le (mai) blochează. Prea puțin prezent în spațiul public, Nicu Stoica spune că acest lucru e tocmai din cauza faptului că proiectele l-au acaparat. A candidat la alegeri ca independent și vrea să rămână așa în continuare, nefiind de părere că pentru a atrage finanțe în comună trebuie să aibă neapărat vreo culoare politică. Ba dimpotrivă, spune el, este posibil ca tocmai această neutralitate să-i convingă pe politicienii din funcții înalte că se află aici pentru a munci, nu pentru a face politică. Iar până acum, crede că a reușit.

– Domnule primar, cum a fost acest prim an la Primăria Sita Buzăului? Cum credeți că l-ați încheiat?

– A fost un an greu, dar nu e o particularitate pentru Sita Buzăului, cred că la fel a fost pentru orice primar de oriunde, deoarece acesta e contextul național și european. Banii sunt puțini și trebuie să ne descurcăm fiecare cu cât avem, nu cred că e ceva ce ține doar de această zonă. Iar pentru mine a fost un an greu și prin prisma faptului că m-am confruntat pentru prima oară cu întregul sistem public local ca persoană de interior. Și am văzut că, la fel ca și în afaceri, pentru a face treabă trebuie să fii mereu prezent, implicat, nu merge cu jumătăți de măsură.

– Se poate face treabă chiar și ca primar independent?

– Eu spun că da. Nu cred că ai nevoie neapărată de un partid. Nu știu cât e mai greu, dar se poate. Și cred că implică același lucru – alergătură, proiecte, muncă. Cât despre partea de lobby, aici poți găsi susținere la oamenii politici, chiar și ca independent – niciunul nu refuză să facă ceva pentru zona sa, dacă poate. Iar eu doresc să lucrez în acest sens, al schimbării pe toate planurile, pentru o reconstrucție a comunei, a optimismului oamenilor.

– Care sunt cele mai importante proiecte pe care le aveți pentru Sita Buzăului?

– Apa și canalizarea – sunt foarte importante, pentru că de ele se leagă dezvoltarea comunei, gradul de confort al locuitorilor. Facem stație de epurare comună la Crasna pentru satele aparținătoare, am schimbat proiectul inițial. S-a lucrat mult pe apă și canalizare, acum suntem în stadiul în care mai trebuiesc 270.000 de lei, am primit 200.000 de lei de la Ministerul Dezvoltării, mai punem restul de la bugetul local și terminăm. Am reabilitat și căminele culturale din localitățile aparținătoare, școlile din Ciumernic și Bobocea – cu interior și acoperiș, deoarece acest segment consider că este foarte important. În urmă cu câteva luni am primit de la Consiliul Județean 160.000 de lei pentru investiții, pe care i-am fololist pentru Baza Sportivă a comunei. Mai avem nevoie de 400.000 de lei, valoarea totală a investiției fiind de 600.000 de lei iar ceea ce s-a făcut până acum e în proporție de 40%. Acestea sunt proiectele prioritare ale comunei, pe partea de dezvoltare, cărora li se adaugă intenția de a repara cei 24 de kilometri de drum comunal. Aproape zece kilometri din acest drum comunal vreau să-i asfaltez, în diverse locuri ale comunei – vorbesc de drumurile importante și foarte circulate. În plus, pentru că Sita Buzăului este la șoseaua națională și e foarte tranzitată, intenționez să fac și trotuare – pentru siguranța pietonilor, nu-mi place să-i văd mergând la câțiva centimetri de carosabil.

– De pericolul de inundații din zona Crasna – Zăbrătău ce ne puteți spune?

– E bine că nu am mai avut probleme mari de ceva vreme, dar știu că în prezent se lucrează la proiectul de îndiguire a Râului Buzău. S-a ținut licitația de către Ape Buzău, însă a apărut o problemă pe sectorul nostru, în sensul în care în noul proiect râul ar trece cumva după câteva case – vor fi necesare discuții, pentru a vedea cum facem în acest sens, a fost undeva o greșeală, de la proiectant.

– Cum funcționează școlile și sănătatea în comună?

– Aș spune că destul de bine și poate va fi chiar mai bine.  Avem doi medici de familie, un veterinar și un stomatolog. Norocul e că sunt de aici din comună și nu a trebuit să asigurăm cazare, dar intenția mea este să facem ceva în sensul acesta, oricum.  Cabinetele medicale nu sunt așa cum ar trebui să fie, am un proiect prin care vrem să construim o clădire pentru cabinete, plus două locuințe de serviciu – pe bani europeni, deoarece sunt foarte importante pentru comunitate. În ceea ce privește școlile, în mare e bine. Singura problemă o avem cu elevii de liceu – nu au cursă regulată cu care să facă naveta la Întorsura, Ministerul nu decontează mereu abonamentele, așa că vom achiziționa un autobuz, astfel încât Primăria să ducă și să aducă acești copii, mai ales că vine iarna iar drumul va fi cu atât mai greu.

– Primăria Sita Buzăului a primit în administrare, de ceva timp, Tabăra de la Crasna. Cândva era printre cele mai frumoase tabere din județ și zonă, ce aveți de gând să faceți mai departe?

– Am primit doar clădirile, pentru că terenul aparține Trezoreriei Statului Român. Intenționez să rezolv acest aspect, să obținem terenul și apoi, pe proiectele 2014-2020 să atragem bani europeni pentru reabilitarea Taberei. Îmi doresc foarte mult să refacem Tabăra, este un interes mare în acest sens, deoarece s-ar alinia și ar intra în circuitul agroturismului. Ar aduce beneficii educaționale, ar atrage turiști și s-ar crea o tradiție, un cerc. Tabăra de la Crasna reprezintă, deci, o altă prioritate.

– Că tot veni vorba despre agroturism, cum e situația la Sita Buzăului în acest sens?

– În prezent avem două pensiuni autorizate și încă patru în curs de autorizare. Turiștii vin și nu prea, nu e o zonă despre care să se vorbească la nivel național, iar cei care fac agroturism trebuie să trăiască și din altceva. Idei de promovare am, trebuie însă, alături de proprietarii de pensiuni, să găsim și lobbyul potrivit. În plus, doar o infrastructură potrivită ne asigură succesul – nu ne putem baza pe turiști dacă nu avem drumuri bune și utilități. Am credința că încet-încet le vom face pe toate. Aș putea contracta un credit pentru drumuri și alte lucrări, dar nu am garanția unui viitor foarte sigur și atunci nu vreau să împovărez comunitatea.

– În prezent, unde lucrează oamenii din  comună, tinerii…?

– E un fapt destul de trist dar real: jumătate din comună lucrează în Italia, Spania, Germania, Anglia. Cealaltă jumătate mai lucrează pe la Brașov în special, dar mulți au gospodării mari, cresc animale, muncesc pământul. Majoritatea se ocupă de animale, unii de exploatarea lemnului. Tinerii au plecat în străinătate, au venit și-au făcut case iar acum vor să deschidă afaceri, în special pe turism. Dar sunt și alte idei de afaceri, căci și-au dat seama că au construit o casă, dar unde să muncească…? Și mulți investesc în animale, în ferme care să le asigure traiul. Pentru că investiții prea mari sigur nu vor fi în curând în zonă.

– Aveți o aociație puternică a fermierilor aici…

– Da, Asociația Crescătorilor de Bovine – are aproape 250 de membri, iar agricultura, zootehnia, s-au dezvoltat bine la noi. Fermierii vând pe piețele din Siriu, Brașov, Nehoiu, alții sunt la un nivel mai mare și au fabrici de lapte… Prin Asociație s-a făcut și un centru de achiziție a laptelui, intenționăm să facem unul pentru achiziționarea fructelor de pădure și a ciupercilor iar un proiect ambițios este acela de înființare a unui depozit de cereale – să cumpărăm furaje și ce ne trebuie din Sud și să le vindem producătorilor, fermierilor de aici, la același preț. Vrem să scăpăm de samsari, să-i scoatem din circuit, fermierul să ia prețul real fie că vinde, fie că e cumpărător.

– Dincolo de aceste planuri gospodărești, ce altceva vă mai doriți pentru Sita Buzăului?

– Îmi doresc enorm de multe, idei am, problema e că nu sunt bani pentru toate. Dar am să vă spun că una dintre ambițiile mele este să dau un suflu cultural comunei – simt că a fost o mare lipsă în acest sens. Pe domnul Dan Puric, care mi-e apropiat, l-am chemat pe 15 ianuarie aici, s-a întâlnit cu oamenii și atunci am văzut că există un apetit mare pentru cultură. Oamenii au muncit mult, au luptat mereu pentru bani și parcă de sufletele lor nimeni nu s-a îngrijit. Se simte nevoia de teatru, de carte, de muzică bună, de tot ceea ce e cultura.

– Și cum aveți de gând să revitalizați viața culturală la Sita Buzăului?

– Comuna are o trupă de dansuri populare, iar pe Dan Puric ne putem baza că mai vine cu prezentări de cărți, conferințe. Vreau să fac un parteneriat și cu cei de la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe… E nevoie de cultură, repet asta, dar am văzut la oameni că se apropie, se deschid, se bucură, atunci când au cultură, au parte de așa ceva. Spații potrivite avem, numai să reușim să aducem ceea ce le place oamenilor și are și calitate – și dacă oamenii se simt împliniți sufletește, răsplată mai mare nici nu e.

– Se discută mult pe tema regionalizării în această perioadă. Cum vedeți cea mai convenabilă combinație pentru comuna dvs.?

– Evident, alături de Brașov – nici nu există discuție! Iar capitala la Brașov ne-ar dezvolta rapid, totul ar merge mai simplu, cred eu… Până atunci, să vedem ce strategie are acest Guvern… Eu unul nu mă plâng, am fost crescut și educat să fac echipă cu oamenii din jur și asta fac și acum.

– În încheiere, domnule primar, privind în urmă la ultimul an, regretați că ați dat viața de dinainte pe Primărie?

– În niciun caz. E adevărat, a fost un lucru nou, dar îmi place și cred că pot schimba multe. După cum e adevărat și faptul că, atunci când am ajuns la Primărie, acum un an, eram mai optimist decât acum. În prezent situația e critică, sper la schimbări, deși nu sunt un visător… dar cred în continuare în puterea valorilor și a lucrurilor făcute cu drag!

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.