EDUCATIE 24 octombrie 2022

Tineri din 10 țări ajung la Sfântu Gheorghe pentru un curs de educație non-formal

de David Leonard Bularca | 910 vizualizări

„Combatem șomajul prin creativitate” este mesajul reprezentanților de la Asociația StartUp Covasna 

Tineri din 10 țări vor ajunge, începând cu 1 decembrie, la Sfântu Gheorghe, pentru a lua parte la un curs non-formal de educație. Unul dintre obiectivele proiectului este acela de a îmbunătăți abilitățile participanților, pentru a-i ajuta să se integreze mai ușor în piața muncii, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției noastre. 

„În perioada 1-10 decembrie, tineri din zece țări vor participa la Sfântu Gheorghe la un curs non-formal de educație implementat de Asociația StartUp Covasna, prin intermediul programului Erasmus+ Youth Exchange. Proiectul este găzduit de StartUp Hub - Centrul pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formării Profesionale. 

Scopul general al proiectului Startup in Employment este de a atrage atenția grupului de vârstă 13-30 de ani asupra oportunităților de perfecționare și dobândirea de cunoștințe, precum și să evidențieze rolul important pe care acest grup de vârstă îl joacă în modelarea lumii și în schimbarea ei”, conform comunicatului de presă. 

La Sfântu Gheorghe vor ajunge, așadar, tineri din Grecia, Turcia, Portugalia, Italia, Ungaria, Cipru, Malta, Estonia, Bulgaria și Slovacia. 

„Tinerii, deși dispun de abilități, au nevoie de ajutor pentru a se dezvolta, să înțeleagă că, experimentând în domenii precum povestirea, black-poetry, teatrul de improvizație, realizarea de filme, jocul de rol, lucrul în grup, ei poate (sic!) câștiga experiențe utile. Totodată prin interacțiunea cu persoane provenind din alte țări, alte medii culturale, sociale și participarea comună la procese de învățare bazată de impresii, experiențe directe dobândesc cunoștințe care le lărgesc orizontul, și oferă șanse de integrare, afirmare accentuate. Proiectul Startup in Employment le oferă acces participanții (sic!) în această lume, iar cunoștințele și experiențele dobândite le pot folosi cu succes pentru a-și îmbunătăți atât propria carieră, cât și situația comunității lor. Proiectul este implementat cu parteneri din Grecia, Turcia, Portugalia, Italia, Ungaria, Cipru, Malta, Estonia, Bulgaria și Slovacia”, a spus managerul de proiect, Norbert Béres, se arată în același comunicat de presă. 

„După cum sugerează și numele programului, obiectivul pe termen mai lung este de a mări șansele de integrare a tinerilor pe piața muncii și, prin urmare, de a contribui la reducerea șomajului pentru această generație. Pentru a lupta împotriva șomajului, organizatorii proiectului consideră ca fiind extrem de importantă dezvoltarea competențelor cheie ale tinerilor, care include, pe lângă cunoștințe, cunoașterea atitudinilor, precum și întărirea deprinderilor și abilităților. În plus, dezvoltarea creativității și a abilităților antreprenoriale joacă, de asemenea, un rol important, deoarece întărirea independenței și prosperității individuale - chiar și prin crearea și funcționarea unei afaceri - este unul dintre obiectivele urmărite de program”, mai precizează organizatorii. 

Demersul este destinat în primul rând tinerilor care provin din medii defavorizate și care nu au posibilitatea, de regulă, să își dezvolte abilitățile .

„Proiectul își propune în primul rând să ofere asistență tinerilor care provin din medii defavorizate (membri ai minorităților etnice sau alte, trăiesc în condiții financiare dificile, membri ai unor comunităților marginalizate, imigranți), prin urmare oportunitățile acestora de a se afirma și de a dobândi cunoștințe sunt mult mai limitate, și nu au posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile fără suport adecvat. În cazul lor, este extrem de important ca programul să le ofere oportunitatea de autocunoaștere, de a-și identifica punctele forte și punctele slabe, de a afla despre posibilitățile de dezvoltare ale abilităților lor, de a obține o imagine mai detaliată a vieții de afaceri și a societății (sic!), se mai precizează în comunicatul de presă. 

În perioada 11-13 octombrie, la Sfântu Gheorghe a avut loc o întâlnire între partenerii proiectului, de unde a reieșit că există diferențe în fiecare țară atunci când vorbim de rata de șomaj a tinerilor. 

„Din cele discutate a rezultat clar că există diferențe uriașe între diferitele țări privind nivelul de ocupare a forței de muncă tinere. În cazul Greciei, de exemplu, rata șomajului în rândul tinerilor este în jur de 55 la sută, dar nici în alte state din sudul Europei situația nu este cu mult mai bună. Una dintre consecințele acesteia este că tinerii încearcă să se afirme în străinătate, aleg calea exodului. Programele Erasmus+ Youth Exchange sunt de mare ajutor, deoarece cresc șansele ca tinerii participanți să folosească cunoștințele astfel dobândite pentru a se afirma acasă, și să-și folosească experiența pentru a-i ajuta pe alții din grupa lor de vârstă”, a declarat Pablo Andrés Pandolfi, reprezentant al asociației HYP Learning din Grecia, unul din partenerii StartUp Covasna în implementarea proiectului, conform comunicatului de presă.

Sursa foto (ilustrativ): StartUp HUB/Facebook

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.