ECONOMIC 17 septembrie 2021

Cele mai profitabile firme din județ în 2020

de David Leonard Bularca | 2273 vizualizări

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna a publicat clasamentul firmelor care au avut cel mai mare profit brut în anul 2020. O singură firmă care se regăsește în clasament a avut un profit brut mai mic față de 2019. Primele trei firme din clasament au domeniul de activitate în industrie.

Înainte de a prezenta topul, trebuie să precizăm că profitul brut este acela pe care îl realizează o companie după deducerea costurilor asociate cu fabricarea și vânzarea produselor sale sau costurile asociate cu furnizarea serviciilor pe care le oferă.

Pe primul loc în clasament se poziționează FABRICA DE LAPTE BRAȘOV SA, cu sediul în Baraolt. Aceasta a înregistrat un profit brut de 15.330.548 lei în anul 2020.

O firmă din Sfântu Gheorghe este pe locul doi, BERTIKRIS SRL, cu profitul brut care s-a ridicat la 12.666.996 de lei. 

Următoarea clasată, pe locul trei, dar la o mică diferență, este COVALACT SA, tot din Sfântu Gheorghe. Societatea a înregistrat un profit brut de 11.961.952 lei.

Clasamentul se menține strâns, iar pe locul al patrulea, cu un profit brut de 10.398.947 de lei, se află firma COMBRIDGE SRL, din Sfântu Gheorghe, singura societate care activează în domeniul cercetare-dezvoltare și high-tech.

Unica firmă care a înregistrat scăderi față de anul 2019 se află pe locul cinci. Este vorba despre PRODUCȚIE ZARAH MODEN SRL, din Târgu Secuiesc, care a avut în anul 2020 un profit brut de 8.382. 074 lei și care activează în zona de industrie. 

La o diferență mică, pe locul șase, se află o firmă din Cernat, cu domeniul de activitate în comerț, AGROWEST-BMB SRL, cu un profit brut de 8.175.637 lei.

Tot în comerț activează și firma de pe locul șapte, COMPACT SRL (DEPO), cu sediul în Sfântu Gheorghe. Societatea a înregistrat un profit brut de 7.898.624 lei.

Următoarea clasată, pe locul opt, este MADEXPORT SRL (BRUTĂRIA DIÓSZEGI), din Sfântu Gheorghe, cu un profit brut înregistrat în anul 2020 de 6.510.204 lei. Aceasta activează în domeniul industriei. 

O firmă din Chichiș apare și ea în top, pe locul nouă. Societatea VIASTEIN SRL, cu domeniul de activitate tot în industrie, a avut anul trecut un profit brut de 6.494.068 lei. 

Societatea de pe locul zece activează în comerț. NEXXON SRL, din Târgu Secuiesc, a avut în 2020 un profit brut de 6.160.585 lei.

„Cucuveaua” din top care a dispărut, conform CCI Covasna

Reprezentanții CCI Covasna spun că jumătate dintre firmele care se regăseau în topul din 2019 nu se mai regăsesc și în acest clasament. Aceștia au explicat care sunt motivele.

„Au existat mai multe mișcări în top 10, deoarece jumătate dintre companiile din top 10 din 2019 nu se mai regăsesc în top 10 din 2020. Este vorba despre AMC SRL, HCR SRL, ARCON SRL, BERTIS SRL și EMANICKOLT SRL. În cazul ARCON, schimbarea este clară, deoarece proprietarul firmei a vândut producția de materiale de izolație, care era principala activitate a societății, iar acum aceasta continuă să funcționeze ca parte a unei companii multinaționale. AMC SRL a fost "cucuveaua” din lista TOP 10 din 2019 (o creștere excepțională a profitului în anul 2019), astfel că omisiunea ei nu este surprinzătoare. HCR SRL este, de fapt, compania care administrează Dino Park din Râșnov, care, deși nu are performanțe slabe, a resimțit impactul închiderilor din 2020. Profitul brut al BERTIS SRL s-a înjumătățit față de 2019, motiv pentru care a coborât din top 10 pe locul 34. O explicație pentru scăderea profitului ar putea fi faptul că societatea este implicată și în sectorul de turism-catering, atât direct (ca operator de hoteluri și restaurante), cât și indirect (ca furnizor de ingrediente pentru mai multe unități de catering), care este un mare perdant în situația epidemică”, au transmis cei de la CCI Covasna, prin site-ul propriu, www.ccicv.ro

Firmele din prezentul clasament alcătuiesc 15,31% din profitul brut al tuturor afacerilor din județul Covasna în anul 2020. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.