OPINII 13 septembrie 2022

OPINIE. „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”, dovada că se poate

de Mirela Cara Dragu | 1688 vizualizări

După TABAKÓ, festivalul dedicat tuturor tinerilor din comunitatea covăsneană care, prin programul său, a dezamăgit și chiar scandalizat un număr impresionant de oameni, în weekendul trecut a avut loc un alt festival: „Kürtőskalács - Festivalul Deliciilor Dulci”, ajuns anul acesta la cea de-a IV-a ediție. 

De data aceasta, am avut de-a face cu un festival despre care nu se poate spune că a fost conceput doar pentru români sau doar pentru maghiari. A fost un festival în care fiecare om din comunitate s-a putut regăsi, iar asta nu numai datorită bunătăților care au invadat centrul orașului Sf. Gheorghe, ci și pentru că programul celor trei zile a fost gândit de așa natură, încât numele românești să alterneze aproape în echilibru cu cele ungurești. 

De la prezentatori, Anna Maria Popa și Grubisics Levente, care au vorbit permanent în ambele limbi, la ansamblurile folclorice și concertele mari sau mici susținute pe scena festivalului, aproape totul a stat sub semnul bilingvismului și al normalității. 

Chiar și invitații oficiali, prezenți sâmbătă la eveniment pentru discursuri, au fost aduși din două vecinătăți ale României, Ungaria și Republica Moldova, dar și din județul Brașov. Mai mult chiar, în ziua deschiderii festivalului, Județul Covasna și Raionul Cimișlia din Republica Moldova au semnat un acord de înfrățire și colaborare, așa încât și românii, și maghiarii au simțit că sunt importanți în egală măsură. 

De altfel, delegația din Republica Moldova a „pigmentat” atmosfera festivă de la „Kürtőskalács” cu unele dintre cele mai aromate vinuri aduse de peste Prut, care li s-au servit oamenilor împreună cu brânzeturi ale unor producători locali. 

Personal, am apreciat în mod deosebit faptul că, printre cei care alcătuiau publicul de la concertele programate seara, am văzut și etnici romi, ceea ce contribuie și mai mult la echilibrarea balanței. Pentru edițiile viitoare, putem spera chiar să vedem pe scenă și artiști romi sau ansambluri de dansuri populare rome, ceea ce ar ridica festivalul la un nou nivel. 

Într-o lume normală a secolului XXI, ceea ce s-a întâmplat în weekend la „Kürtőskalács” nu ar trebui sub nicio formă să devină subiect de presă. Oamenii nu ar trebui să se extazieze când constată că echilibrul există și poate fi atins, pentru că asta înseamnă, de fapt, normalitate. Să te bucuri umăr lângă umăr de tradițiile, obiceiurile, folclorul și specificul culturii celuilalt, simțind că ești una cu el, fără să fuzionezi până la a-ți pierde identitatea, asta înseamnă respect reciproc și o relaționare interetnică sănătoasă și corectă. Dar, pentru că nu avem încă exercițiul acestui tip de normalitate, nu ne rămâne decât să o aplaudăm atunci când apare și să apreciem progresul care se face pas cu pas în direcția bună. Iar într-un astfel de context, „Kürtőskalács” se conturează ca un festival al cărui exemplu merită urmat și de alți organizatori de evenimente.

Sursa foto: kurtosfeszt.ro

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.