Ce spun PSD, PNL, USR și AUR Covasna despre „șansa” de a rămâne fără teatru românesc în județ
· Bogdan Barbu (PSD): „Teatrul «Andrei Mureșanu» va exista în continuare”
· Olimpiu Floroian (PNL): „Acest pol de cultură românească trebuie să își continue activitatea”
· Dulányi-Balogh Szilárd (USR): „Actualul establishment guvernamental funcționează pe baza principiului: distruge tot ce aduce plus-valoare în această țară”
· Ionuț Neagu (AUR): „Ne vom lupta cu toate armele de care dispunem pentru a împiedica adoptarea acestei Ordonanțe”
La nivel central, deja celebra Ordonanță de Urgență (OUG) prin care Guvernul își propune să mai taie din cheltuielile de la bugetul de stat a creat discuții intense între partide. În județul Covasna, lucrurile par să se întâmple la fel, pentru că și reprezentanții din teritoriu ai formațiunilor politice își susțin argumentele, fie pro, fie contra acestei ordonanțe în aceeași „linie de partid”. Totuși, întrebați cum văd posibilitatea ca județul Covasna să rămână fără Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM), singurul în limba română din județ, liderii PSD, PNL, USR și AUR din județ par să fie de acord: TAM trebuie să își continue activitatea.
Pentru că, inevitabil, noile modificări care vor fi aduse prin OUG-ul pe care Guvernul ar vrea să îl adopte zilele acestea afectează inclusiv covăsnenii, am decis să îi întrebăm pe liderii politici din județ cum văd ei această ordonanță. În plus, pentru că, dacă rămâne în forma actuală, OUG-ul va duce la dispariția TAM, i-am întrebat pe politicieni și cum văd această situație și ce demersuri au făcut (dacă e cazul) în legătură cu acest subiect.
Poziția liderilor UDMR a fost făcută publică încă de săptămâna trecută, prin vocea primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, așadar ne-am adresat cu întrebări liderilor PSD, PNL, USR și AUR din județ.
Precizăm încă de la început că ordinea în care urmează să prezentăm opiniile liderilor politici din județ este în funcție de numărul de parlamentari pe care partidele pe care le reprezintă îl au în Parlamentul României.
Bogdan Barbu (PSD): „Proiectele sunt destinate dezbaterii și analizei”
Președintele PSD Covasna și, totodată, primarul din Dobârlău, Bogdan Barbu, spune că trebuie luate o serie de măsuri fiscale „obligatorii”, mai ales în contextul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Orice proiect de lege are o componentă principială și una care ține de aplicarea concretă a legii. Proiectele sunt destinate dezbaterii și analizei, de aceea se numesc proiecte. Guvernul în acest moment are în analiză o serie de măsuri fiscale obligatorii din două motive. Primul, unele măsuri au fost cuprinse în PNRR de autorii acestuia. Dacă nu îndeplinim aceste angajamente, pierdem mulți bani europeni. Aceste măsuri sunt, pe scurt: eliminarea unor facilități fiscale pentru IT, construcții (și agricultură – facilitățile pentru agricultură nu erau reglementate în momentul elaborării PNRR); restrângerea cotelor reduse de TVA; revizuirea impozitării proprietății; reducerea numărului de IMM-uri beneficiare de impozitarea specială”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, liderul PSD Covasna.
Bogdan Barbu este de părere că discuțiile din spațiul public în legătură cu OUG-ul sunt benefice și arată că există un dialog.
„Al doilea motiv ține de reducerea cheltuielilor statului. Întrebarea dvs. legată de Teatrul «Andrei Mureșanu» are un răspuns simplu: scopul acestei măsuri nu este de a desființa entități sau activități culturale esențiale, ci de a elimina risipa din sistemul bugetar. La nivelul instituțiilor culturale din întreaga țară, comasarea vizează serviciile de suport, nu activitățile culturale propriu-zise. Se va ține seama de specificul fiecărei instituții de cultură. Cum spuneam, suntem la nivel de principiu în acest moment. Sunt discuții, știu că există o petiție în care oamenii de cultură atrag atenția asupra acestei teme. E foarte bine că temele sunt dezbătute de cei implicați și că există un dialog deschis pe toate palierele. Așa funcționează orice stat democratic”, a punctat acesta.
Președintele PSD Covasna a dat asigurări că TAM va exista în continuare.
„Am vorbit de multe ori cu colegii de la București, din Guvern și din Parlament. Concret, situații cum este cea a teatrului din județul nostru vor fi reglementate fie în textul legislației primare, fie se va crea cadrul general care va da posibilitatea ca ulterior, prin norme de aplicare, să se facă doar acele comasări care nu afectează activitatea culturală. Deci, Teatrul „Andrei Mureșanu” va exista în continuare”, conform lui Bogdan Barbu.
Olimpiu Floroian (PNL): Nu vrem să crească impozitele pentru mediul de afaceri
Președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, spune că toate măsurile care vor afecta mediul de afaceri trebuie luate în acord cu firmele private, pentru a exista un parteneriat între stat și acestea.
„PNL nu dorește creșterea impozitelor în domeniul mediului de afaceri și este obligatoriu ca toate măsurile ce se vor lua în sectorul economic să fie în parteneriat cu companiile private. Mediul de afaceri trebuie susținut pentru dezvoltare, pentru creare de noi locuri de muncă și pentru creșterea veniturilor angajaților și, de aceea, nu este benefică o împovărare a acestuia cu noi taxe și impozite. Ne dorim mai degrabă o reorganizare a instituțiilor statului în vederea eficientizării activității acestora și chiar comasarea acestora, acolo unde este cazul, pentru că e clar că trebuie redusă mult birocrația pentru a avea un stat mai eficient în funcționare”, este de părere Olimpiu Floroian.
Liderul PNL spune că își dorește ca TAM să funcționeze în continuare, însă susține că nu poate oferi el o anumită formă de organizare.
„Punctul meu de vedere este că, deși e necesară, este complicat ca în actuala situație economică să se facă o reorganizare în sensul celor apărute în presă în ultima perioadă. Eu sunt 100% pentru menținerea funcționalității Teatrului «Andrei Mureșanu» din Sfântu Gheorghe. Varianta cea mai corectă de organizare și funcționare nu o pot preciza eu acum, dar din toate discuțiile avute cu colegii mei, concluzia este că acest pol de cultură românească trebuie să-și continue activitatea”, a declarat politicianul.
El recunoaște însă că cel puțin o comasare cu celălalt teatru din Sfântu Gheorghe este foarte posibilă.
„Emiterea unei ordonanțe de urgență pentru reducerea unor cheltuieli de la bugetul de stat, și trecerea acestor instituții în subordinea autorităților publice locale, nu presupune desființarea teatrului «Andrei Mureșanu». Cel mult ar putea fi o comasare a acestuia cu teatrul «Tamási Áron», ambele fiind în subordinea Primăriei Sfântu Gheorghe. Desigur că această variantă nu este favorabilă niciuneia dintre părți pentru că ar presupune concedieri în egală măsură atât din rândul personalului, cât și dintre cei ce asigură managementul acestor instituții. Trebuie spus clar că reducerea la jumătate a fondurilor destinate funcționării pune în pericol desființarea ambelor instituții de cultură. Sunt convins că se va reanaliza această situație și cele două teatre din Sfântu Gheorghe, atât cel românesc, cât și cel maghiar vor funcționa în continuare”, a încheiat liderul PNL Covasna.
Dulányi-Balogh Szilárd (USR): „Guvernarea vorbelor”
Președintele USR Covasna, Dulányi-Balogh Szilárd, nu este însă de aceeași părere cu liderii PSD și PNL când vine vorba despre OUG-ul Guvernului și vorbește în termeni duri despre executivul condus de Marcel Ciolacu.
„Din nou, PSD și PNL fac doar teatru ieftin – nicio dată clară de la care vor începe să închidă robinetul risipei de la bugetul de stat, nu e clar care sunt cele 50 de măsuri de reducere a cheltuielilor, acestea apărând pe surse. Guvernarea vorbelor, care crede că deficitul scade pentru că strigă Ciolacu la el. România este singura țară din Uniunea Europeană aflată în procedura de deficit excesiv, pentru că e singura țară care a depășit plafonul de deficit bugetar de 3% din PIB, exact sub guvernarea PSD, în 2019. Procedura de deficit nu s-a declanșat pentru deficitul bugetar din pandemie, ci pentru deficitul făcut de Guvern PSD, înainte de pandemie. Și, să nu uităm, PSD + PNL au făcut un buget mincinos și acum se miră că nu le ies socotelile. Și în loc să plătească cei care au mințit, care au făcut calcule greșite, plătește tot cetățeanul de rând”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Dulányi-Balogh Szilárd.
Liderul USR spune că, prin actuala OUG, Guvernul arată cât este de rupt de realitate.
„Este o Ordonanță care demonstrează încă odată, dacă mai era cazul, cât de rupți de realitate sunt actualii guvernanți. Nu înțeleg nimic, nici din realitățile economice, inventând taxe peste taxe și impozite peste impozite, distrugând astfel întreprinderile mici și mijlocii, dar nu înțeleg nici funcționarea multor instituții importante pentru coeziunea comunităților multietnice, și aici mă refer la potențialul exploziv al noii ordonanțe care pune în pericol existența entităților culturale județene, cum ar fi Teatrul «Andrei Mureșanu», care în ultimii ani a contribuit intens la zestrea culturală județeană printr-un management artistic de înaltă ținută”, a punctat el.
Politicianul spune că „senzația noastră este că actualul establishment guvernamental funcționează pe baza principiului: distruge tot ce aduce plus-valoare în această țară” și aduce în discuție înființarea unor noi posturi de către Guvernul Ciolacu, pe care Dulányi-Balogh Szilárd le cataloghează drept „sinecuri”.
„Ipocrizia nemărginită a actualei coaliții PSDNL este ușor observabilă dacă aducem în discuție, de exemplu, doar decizia de ieri, când Guvernul Ciolacu a decis înființarea a 20 de noi sinecuri cu 10.000 de dolari pe lună, printre care ministru consilier la Moscova sau consilier economic la Teheran. La aceste costuri se adaugă decontul chiriilor și a altor cheltuieli. Iată pentru ce crește Ciolacu taxele, de ce dorește desființarea instituțiilor de cultură. Trebuie finanțate fabricile de sinecuri. Printre beneficiarii acestor sinecuri se află rude de politicieni PSDNL, consilieri de la cabinete și altă clientelă de partid”, susține președintele USR Covasna.
Mai mult, el spune că PNL a promis oamenilor că nu va crește taxele, iar acum se află exact în această situație.
„Totodată, este rușinos cum PNL nu mai îndrăznește să deschidă gura să se opună creșterilor de taxe și impozite, și în general la toate măsurile amatoare ale guvernului, după ce acest partid a promis românilor în alegeri că nu va crește nicio taxă. Spun în mod constant că nu creșterea taxelor este soluția, ci reducerea cheltuielilor statului, dar nu prin incomensurabilul amatorism de a desființa instituții de cultură, ci desființarea privilegiilor pentru politruci (aici pot fi mii de exemple, de la desființarea pensiilor speciale, instituțiilor fantomă, gen Institutul Levantului, sau un exemplu local, ATOP, care funcționează sub umbrela Consiliilor Județene, și care sunt iarăși o sursă de fonduri pierdute, sau Consiliile Consultative care funcționează pe lângă instituțiile deconcentrate, toate aceste „comiții” sunt consumatoare de bani publici, fără a aduce plus-valoare), reducerea taxelor pe muncă, astfel încât veniturile tuturor angajaților să crească, folosirea banilor din PNRR pentru modernizarea școlilor, construirea de spitale noi și finalizarea autostrăzilor, mai multe investiții și sprijin pentru producătorii români”, a mai spus, în final, Dulányi-Balogh Szilárd.
Ionuț Neagu (AUR): „Unde este patriotismul economic?”
Senatorul AUR de Covasna, Ionuț Neagu, spune că OUG-ul aflat în discuție zilele astea este o „catastrofă”.
„Ca senator al României, ales în circumscripția electorală nr. 15 Covasna pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), găsesc că așa-numita „Ordonanță a Austerității” este o catastrofă. Suprataxarea clasei de mijloc încă de la începutul mandatului arată eșecul iminent al acestui Guvern. Consecințele vor fi dezastruoase, întrucât lipsa de predictibilitate va distruge clasa de mijloc, va încuraja emigrarea în masă, va stimula dezvoltarea economiei subterane, ș.a.m.d.”, a transmis senatorul.
Ionuț Neagu este de părere că Guvernul ar fi avut alte soluții pentru a acoperi gaura din bugetul de stat.
„Guvernul Ciolacu vrea să economisească 6 mld. de lei/an suprataxând clasa de mijloc, dar nu se atinge de multinaționale. Unde este patriotismul economic despre care ne vorbea deunăzi? Omori economia națională dar marile corporații nu sunt impozitate nici măcar corect, ca să nu mai vorbim despre supraimpozitare. Să nu uităm că guvernul Ciucă a scutit OMV Petrom de taxa de solidaritate în valoare de 1 mld. de euro și cu puțin timp înainte să plece a acordat o concesiune petrolieră pe încă 15 ani aceluiași OMV, din care ar fi putut obține, cu titlu de redevențe, alte cca. 2-3 mld. de lei/an de acum înainte. Iată, jumătate din sumă ar fi fost acoperită până acum”, explică politicianul.
O altă soluție ar fi fost reducerea aparatului administrativ cu 500.000 de bugetari „cu carnet de partid, care nu-și justifică prezența în niciun fel”, spune Ionuț Neagu.
În ceea ce privește desființarea instituțiilor de cultură, senatorul de Covasna spune că asistăm la o „reală batjocură”.
„Această Ordonanță macabră lovește într-o manieră perfidă filonul cultural al românilor, o treime dintre instituțiile culturale urmând a fi desființate. Suntem spectatorii unui act de o reală batjocură. OUG-ul prevede desființarea sau comasarea instituțiilor de cultură în condițiile în care angajații de la stat care joacă Solitaire sunt păstrați în aparatul administrativ”, a declarat Ionuț Neagu.
Reprezentantul covăsnenilor în Parlament spune că dacă OUG-ul va fi adoptat în forma aceasta cei de la AUR îl vor ataca în instanță.
„Ca și cum românii din Covasna nu erau destul de năpăstuiți de politicile trădătoare ale Bucureștiului care nu fac altceva decât să servească umil și consecvent jocurile Budapestei chiar în inima României, prin această Ordonanță, deloc întâmplător, se urmărește și desființarea singurului teatru de limba română din județ, Teatrul „Andrei Mureșanu”. Nu vom tolera acest lucru. Ne vom lupta cu toate armele de care dispunem pentru a împiedica adoptarea acestei Ordonanțe, iar dacă împotriva firii va fi adoptată, o vom acționa în instanță, întrucât suntem de părere că este ilegală. Ne vom consulta cu profesioniști în domeniu și vom acționa astfel încât art. 33 din Constituția României, privind accesul la cultură, să nu fie încălcat”, a mai spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, senatorul.
Desființarea TAM „devine o certitudine” dacă va fi adoptată noua Ordonanță a Guvernului Ciolacu, în forma sa actuală, spune chiar managera instituției, Anna Maria Popa.
De altfel, în cursul zilei de vineri, 4 august, a fost transmis premierului Marcel Ciolacu un memoriu, semnat de 50 de manageri ai unor instituții de cultură din toată țara, în încercarea de a-i convinge pe decidenți să nu aprobe OUG-ul.
Pe lângă memoriul depus la Guvern, a fost creată și o petiție, intitulată „Opriți distrugerea CULTURII”, care, la momentul redactării acestui material, are peste 18.000 de semnături.