CAS şterge din datorii
Şi la nivelul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate se aplică procedurile de amânare sau reducere a penalităţilor de întârziere.
Deşi campania a debutat la începutul lunii noiembrie, doar 18 persoane s-au prezentat la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Covasna pentru a beneficia de facilităţile fiscale prevăzute de ordonanţa de guvern 30/2011. Potrivit actului amintit, se aplică şi la nivelul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate procedurile de amânare sau reducere a penalităţilor de întârziere şi a procentului din valoarea majorărilor de întârziere aferente sumei datorate către CAS.
Cine trebuie să plătească?
Toate persoanele fizice autorizate care obţin venituri din activităţi independente, din cedare în folosinţă a unor bunuri, din dividende sau drepturi de proprietate intelectuală au obligaţia să plătească nu numai impozit pe venit, ci şi taxele la fondurile sociale, implicit la CAS. Mulţi nu ştiu, şi mulţi uită. Aşa se face că în multe cazuri penalităţile şi majorările ajung şi la valoarea datoriei în sine, ba mai mult, depăşesc această sumă. Statul, pentru a mai recupera ceva din datorii, a decis reducerea penalităţilor şi a majorărilor, încercând prin această metodă să încurajeze cetăţenii să îşi plătească dările.
Ce înseamnă aceste facilităţi?
„Se pot anula sau reduce penalităţile şi majorările de întârziere, în cazul în care obligaţiile de plată, şi anume contribuţia la fondul de asigurări de sănătate şi dobânzile aferente acestora restante, se achită. Majorările de întârziere se calculează astfel: se adaugă 0,05% din suma datorată, pentru fiecare zi de întârziere de la data scadenţei. Penalităţile se calculează la fiecare 30 de zile de la data scadenţei. Aşadar, în cazul în care o persoană nu a plătit nimic la CAS de ani de zile, suma care se adună este una considerabilă. Dacă cei vizaţi achită valoarea contribuţiei restante calculată la data de 31 august 2011, şi jumătate din valoarea majorărilor de întârziere, i se vor şterg penalităţile şi jumătate din valoarea majorărilor de întârziere” – a declarat directorul CAS Covasna, Forro Bela.
Cum beneficiaţi de facilităţi?
Restanţierii interesaţi trebuie să depună o cerere scrisă la sediul CAS Covasna, prin care solicită o situaţie a obligaţiilor de plată. În termen de 5 zile de la data depunerii acestei cereri, CAS va comunica situaţia şi va întocmi un borderou provizoriu de scădere din evidenţă a obligaţiilor de plată ce pot face obiectul facilităţii fiscale. Dacă în termen de 10 zile de la data comunicării datoriilor, acestea se achită, CAS validează borderoul provizoriu, iar restanţierul beneficiază de facilitate. Un ultim pas în acest proces este emiterea unei decizii de către CAS, în care prevede faptul că a anulat penalităţile.
Directorul CAS Covasna, Forro Bela, a declarat că se aştepta la un asalt din partea contribuabililor, întrucât sunt sute de persoane care au datorii către instituţia pe care o conduce. Nu a fost să fie, însă. Până la începutul lunii decembrie, CAS a încasat prin această metodă suma de 6.000 de lei, iar valoarea facilităţilor acordate a fost de 2.400 de lei. Cei interesaţi însă mai au la dispoziţie timp până la finele anului să meargă la CAS pentru a mai scăpa de datorii.
Oamenii sunt indiferenţi
Am stat de vorbă cu două persoane care au PFA. Jakab Andrea ne-a spus că nu a plătit niciodată contribuţie la CAS, şi nici nu are de gând. „Mi se pare o hoţie, oricum, dacă păţesc ceva şi ajung la spital, fără bani nu mă bagă nimeni în seamă decât după ce plătesc. Nu mi se pare corect să achit eu spitalizarea altora. Să vină şi să mă execute silit, nu îmi pasă. Sunt taxe peste taxe, impozite şi contribuţii de toate felurile, care pur şi simplu distrug micile afaceri” – ne-a spus ea.
Fábián Katalin şi-a deschis un PFA acum patru ani. A sperat să dea lovitura prin prestare de servicii, dar criza i-a pus beţe în roate. „Am plătit toate dările la zi în primul an. Pe atunci, a mai mers afacerea. De trei ani de zile însă mă tot chinui, dar nimic nu iese. De atunci nu am mai achitat nici datoriile la finanţe, nici către CAS. Ştiu că într-o bună zi tot eu trebuie să le plătesc, dar deocamdată nu pot. Oricum, aceste impozite şi taxe le achit din alţi bani, nu din cei încasaţi din afacere. Ideea de a mai şterge din datorii mi se pare una bună, măcar atât să mai facă Guvernul, că de luat ne ia destul” – ne-a povestit Katalin.
Aşadar, dacă aveţi dări către CAS, acum aveţi ocazia de a plăti mai puţin. Trebuie însă menţionat faptul că de facilităţile fiscale menţionate nu pot beneficia persoanele împotriva cărora s-a declanşat măsura de executare silită prin blocarea conturilor bancare, iar în urma acestei măsuri au fost stinse obligaţiile de plată.