EDUCATIE 19 aprilie 2021

Care sunt planurile autorităților din Întorsura Buzăului cu sera care a costat 30.000 de euro

de David Leonard Bularca | 2185 vizualizări

Pentru moment, aceasta aduce doar pagube în buget

Inaugurată în 2016, sera didactică din Întorsura Buzăului a ajuns să nu își mai îndeplinească scopul pentru care a fost construită: acela de a oferi elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, de la profilul agricol, șansa de a face practică acolo. În cadrul dezbaterii publice privind bugetul local, organizată de Primărie miercuri, 14 aprilie 2021, edilul orașului, Raul Urdă, a spus că se va încerca „resuscitarea” proiectului care a costat inițial 30.000 de euro. 

Planul autorităților este acela ca firma „Salubritatea IBSV”, al cărei acționar este și Orașul Întorsura Buzăului, prin Consiliul Local, să preia administrarea serei.

„Această seră am încercat să o dau cuiva în chirie, să găsim pe cineva. Nu vrea nimeni. Anul trecut a plătit domul Băncilă (n. red. autoritatea locală) vreo 400.000 de lei reparatul (*ulterior publicării articolului, primarul Raul Urdă a precizat că suma investită pentru reparații a fost de 40.000 de lei, nu 400.000 de lei, cum a spus inițial). De când sunt eu primar am plătit vreo 70.000 de lei pentru această seră. Nimeni nu o întreține, nimeni nu o păzește și are grijă. Vine vântul, o „umflă”, în trecut am înțeles că cineva a tăiat cu cuțitul (n. red. sera). Până când îl prinde Poliția și așa… noi plătim pentru ea. O dăm și această seră către salubritate. Aceștia vor face flori pentru noi, pentru spațiile verzi din oraș”, a spus Raul Urdă în timpul dezbaterii. 

La intervenția fostului primar din oraș, Leca Băncilă, care a atras atenția că nu trebuie pierdut din vedere că este o seră didactică, Raul Urdă a mai precizat că se va face o colaborare cu Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, astfel încât elevii să poată facă practică în seră, cu sprijinul angajaților de acolo. Precizăm și că reprezentanții liceului nu au fost prezenți la dezbaterea de miercuri în care s-a vorbit despre acest subiect, drept pentru care, cel puțin pe moment, nu există oficial un acord sau un refuz din partea acestora.

Într-un articol publicat în august 2020, publicația noastră arăta că sera didactică se afla în acel moment într-o „oarecare stare de conservare”, după cum au explicat autoritățile la acea vreme eșecul proiectului. 

Sera didactică, construită în anul 2016, investiție în valoare totală de 30.000 de euro, a fost finanțată din două surse. Prima, de 15.000 de euro, a fost obținută prin intermediul proiectului „Țara lui Andrei”, program de responsabilitate socială coordonat de compania OMV Petrom, iar a doua a fost alocată de Primăria și Consiliul Local al orașului Întorsura Buzăului, din bugetul local al urbei.

În anul 2017, de exemplu, cetățenii au putut să cumpere legume îngrijite în seră de angajații primăriei, asistați social și voluntari, principala „vedetă” fiind roșia.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.