STIREA ZILEI 18 august 2020

Sera din Întorsura Buzăului, investiție în stare de „oarecare conservare”

de Covasna Media | 2905 vizualizări

Ce vor autoritățile locale să facă mai departe cu proiectul în care s-au investit peste 30.000 de euro

Sera didactică din Întorsura Buzăului, situată lângă Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” se află, în acest moment, „într-o oarecare fază de conservare”, spun cei care au inițiat proiectul, în 2016. Inaugurată atunci cu un eveniment la care au participat edilul orașului, preotul paroh și chiar inspectorul școlar general adjunct de la acea vreme, la patru ani distanță sera mai are doar un lacăt pus la intrare și multă iarbă în jur. Unde acum 4 ani se inaugura o investiție locală catalogată drept importantă, acum mai cresc doar buruieni și se depozitează, într-un colț, câteva lemne. Totuși, autoritățile locale spun că în viitorul apropiat sera își va relua activitatea.

În 2016 planul era ca, în timp, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” să preia administrarea serei, iar beneficiari să fie elevii de la profilul agricol, care ar fi putut să facă practică acolo.

Totuși, iată că acest pas nu s-a făcut, iar în acest moment sera pare, mai degrabă, părăsită. Primarul orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, spune că liceul și-ar dori să preia locația, însă nu dispune de banii necesari pentru a o întreține. Drept urmare, aceasta va rămâne în continuare în administrarea autorității locale. 

„În condițiile în care școala nu că nu o vrea, nu are banii, nu are cum să o ia. Atunci din seră didactică o să se transforme în seră și atunci o gestionează primăria direct, ceea ce nu este ce am vrut eu. Eu chiar am vrut să fie un atelier, cu ghilimelele necesare, pentru domeniul agricol din școală. Dar dacă nu se poate, pentru că n-au mijloace să o gospodărească, am luat în calcul varianta să o rețin la primărie și să angajez o persoană care să se ocupe de ea. Acum, a treia dimensiune sau latură a problemei: am planificat bani, a venit o firmă din Cluj care va face reparația capitală (n. red. a serei), pentru că cetățeanul din Întorsura Buzăului s-a dus cu cuțitul și a hăcuit-o (n.red. tăiat în bucăți)”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna, edilul orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

Pe acest subiect, am luat legătura și cu directoarea Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, Georgeta Coman, dar, pentru că se afla în concediu, ne-a spus că nu poate oferi niște date clare cu privire la subiect, pentru că nu le are la îndemână, nefiind la birou. 

„A fost un succes, contrar cutumei”

Chiar dacă în acest moment nu se mai produce nimic în sera didactică, Lavinia Boian, șefa Biroului de Programe Proiecte, Strategii şi Investiții de la Primăria din Întorsura Buzăului, cea care a și inițiat și câștigat proiectul, spune că a fost, totuși, un succes.

Tot aceasta a precizat că obligația administrației locale a fost aceea de a menține proiectul pentru o perioadă de trei ani, iar când această perioadă a expirat, biroul pe care îl conduce a predat investiția.

„Proiectul a avut ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii educaționale pe latura practică, a fost un succes, contrar cutumei. A fost un proiect finanțat prin fundația PACT, de Petrom. De obicei, ONG-urile primesc finanțare din mediul public, nu finanțează. Prin proiect am avut obligația menținerii investiției timp de trei ani de zile. După perioada asta biroul meu a predat investiția. La începutul proiectului a existat un protocol cu liceul tehnologic, de asta proiectul s-a și numit seră didactică. Ulterior, liceul tehnologic prin diminuarea claselor nu a mai avut capacitatea susținerii acestui proiect. Momentan se află într-o oarecare fază de conservare”, ne-a spus Lavinia Boian.

Această „fază de conservare” presupune repararea și pregătirea serei pentru a se relua activitatea, inclusiv pentru stagiile de practică ale elevilor.

„A fost dezechipată de tot ceea ce însemna echipament tehnologic și, din ce am înțeles de la colegii mei, s-au achiziționat o parte din materialele necesare reparației, urmând să intre în administrarea primăriei și să deservească elevii, inclusiv ca spațiu de practică. Va fi pus la dispoziția elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, a spus Lavinia Boian, care a precizat că și până acum tot primăria a administrat sera, deoarece, după cum s-a mai pomenit, liceul nu a avut această posibilitate financiară. 

Autoritățile locale consideră că au făcut totul ca la carte 

Chiar dacă ideea proiectului a fost una de apreciat, punerea în practică este departe de a fi considerată un succes, mai ales că după doar patru ani, sera are lacătul pe ușă, în toiul verii, când roadele ar fi putut să înceapă să fie culese. Inițiatoarea proiectului spune, însă, că încă nu este totul pierdut. 

„Consider că a fost un demers potrivit și pentru punerea în practică a cunoștințelor teoretice. Cred că este un lucru extraordinar. La fel cum cei de la liceul teoretic (n. red. Liceul Teoretic „Mircea Eliade”) au baza materială necesară punerii în practică a cunoștințelor, la fel și elevii liceului tehnologic trebuie să beneficieze de același lucru. Mai ales că pe zonă se încurajează și se vehiculează foarte mult ideea turismului agromontan și a producerii produselor bio în gospodăria proprie. Deci fiecare poate experimenta ceea ce ulterior terminării școlii poate dezvolta într-o afacere. Eu sper că indiferent cine va continua această muncă, va susține demersul inițial și, deci, nu va opri pregătirea elevilor, teoretică și practică”, ne-a explicat Lavinia Boian, angajata primăriei, care a spus și că se gândea că în implementarea proiectului vor fi și piedici, dar și că se aștepta la o implicare mai mare din partea comunității. 

„Trebuia să-i fi pus un supraveghetor sau ceva de genul”

Puncte de vedere din partea întorsurenilor au fost greu de obținut și asta pentru că o parte dintre cei cu care am discutat nici nu știau de existența serei didactice. Ceea ce spune ceva despre situația în sine.

Dintre cei cu care am reușit, totuși, să discutăm cu privire la subiect, spun că nu prea mai au încredere că sera va fi repusă în funcțiune. 

„Pe autoritățile actuale nu mă bazez că vor mai face ceva în privința serei, deoarece nu au fost în stare să o păstreze. Fiind un liceu tehnologic, sera este foarte utilă atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Elevii au nevoie și de probe practice, dar din păcate nu cred că s-au folosit de aceasta. Autoritățile actuale nu au știut să pună accent pe un liceu tehnologic, nu au fost în stare să păstreze elevii în această zonă. Și dacă au ales să poziționeze sera lângă un teren de fotbal, lângă o școală gimnazială, trebuia să-i fi pus un supraveghetor sau ceva de genul. Și în loc să o lase să se deterioreze, trebuia să fie pusă în funcțiune, putea fi o sursă de venit pentru oraș”, este de părere Andrei Ticușan, fost elev al Liceului „Nicolae Bălcescu”.  

Sera didactică, construită în anul 2016, investiție în valoare totală de 30.000 de euro, a fost finanțată din două surse. Prima, de 15.000 de euro, a fost obținută prin intermediul proiectului „Țara lui Andrei”, program de responsabilitate socială coordonat de compania OMV Petrom, iar a doua a fost alocată de Primăria și Consiliul Local al orașului Întorsura Buzăului, din bugetul local al urbei.

În anul 2017, de exemplu, cetățenii au putut să cumpere legume îngrijite în seră de angajații primăriei, asistați social și voluntari, principala „vedetă” fiind roșia.

Proiectul care a prevăzut construirea serei didactice a fost bine primit de cetățeni și elevi la acea vreme, însă pare că acum este într-un impas. Deși autoritățile își doresc „resuscitarea” proiectului, rămâne de văzut dacă vor reuși să-și ducă planurile până la capăt și pentru cât timp. 

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.