Există riscul să fie repetat anul școlar? Răspunsul liderului de sindicat din Covasna
Ce ar trebui să facă părinții în contextul grevei generale a profesorilor
Este oficial. De luni, 22 mai, profesorii din toată țara intră în grevă generală pe termen nelimitat, după ce Guvernul nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu sindicatele. Nemulțumirile cadrelor didactice se referă la salariile mult prea mici și la baza materială din școli. Totuși, de când a fost anunțată greva generală, tot mai mulți părinți și elevi se întreabă dacă există riscul ca anul școlar să fie repetat, în cazul în care greva nu va avea un final apropiat. Președintele Sindicatului Liber al Învățământului – Covasna, Nagy Gabor, a spus, într-o declarație pentru redacția noastră, că nu crede că se va ajunge într-o astfel de situație.
„Este o întrebare la care numai cei de sus pot da răspunsul, nici eu și nici alți sindicaliști nu putem spune. Dar pentru mine, cu vechime în cadrul sindicatului de 32 de ani și cu o vechime de 45 de ani la catedră, această variantă practic nu există. Mass-media scrie asta. Dar mie, nici prin imaginație nu-mi trece acest lucru”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Nagy Gabor.
Liderul de sindicat spune că mesajul pentru părinți rămâne același: să încerce să se organizeze în așa fel încât să nu îi ducă pe copii la școală. Totuși, elevii care vor fi în sălile de clasă vor fi supravegheați, a dat asigurări Nagy Gabor.
„Pentru părinți, mesajul este clar: este un lucru serios declanșarea grevei. Cadrele didactice, cele care au semnat, practic tot județul, indiferent din care colț, suntem convinși că nu este un lucru dorit. Este un lucru nedorit (n. red.: situația în care s-a ajuns, de declanșare a grevei). Copilul, dacă este într-o clasă unde nu se predau lecții, unde nu se lucrează, este mai greu de ținut decât copilul care stă acasă, în siguranță. Sunt lucruri mai delicate, sunt familii în care se soluționează această problemă mai greu, pentru că sunt obișnuiți să fie copilul la școală de la 8:00 la 14:00 și părinții la lucru. Sfatul este să încerce cumva să soluționeze, astfel încât copilul să fie supravegheat. Copiii, care vor veni la școală, se vor strânge într-un loc unde se pot supraveghea ca să nu se întâmple nicio nenorocire. Noi răspundem de integritatea corporală și de sănătatea copiilor, în incinta școlii”, a declarat Nagy Gabor.
El este de părere că, până când nu va fi numit noul Guvern, pe 26 mai, care va putea să poarte din nou negocieri cu sindicatele, greva generală nu va lua sfârșit.
„Am declarat pe termen nelimitat, dar eu totuși, cu experiența mea, spun că până când nu se formează noul Guvern, pe 26 mai, nu se întâmplă nimic. Până se instalează noul Guvern... Dacă noul premier dă garanții, ne oprim. În momentul de față ăsta e obstacolul, că practic nu avem Guvern, e doar scriptic”, a explicat Nagy Gabor.
Schimbarea Guvernului este programată, așadar, în 26 mai, atunci când actualul premier, Nicolae Ciucă (PNL), își va da demisia. Conform protocolului coaliției de guvernare, formată din PSD, PNL și UDMR, în fruntea Guvernului va veni liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Profesorii au ținut inițial, miercuri, 17 mai, o grevă de avertisment, însă sindicatele nu au reușit să ajungă la un acord cu Guvernul nici după acest pas.
Peste 70% dintre profesorii din țară au semnat pentru declanșarea grevei la nivel național, conform Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Nemulțumirile lor sunt legate de salarii și de baza materială din școli. Un profesor cu 25 de ani de experiență câștigă în jur de 4.500 de lei lunar, în vreme ce un cadru didactic la început de carieră are un salariu de 2.200 de lei pe lună. Aceste sume sunt mult prea mici, susțin sindicaliștii.
Și la nivelul universităților din țară este posibil să fie organizată o grevă, conform informațiilor edupedu.ro.
Și în sectorul de sănătate și asistență socială din România se anunță greve. După mai multe proteste organizate la București, la care au participat și angajați din județul Covasna, personalul din sănătate și din domeniul asistenței sociale a început să strângă semnături pentru declanșarea unei greve naționale, din 15 iunie. Inițial, va avea loc o grevă de avertisment, pe 8 iunie, când angajații se vor opri din activitate între orele 9:00-11:00, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.