STIREA ZILEI 2 iunie 2013

A sunat ultimul clopoțel pentru liceeni [FOTO]

de Monica Vrânceanu | 2092 vizualizări

Ceremonie de absolvire cu emoții și premii la CNMV

Pentru mai bine de 120 de elevi de la Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV), sâmbătă a sunat Ultimul Clopoțel iar ei și-au auzit, pentru ultima oară, numele strigat în catalog. Spațiile din imediata apropiere a CNMV s-au transformat, sâmbătă dimineață, într-un adevărat furnicar: elevi emoționați, părinți și bunici mândri și profesori melancolici, cu priviri îngăduitoare, cu toții s-au adunat pentru Ultimul Clopoțel al celor care acum au încheiat clasele a XII-a. Eleganți și frumoși în uniformele lor, tinerii absolvenți de liceu au intonat Gaudeamus cu voci hotărâte dar gâtuite de emoții, pășind prin fața profesorilor și a colegilor mai mici. Iar părinții, rudele și prietenii apropiați au avut lacrimi în ochi pentru ei, pentru drumul lor care, de acum, coincide cu maturitatea.

Anii de liceu, cea mai frumoasă amintire

Ceremonia Ultimului Clopoțel s-a desfășurat în sala de sport a Colegiului, decorată cu flori și care a devenit neîncăpătoare pentru invitații absolvenților. Pe lângă aceștia, evenimentul a avut și invitați din partea autorităților locale, reprezentanți ai diverselor instituții, inclusiv ai organizațiilor neguvernamentale. Cu toții le-au vorbit elevilor despre drumul care îi așteaptă odată cu dobândirea mult așteptatei independențe pe care le-o dau cei 18 ani și terminarea liceului. Invitații și-au amintit ei înșiși de anii de liceu, vorbind despre aceștia ca despre cea mai frumoasă perioadă a vieţii, plină de idealuri și inocență, o perioadă cu care nu s-au mai întâlnit apoi.

Îndemn la studiu și credință în forțele proprii

Dincolo de faptul că toți invitații le-au urat din suflet succes la examenul maturității, Bac-ul, tinerii au fost îndemnați spre muncă și învățătură, cinste și onoare, respect față de părinți, deteminare, dar mai ales spre a-și urma visurile. În cadrul ceremoniei a fost citit și mesajul primarului Antal Árpád, care i-a felicitat pe tineri, urându-le succes în tot ceea ce vor alege să facă pe viitor, fie că-și vor continua studiile, vor alege să lucreze sau vor pleca în străinătate. Mesajul primarului a subliniat însă că, orice vor alege, tinerii absolvenți trebuie să rămână pentru totdeauna mândri și legați de Sfântu Gheorghe, un oraș care-i va aștepta mereu să se întoarcă aici, de unde au plecat.

„Sunteți extraordinar de frumoși. Pentru drumul pe care porniți, vreau doar să vă spun atât: cheia succesului este să ai încredere în tine, în forțele tale. Pentru succes, trebuie să-ți asumi un scop pe care să-l urmărești permanent. Scopul, indiferent de cât de utopic pare, este posibil!”, le-a spus la rândul său directoarea CNMV, Luminița Costea, tinerilor absolvenți, îndemnându-i, totodată, ca în următoarele săptămâni, prioritatea lor să devină luarea cu succes a Bac-ului.

Premii pentru cei mai buni

În cadrul ceremoniei de absolvire, cei mai buni dintre elevii de la CNMV au fost premiați cu diplome și cărți. Șefa de promoție 2013 a fost Alexandra Neagu, elevă în clasa a XII-a Matematică-Informatică, și a cărei medie pe cei patru ani de liceu a fost de 9,86. Pentru rezultate deosebite la învățătură, participări la olimpiade și premii, cele mai recente la Olimpiada Națională și cea Internațională de Limba Română, tânăra Felicia Marinescu a primit la rândul său diplome – inclusiv una din partea Inspectoratului Județean Școlar, cărți și felicitările profesorilor care i-au vegheat educația în ultimii patru ani. Pentru rezultate deosebite la istorie, matematică și fizică a fost premiat și Teodor Nicolae Pavel. Premiile au fost multe, pentru rezultate și reprezentări la olimpiade și alte competiții școlare, precum și pentru rezultate deosebite la diverse discipline – fizică, matematică, istorie, geografie, limba latină. În plus, tinerii au primit premii pe clase și premii pentru acțiuni de voluntariat, fiind premiați inclusiv de Filiala Covasna a Crucii Roșii și Clubul Kiwanis Sfântu Gheorghe.

Mai au un mare hop: Bac-ul

Tinerii au încheiat ceremonia de absolvire cu strigăte de veselie, însă mulți dintre ai aveau lacrimi în ochi – lacrimi pentru ceea ce s-a sfârșit, pentru cei patru ani care au trecut ca un vis. S-au îmbrățișat emoționați și au primit din partea profesorilor, familiilor și prietenilor cadouri, flori şi urări. Privind înapoi la etapa pe care tocmai au încheiat-o însă, cei mai mulți dintre ei s-au arătat convinși de faptul că a fost, probabil, cea mai frumoasă și lipsită de griji, o perioadă pe care nu o vor mai trăi niciodată, cu toată nebunia sa plină de farmec.

În acest weekend, ultimul clopoțel a sunat pentru aproape toți liceeni, astfel că orașul a ținut-o în petreceri – chefuri alături de familii și adevărate evenimente ale elevilor, organizate alături de profesori, la restaurante. După acestea însă, urmează perioada de pregătire pentru Bac, toate liceele organizând cursuri de pregătire în acest sens.  Probele scrise ale Bac-ului vor debuta pe 1 iulie, după ce din 10 iunie încep evaluările competențelor, astfel că elevii mai au ceva timp pentru a se pregăti pentru examenele scrise de la Matematică și Limba Română, cele două discipline care de obicei dau mari bătăi de cap. Și în acest an, examenul de Bac se va desfășura cu camere de supraveghere video.

Ultimul clopoţel şi la Întorsura

Ziua de 30 mai a fost zi de sărbătoare la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului. Absolvenții celor 7 clase ale anului școlar 2012-2013 au spus într-un glas „Am absolvit!” Îmbrăcați în haine de sărbătoare și ghidați, la fel ca în timpul anilor de studiu, de diriginții lor, au pășit într-un convoi spre centrul orașului pentru a vesti absolvirea în Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime”, la Primărie și la Școala cu clasele I-VIII „Mihail Sadoveanu”.

Atmosfera a fost cu atât mai emoționantă cu cât reprezentanții și colaboratorii școlii, prezenți la evenimentul din curtea liceului, le-au urat absolvenților să își ocupe locul pe care îl merită în societate. Festivitatea de Absolvire a claselor a XII-a și a XIII-a a fost încununată de succesele obținute la Olimpiadele pe Meserii astfel: Locul I – Ionuț Gavrilă (prelucrarea lemnului), Locul I –Ciprian Malișa Dragomir (construcții), Locul I –Ştefania Maria Neagoe (confecții), Locul II – Andreea Hermenean (confecții), Locul I –Anca Petruța Purecel (agricol).

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.