CULTURA 7 august 2023

Trupa Osonó organizează proiecte de activare culturală şi comunitară în trei localități

de Covasna Media | 885 vizualizări

Teatrul Independent Osonó, prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul, va derula în lunile august-noiembrie un Proiect de intervenție culturală, care implică comunitățile din Dealu, Vărșag și Vlăhița.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Asociația Csemete din Vărșang, Asociația Culturală Kis-Homoród din Vlăhița și Asociația Oroszhegyi Urusos Néptánc Egyesület din Dealu, iar scopul său pe termen lung este activarea culturală și comunitară a locuitorilor din cele trei localităţi, respectiv formarea profesională și implicarea profesorilor, liderilor de trupe și organizatori de evenimente culturale. Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN.

Proiectul va începe cu o tabără de creație organizată între 6-10 august în localitatea Vărșag. Pentru cei 30 de participanți din cele trei localități –  sub coordonarea specialistului în pedagogie teatrală Prezsmer Boglárka și a trainerilor Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár – vor avea loc o serie de cursuri și ateliere de team building, dezvoltare a personalității, jocuri teatrale şi de echipă, exerciţii de autocunoaştere.

În lunile septembrie-noiembrie, în fiecare dintre cele trei localităţi vor avea loc  workshop-uri de formare şi îndrumare a grupului local de inițiativă culturală. Prin implicarea comunităților și a asociațiilor partenere, Trupa Osonó va organiza în fiecare localitate câte un eveniment în care vor fi valorificate resursele umane şi culturale locale.

Aceste evenimente vor reuni artele spectacolului și cele audiovizuale, care se vor concretiza în spectacole de teatru și dans, expoziții de fotografie și realizarea unui film documentar.

Pe lângă toate acestea, Teatrul Independent Osonó va prezenta pentru fiecare comunitate spectacolul Nu exist, doar alții mă văd – o dramatizare a poemelor marelui poet maghiar József Attila, în regia lui Fazakas Misi şi interpretarea lui Mucha Oszkár.  Monodrama de 55 de minute relevă actualitatea operei poetului şi perenitatea sa, iar reprezentaţiile sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, care sunt concepute a se desfăşura ca parte integrantă a spectacolului.

Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN precizează că Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia acestei instituţii.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele lui pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea Trupei Osonó.

(Sursa: comunicat de presă)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.