ACTUALITATE 18 mai 2021

Peste 700 de voluntari vor lua parte în cea mai mare acțiune de ecologizare a Râului Negru

de Iulia Drăghici - Taraș | 1341 vizualizări

În prezența ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, luni, autoritățile covăsnene au anunțat că săptămâna viitoare începe programul „Județul Covasna- un ținut curat”, un demers al Consiliului Județean Covasna, la propunerea Organizației de Tineret din Lemnia. Peste 700 de voluntari vor fi angrenați într-o acțiune fără precedent, care va viza parcursul a 104 kilometri de-a lungul Râului Negru și toți afluenții. Prima etapă va avea loc în 29 mai, în zona Târgu Secuiesc, în care vor fi implicate încă 10 localități: Cernat, Turia, Sânzieni, Poian, Estelnic, Mereni, Lemnia, Brețcu și Ojdula, dar și încă una din județul Harghita. 

La conferința de presă în care s-a anunțat evenimentul, organizată la Ruseni – Târgu Secuiesc, lângă râu, au fost  prezenți ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, senatorul UDMR, Fejér László-Ödön, primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (ADI SIMD), Ambrus József, și președintele Asociației de Tineret din Lemnia, inițiatorul programului, Lukács Botond. 

Acesta din urmă a vorbit despre faptul că demersul va viza atât Râul Negru, cât și afluenții, iar în demers vor fi chemați peste 700 de voluntari. 

Ministrul Mediului: „Este un angajament îndrăzneț”

104 kilometri de bazin hidrografic este o suprafață enormă. Să te angajezi printr-un program coordonat de Consiliul Județean alături de 11 primării de comune și un oraș, alături de peste 700 de voluntari, să ecologizezi o asemenea suprafață este un angajament îndrăzneț, dar eu sunt convins, ca de fiecare dată până acum, și de această dată, va fi dus până la capăt. Să ecologizezi albia unui râu, 104 kilometri plus afluenții, este un angajament care nu poate fi dus la bun sfârșit fără sistemul instituțional din spate și fără o logistică bine pusă la punct”, a declarat, în același context, ministrul Tánczos Barna. 

Tamás Sándor a spus în discursul său de prezentare a demersului că acțiunea în sine de curățare a malurilor râului nu este o noutate, pentru că au loc multe astfel de acțiuni, și a amintit în acest sens comuna Valea Crișului, dar este important să existe astfel de inițiative. În același timp,  el a reamintit că județul Covasna este printre primele din țară la colectarea selectivă a deșeurilor. 

Discutăm despre un obiectiv deosebit de important și pentru municipiul Târgu Secuiesc: vrem să avem un mediu mai sănătos, mai curat și de aceea participăm cu bucurie la acest proiect”, a spus primarul din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, vorbind, totodată, și despre nevoia de schimbare a mentalității privind gestionarea deșeurilor. 

Senatorul Fejér László- Ödön s-a declarat bucuros că acest program începe în zona Târgu Secuiesc și le-a mulțumit tinerilor și asociațiilor care au inițiat acest program. 

Ambrus József de la ADI SIMD Covasna a spus că ei, și partenerii de la alte firme de salubritate, se vor ocupa de partea logistică a acțiunii, în sensul că vor pune la dispoziția voluntarilor saci, mănuși, veste reflectorizante, respectiv containere. „Vă asigur că deșeurile nu vor fi îngropate și astupate sub pământ, ci vor ajunge la Leț, unde le este locul și vom încerca să sortăm măcar aluminiul și PET-ul”, a mai spus acesta. 

Toți cei care doresc să se alăture la această acțiune, se pot înregistra la inițiatorii programului, Lukács Botond – telefon 0752 764 238, și Erős Rudolf – telefon 0758 331 484.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.