ACTUALITATE 18 mai 2021

Aproape 300 de saci de gunoi strânși la o acțiune derulată în zona Sfântu Gheorghe, pe malurile Râului Olt

de Iulia Drăghici - Taraș | 1196 vizualizări

A fost prima acțiune din campania „Oltul cu apele curate” 

Campania „Oltul cu apele curate” a Fundației Comunitare Covasna, derulată în parteneriat cu mai multe organizații din județ și din țară, a debutat sâmbătă, 15 mai, la Sfântu Gheorghe. Vizat a fost un traseu de patru kilometri, între Arena Sepsi și fostul magazin Trident. S-au strâns aproape 300 de saci de gunoi. 

La acțiune au luat parte peste 100 de voluntari, formați în patru echipe, din mai multe organizații, dar și persoane fizice dornice să facă ceva pentru a trăi într-un mediu mai curat. 

Bereczki Kinga, directoarea Fundației Comunitare Covasna, principalul organizator al campaniei, care s-a aflat printre participanții la acțiune a spus că deși evenimentul în sine a însemnat multă muncă, a fost și o zi frumoasă pentru toți cei implicați, atât datorită vremii călduroase, cât și peisajelor care i-au încântat pe voluntari. 

Sunt conștient că participând la astfel de acțiuni de salubrizare nu rezolv problema deșeurilor, dar am simțit nevoia să particip, pentru confortul meu personal. E senzația aia care te determină să îți faci curat pe birou ca să poți să te concentrezi mai bine la muncă. (...) A fost o acțiune reușită, bine organizată, eficientă, am reușit să colectăm o cantitate mare de deșeuri, mult prea mare din păcate. Voluntarii au fost super faini, de la elevi la pensionari, cu toții am făcut echipă bună”, ne-a declarat și unul dintre participanții la acțiune, Radu Matei. 

La eveniment au luat parte și voluntarii de la asociația Turulmadár. De fapt, pentru ei evenimentul a venit mănușă pentru că oricum au în derulare un proiect prin care se analizează starea Râului Olt și a împrejurimilor, în care se vor face teste diverse și analize de calitate a apei. Oricum aveau în plan să iasă pe teren pentru a cartografia zona, așa că au și adunat deșeurile prin zona prin care au trecut.  

S-a mobilizat foarte multă lume, s-a strâns foarte mult gunoi. Cred că asta e și ideea, ca în comunitate să ne păstrăm ograda curată”, ne-a declarat Raymond Gheorghiță, unul dintre reprezentanții asociației. 

Cea mai afectată zonă: în spatele magazinului Trident 

Zona cea mai afectată care a fost depistată este, se pare, cea din spatele fostului magazin Trident, în zona podului de fier improvizat. 

Multe persoane care dețin grădini pe malul Olt își aruncă gunoaiele peste gard în albia râului. Este absolut dezolant dacă treci prin acea zonă”, ne-a mai spus Radu Matei, lucru confirmat și de directoarea Fundației Comunitare. 

Din păcate acolo nu e rezolvată problema deșeului în mod organizat. (...) Voluntarii au lucrat foarte, foarte mult acolo și au reușit să curețe doar jumătatea traseului. Așa că la finalul săptămânii va mai fi o acțiune, nu este organizată de noi, dar deja ne-au contactat (...) și o să finalizeze porțiunile care au mai rămas”, ne-a spus Bereczki Kinga. 

O altă zonă problematică a fost găsită în spatele Arenei Sepsi.

În afară de aceste zone și alte câteva, în general se pare multe dintre deșeuri sunt aduse mai degrabă de ape, decât să fie aruncate de cetățeni. 

Curățarea problemei de la rădăcină 

Ca astfel de acțiuni să nu fie în zadar, adică să nu vedem că peste ceva timp locurile curățate cu atâta efort de voluntari vor fi din nou terenuri pentru depozitarea deșeurilor, se vor amplasa camere de luat vederi, dar și planșe de atenționare. 

Un prim pas o să îl facem aici, pe zona curățată, pe teritoriul orașului Sfântu Gheorghe, dar în final o să fie puse camere pe toată zona, de la sursă ( n.red. Râului Olt) până la limita cu județul Brașov. (...) La Sfântu Gheorghe am identificat trei zone care sunt mai afectate, unde au fost depozitate deșeuri de construcții. Unul dintre puncte este o zonă turistică, vizavi de căminele sociale”, ne-a spus Bereczki Kinga. 

Și Raymond Gheorghiță de la Turulmadár spune că e nevoie de efort susținut pentru a pune capăt acestei probleme. 

Trebuie un efort susținut, trebuie în continuare verificată zona, trebuie prinși și amendați cei care sunt găsiți că duc gunoaie cu căruțele. Cu timpul o să fie puse și camere și noi am discutat că o să încercăm să umblăm cât mai mult pe teren, să vedem care e situația și în zonele problemă să nu lăsăm să se adune așa mult gunoi, pe ideea că dacă zona este curată, îți vine mai greu să arunci. (...) Cu pași mărunți, trebuie efort susținut, că altfel o să avem iarăși aceeași problemă și dacă tot lucrăm, să nu lucrăm degeaba”, a spus acesta. 

În același timp, Radu Matei, unul dintre participanții la acțiunea de sâmbătă, este de părere că nu doar amenzile vor fi cele care vor rezolva problema o dată pentru totdeauna, ci ar trebui să fie găsite și alt fel de soluții.  

Este foarte ușor să consideri aruncarea gunoiului o problemă cauzată strict de lipsa spiritului civic. Dar depozitarea neadecvată a deșeurilor are și  foarte multe alte cauze, toate adevărate. Multe persoane nu își permit financiar să contracteze servicii de colectare a deșeurilor, persoane vulnerabile din punct de vedere economic, pentru care aceste servicii sunt un lux. Pentru aceste situații trebuie găsite niște soluții mai degrabă sociale, economice. O amendă nu va rezolva aceste cazuri.

Aruncarea deșeurilor ca act profund anti-social. Există și motivația de a arunca gunoiul ca o revoltă socială, ca un mod de protest. Cauzele acestui act sunt de multe ori personale, rezultate din modul în care persoana respectivă se raportează la comunitate, la societate. 

Cred că, pentru fiecare cauză trebuie implementate soluții diferite, personalizate. Amenda este eficientă în multe situații, dar mult mai important este să rezolvăm cauza”, ne-a spus Radu Matei.  

Finalul campaniei va fi marcat în august 

Acțiunea „Oltul cu apele curate” va continua până în august, când, într-o zi care va fi anunțată ulterior, voluntari din toate zonele implicate vor ieși pe traseu, într-un eveniment de marcare a importanței protecției mediului fără precedent. Va fi mai mult o acțiune de conștientizare, pentru că munca cea mai grea va fi făcută până atunci. Alte acțiuni de curățenie vor fi organizate, de pildă, în cursul lunii iunie, ne-a spus directoarea Fundației Comunitare Covasna. În total, la acțiunea de curățare a Oltului vor fi implicate 29 de localități: 11 din județul Covasna și 18 din județul Harghita. 

La evenimentul de sâmbătă s-au implicat și voluntari de la Crucea Roșie, Asociația Larmafa, iar parteneri au fost Tega, Apele Române - Direcția Apelor Olt Sfântu Gheorghe și Primăria Sfântu Gheorghe, respectiv scafandrul Szabó Jenő de la Centrul de Cercetări Subacvatice din Dalnic, firme și chiar familii întregi cu copii mici. 

Sursa foto: Facebook/ Háromszéki Közösségi Alapítvány, Covasna Community Foundation, Turul Iroda • Turul Office

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.