CCI Covasna, despre reorganizarea teritorială: „Din punct de vedere al eficienței administrației, este ultima etapă”
Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György, este de părere că reorganizarea teritorială, propusă de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), prin care numărul județelor ar scădea la 15, nu este tocmai soluția ideală pentru a se face economii la bugetul de stat, alte măsuri fiind mai importante și ușor de realizat.
„În primul și în primul rând cred că acolo este o greșeală de comunicare. Deci dacă vrem să facem economii la nivelul țării atunci nu ar trebui să începem de la reorganizare. Reorganizarea este o chestie destul de dificilă, atinge multe interese, multe lucruri care la momentul de față sunt totuși formate. Nu poți de pe o zi pe alta să faci o reorganizare. Eu zic că poziția Camerei de Comerț și Industrie a României, din acest punct de vedere, s-a referit mai mult la faptul că administrația, la momentul de față, nu funcționează la parametrii normali și ar trebui făcut ceva”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Edler András-György.
Președintele CCI Covasna a enumerat o serie de măsuri care ar putea fi implementate pentru ca la bugetul de stat să rămână mai mulți bani.
„Ar putea să fie, de exemplu, cel puțin o impozitare a pensiilor speciale, dacă nu desființarea lor. Acolo se duc foarte mulți bani. După aceea digitalizarea administrației, ar ajuta foarte mult. Ar trebui să umblăm mult mai atent la ceea ce înseamnă colectarea diverselor taxe și impozite în țara asta. Deci mai mult în această zonă cred că ar trebui să ne gândim și noi, ca jucători în sfera economică, ca reprezentanți ai acestei sfere, pentru că și interesul nostru este să avem o economie funcțională. Dar trebuie să pornim de jos, de la lucrurile care în momentul de față se pot face mult mai ușor decât o astfel de reorganizare teritorială”, a explicat Edler András-György.
„La momentul de față nu sunt de acord cu acest lucru, din punct de vedere al eficienței administrației asta este ultima etapă. Nu cred că ar trebui să începem cu asta, pentru că degeaba reorganizăm administrația dacă se va face la fel colectarea”, a mai spus, în final, pentru redacția noastră președintele CCI Covasna.
La finalul săptămânii trecute, CCIR a transmis, împreună cu alte organizații, că reorganizarea teritorială a României ar trebui să fie o prioritate, prin reducerea la 15 a numărului de județe și prin redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori.
Conform propunerii, județele Covasna și Brașov ar urma să se unească.
„Reorganizarea ar trebui să se realizeze pe modelul organizării Curţilor de Apel, care sunt în număr de 15, respectiv la Bucureşti, Craiova, Timişoara, Oradea, Cluj, Suceava, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Alba-Iulia, Târgu Mureş, Bacău, Braşov. Se poate prelua acest model şi în cazul judeţelor, mai ales că în Constituţia României nu se vorbeşte de un anumit număr de judeţe. Evident, acest lucru trebuie să fie asumat de către decidenţi, fiind, totodată, şi un act de curaj politic, în urma unei dezbateri consistente şi transparente privind economiile ce se pot face astfel la bugetul public, bani ce pot fi reinvestiţi în economia românească", se menţionează într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.
Organizaţiile semnatare ale propunerii sunt: Camera de Comerţ şi Industrie a României, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România (PATROMAT), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), Asociaţia Brokerilor din România.