STIREA ZILEI 28 mai 2021

(Update) 29 mai, ziua C, când „Curățenie” devine sinonim pentru „Covasna”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1884 vizualizări

5 evenimente de ecologizare sunt anunțate pentru sâmbătă în județ   

Dorința de a avea un județ curat, fără deșeuri aruncate la întâmplare, este tot mai aproape de realitate. Asta pentru că sâmbătă, 29 mai, vor fi organizate mai multe evenimente de ecologizare în județul Covasna. Cea mai mare acțiune, atât din județ, dar poate și din țară, va fi în zona Târgu Secuiesc. Evenimente mai mici, dar la fel de importante, vor fi în aceeași zi și la Sfântu Gheorghe, Zagon și posibil și la Valea Mare. 

1. Peste 700 de voluntari și mai bine de 10 UAT-uri demonstrează: Județul Covasna - un județ curat!”

Unul dintre cele mai importante evenimente de ecologizare organizate vreodată în județul Covasna va avea loc sâmbătă, 29 mai. La acțiune au confirmat deja prezența peste 700 de voluntari, ne-au dat asigurări organizatorii evenimentului, care vor ajunge pe malurile Râului Negru și ale afluenților săi din zona Târgu Secuiesc. 

La inițiativa tinerilor, pe 29 mai se organizează o amplă acțiune de curățenie în zona municipiului Târgu Secuiesc, pe raza a 11 unități administrative, unde se va curăța malul Râului Negru, respectiv malurile a 12 afluenți pe o distanță de 153 de km. La această inițiativă poate participa oricine, căruia îi este importantă curățenia mediului înconjurător”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului. 

Sperăm ca sâmbătă să fie vremea bună, dar pregătirile merg bine. (...) Vor fi puncte diferite de întâlnire, majoritatea au stabilit la primărie. Unii se vor întâlni la 8:00, alții la 9:00. Depinde pe câți kilometri au de acoperit. (...) Ne dorim să avem o țară mai curată, mai sănătoasă și mai verde”, ne-a declarat unul dintre organizatori, preşedintele Asociaţiei de Tineret din Lemnia, Lukács Botond. 

Și Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, un alt organizator al evenimentului, a spus joi, la finalul ședinței ordinare că acțiunea de sâmbătă, din zona Târgu Secuiesc, este doar o primă etapă. „Vă invit să ne fiți alături și să curățăm pământul nostru natal”, a transmis acesta. 

Între unitățile administrativ teritoriale implicate în acest eveniment se numără Târgu Secuiesc, Cernat, Turia, Sânzieni, Poian, Estelnic, Mereni, Lemnia, Brețcu și Ojdula. 

Informații suplimentare, precum și traseele sau locurile de întâlnire sunt făcute publice prin intermediul Facebook, la: https://www.facebook.com/events/4627817197231782

2. Pâraiele din Zagon și Păpăuți vizate de noi acțiuni de ecologizare 

Comuna Zagon a anunțat că va lua parte la acțiunea „Județul Covasna – un ținut curat”.  Sâmbătă la ora 08:00 este adunarea în centrul satului reședință de comună. 

Primarul Kiss Augustin ne-a spus că vrea, prin acest eveniment să atragă atenția locuitorilor că este important să aibă grijă de mediul în care trăiesc. Indiferent de vreme, acțiunea va avea loc, ne-a dat asigurări edilul. 

Au confirmat aproximativ 60 – 70 de persoane, printre care elevi ai școlii din comună, angajați ai primăriei, beneficiari de ajutor social și alți voluntari din satele aparținătoare. 

Și comuna Zagon se alătură programului „Zöld Háromszék” și curățăm pârâurile (sic!) Zagon și Păpăuți. Inițiativa din data de 29 mai este deschisă pentru oricine cui îi pasă de mediu. Întâlnirea va fi sâmbătă de la ora 8 dimineața în centrul satului Zagon. Alătură-te și TU!”, este îndemnul primarului Kiss Augustin, lansat prin intermediul Facebook. 

Primarul ne-a mai spus că anul acesta au mai fost încă trei sau patru acțiuni de ecologizare cu angajații primăriei și beneficiarii de ajutor social, în pășuni, pe malurile pâraielor, în păduri, de unde s-au adunat până la opt remorci pline cu deșeuri. Și nu a fost suficient, astfel că demersurile continuă. 

Dacă din cei 5.000 de locuitori ai comunei, 200 înțeleg cât e de important să păstrăm curățenia, tot e bine”, a mai spus edilul. 

3. Zi de curățenie și în vecinătatea cartierului Őrkő din Sfântu Gheorghe 

Vecinătatea cartierului Őrkő, respectiv dealul străzii Borvíz, din Sfântu Gheorghe este un alt loc vizat de curățenia din 29 mai, într-un eveniment independent de cele anunțate anterior („Județul Covasna – un ținut curat”). Acesta este pus la cale de Asociația GAL Sepsi și organizațiile sale partenere și este, totodată, și o acțiune comunitară. La eveniment participă și locuitorii din Őrkő, dar de asemenea sunt așteptați toți cei care doresc să ajute. 

Asociația GAL Sepsi îndeamnă toți locuitorii din Sfântu Gheorghe să participe la acest eveniment astfel avem posibilitatea să ne cunoaștem în de mai aproape și să facem împreună ceva constructiv atât pentru oraș cât și pentru natură”, transmit, prin intermediul Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, coordonatorii evenimentului. 

Îndemn pentru participare are și viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, unul dintre reprezentanții asociației GAL Sepsi, care ne-a spus joi că „trebuie să știm că această curățenie este obligația tuturor și în beneficiul tuturor. Îi îndemn în primul rând pe cei din zonă, care probabil că, prin neglijență au contribuit la strângerea acestor gunoaie, dar e bine ca cetățenii din oraș să aibă legături și cu cei din Őrkő și poate astfel reușim să îi integrăm mai bine în comunitatea orașului”. 

O recomandare importantă, având în vedere vremea, este ca participanții să se îmbrace corespunzător. 

Ținând cont de prognoza meteo pe ziua de sâmbătă, vă rugăm să vă alegeți o ținută corespunzătoare condițiilor de mediu compusă din ploaie, noroi și frig, adică haine calde, cizme de cauciuc și haine de ploaie. Alături de echipamentul și uneltele necesare (mănuși, măști, lopeți, saci) vă asigurăm băutură caldă și sendvișuri la fața locului. Vă așteptăm cu drag!”, este mesajul organizatorilor publicat tot prin intermediul unui eveniment public pe Facebook. 

Acesta nu este un eveniment în premieră, ci în zonă au mai fost astfel de activități și în 2019, cu pauza din 2020 dată de anul pandemic. 

În 2019 am organizat un șir de evenimente de curățenie și înfrumusețare a mediului în cartierul Câmpul Frumos, în zona carierei de Piatră de la Őrkő și cartierul Ciucului, la care au participat în total 70 de voluntari”, ne-au spus coordonatorii de la GAL Sepsi. 

Detalii și în evenimentul creat pe Facebook:

https://www.facebook.com/events/267286641795330?ref=newsfeed

4. Continuă curățenia și pe malurile Oltului, la Sfântu Gheorghe 

UPDATE: „Din păcate, din cauza vremii nefavorabile, trebuie să amânăm curățenia planificată cu o săptămână, pe 5 iunie, sâmbăta viitoare. Mulțumim pentru înțelegere!”, au transmis vineri organizatorii. 

Știrea inițială: Câțiva tineri și-au propus să reia sâmbătă acțiunea de curățenie pe malul Râului Olt, în zona orașului Sfântu Gheorghe. 

Pe 29 Mai, dimineața de la ora 10, ne întâlnim în spatele fostului Trident. În funcție de câte persoane vor veni, ne organizăm în grupuri și continuăm să curățăm malul Oltului de gunoaie. Saci, mănuși și transportul gunoiului sunt asigurate de TEGA”, este anunțul publicat de organizatorii acestui eveniment, Ágnes Benedek şi Koter Vilmos, pe Facebook. 

Malul Oltului este frecventat de mulți, dar vrem să fim cât mai responsabili, nu numai să folosim, ci să și îmbunătățim condițiile. Se acumulează deșeuri pe mal în mod constant. Mă bucur că sunt și alte evenimente de acest tip peste tot. Trebuie să fim pro-activi. E foarte ușor să fim activiști online, dar haideți să fim activiști mai mari în offline”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Ágnes Benedek.

Tot în cadrul acțiunii o să fie montate și semne care îi avertizează pe cetățeni că riscă să fie amendați dacă aruncă deșeuri în natură și le oferă posibilități celor care sunt martori ai unor asemenea fapte să le denunțe, fiind publicate numerele de telefon ale instituțiilor care pot interveni. 

Tot în zonă, Fundația Comunitară Covasna și mai mulți parteneri au avut în urmă cu două săptămâni o acțiune similară. Organizația a lansat în martie campania „Oltul cu apele curate”, iar în 15 mai a fost prima acțiune mare, la care au luat parte peste 100 de voluntari, care au umplut cu deșeurile adunate de pe un tronson de patru kilometri, între Arena Sepsi și fostul magazin Trident, aproape 300 de saci. Atunci au descoperit și locații care nu au putut fi ecologizate într-o singură zi și au stabilit că e nevoie de o continuare.

Oricum, acțiunea „Oltul cu apele curate” va continua până în august, când, într-o zi care va fi anunțată ulterior, voluntari din toate zonele implicate, 29 de localități din județ, vor ieși pe traseu, într-un eveniment fără precedent de marcare a importanței protecției mediului. Atunci va fi mai mult o acțiune de conștientizare, pentru că munca cea mai grea va fi făcută până în momentul respectiv. Alte acțiuni de curățenie vor fi organizate, de pildă, în cursul lunii iunie, ne-a spus, săptămâna trecută, directoarea Fundației Comunitare Covasna.  

În total, la acțiunea de curățare a Oltului vor fi implicate 29 de localități: 11 din județul Covasna și 18 din județul Harghita.

Detalii de la evenimentul de sâmbăta aceasta, pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/events/194797412476736/?ref=newsfeed

5. Valea Mare se pregătește de runda a doua de curățenie 

După ce în 15 mai comunitatea din Valea Mare a lansat un prim semnal că își dorește un pământ sănătos și curat, în 29 mai gestul s-ar putea repeta, pentru că autoritățile au anunțat că ar dori să dubleze experiența, mai ales că mai sunt zone care au încă nevoie de ecologizare. 

Depinde de vreme, ne-a spus joi primarul Bogdan Marin, dacă sâmbătă vor organiza o nouă operațiune, dar ce este cert este că detaliile vor fi publicate în cursul zilei de vineri pe pagina de Facebook a Primăriei. 

UPDATE: Autoritățile au transmis că „din cauza condițiilor meteorologice, plouă de câteva zile și se anunță și pe mâine, 29 mai, suntem nevoiți să amânam acțiunea de ecologizare din Valea Mare, cu o saptămână, deci ne vedem pe 05 iunie, sperând că vremea ne va permite. Trebuie să ne băgăm până jos în pârâu și sigur e moale terenul acum. Mulțumim tuturor participanților care s-au anunțat pe mâine și îi așteptăm cu brațele deschise și pe data de 05 iunie”. 

Reamintim că în 15 mai, zeci de persoane au luat parte la acțiunea de ecologizare, în care a fost vizată în special zona serpentinelor din localitate. Atunci s-au strâns aproximativ 10 tone de gunoaie. 

Pe lângă aceste evenimente, între timp au fost și alte acțiuni care merită amintite. De exemplu, sâmbăta trecută, în 22 mai, aproape 40 de voluntari au ieșit la curățenie pe potecile turistice din jurul orașului Sfântu Gheorghe. Voluntarii au acoperit o distanță de aproximativ 25 de kilometri, în arealul Sfântu Gheorghe-Vâlcele-Șugaș Băi, arie ce se suprapune sitului Natura 2000 „Munții Bodoc-Baraolt”, de unde au adunat, în unele zone mai mult, în altele mai puțin, în total, peste 100 de saci plini cu deșeuri.

Și poate au fost și sunt și alte acțiuni de care noi nu știm.  

Așadar, de la mic, la mare, sâmbătă este ziua în care fiecare poate să dea înapoi pământului un pic de atenție, timp și dragoste. De asemenea, la fel de important este să și învățăm lecții din aceste experiențe, respectiv că este vital să ne păstrăm casa curată și pe mai departe. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.