CULTURA 8 februarie 2011

TAM vrea să se apropie de public

de Monica Vrânceanu | 521 vizualizări
Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) Sfântu Gheorghe demarează în acest an o serie de proiecte menite a apropia instituția de publicul din municipiu și să marcheze, totodată, Anul Comediei. Directorul TAM, Horațiu Mihaiu, a declarat că premiera din această seară, “Operele complete ale lui William Shakespeare, pe scurt!”, în regia lui Lucian Țion, deschide practic șirul comediilor care vor urca pe scena Teatrului.

Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) Sfântu Gheorghe demarează în acest an o serie de proiecte menite a apropia instituția de publicul din municipiu și să marcheze, totodată, Anul Comediei.

Directorul TAM, Horațiu Mihaiu, a declarat că premiera din această seară, “Operele complete ale lui William Shakespeare, pe scurt!”, în regia lui Lucian Țion, deschide practic șirul comediilor care vor urca pe scena Teatrului.

Un alt proiect important al TAM în apropierea sa de public îl constituie organizarea unor întâlniri cu personalități, astfel încât oamenii să aibă ocazia de a interacționa și dezbate diverse subiecte cu acestea.

”Ideea este aceea de a organiza, cândva în zilele de sâmbătă sau duminică, un fel de conferințe urmate de discuții. Teatrul ar urma să gireze aceste evenimente, iar ceea ce este interesant este că ele nu s-ar axa neapărat doar pe teatru, ele ar putea urma și cursul altor laturi culturale, sau ar putea aborda subiecte politice ori sociale. Numele pe care le-aș vrea la Sfântu Gheorghe sunt cunoscutul om de televiziune Cătălin Ștefănescu, oameni de presă precum Mircea Toma sau Emil Hurezanu. Aceste întâlniri ar urma să se desfășoare în foaierul Teatrului, sau chiar în Sala mare a acestuia. Cred că ar ieși dialoguri foarte interesante și Teatrul ar putea promova acest gen de evenimente”, a declarat Horațiu Mihaiu.

Potrivit acestuia, întâlnirile cu personalități, realizate de către TAM, ar putea deveni în timp o sursă de atragere de fonduri pentru diverse acțiuni umanitare, instituția culturală neavând altă modalitate financiară prin care să se implice în susținerea acestora. În plus, directorul TAM intenționează să ducă instituția în direcția unei apropieri mai puternice de public, astfel încât acesta să poată veni mult mai des în contact cu actorii și regizorii, prin discuții organizate după spectacole.

Lipsa sediului rămâne eterna problemă

Chiar dacă TAM se chinuie în continuare cu banii, insituția de cultură fiind totuși înjumătățită ca număr de personal față de acum doi ani, pentru a face economii, cea mai mare problemă a sa rămâne totuși lipsa spațiului.

”Este vorba despre o nevoie imensă de spațiu. Publicul așteaptă producții noi din partea TAM, dar pentru a le realiza trebuie să avem unde să repetăm. Ne descurcăm foarte greu, două teatre pe aceeași scenă, în aceleași spații. În plus, nici alte acțiuni, cum ar fi întâlnirile cu spectatorii, nu sunt foarte ușor de realizat dacă nu avem un spațiu al nostru”, a explicat Horațiu Mihaiu.

Directorul TAM a arătat că deși au existat speranțe cu mutarea teatrului în clădirea fostului Cinema Arta, acum, după ce a trecut mai bine de o lună de la data comunicată de Primărie că aceasta va fi eliberată, mutarea nu se întrevede prea curând.

”Și dacă Primăria intra în clădire pe 1 ianuarie, oricum ar mai fi durat trei-patru ani până când aceasta devenea folosibilă ca sală de spectacole. Ceea ce aș vrea să se știe este că nu m-am cramponat de clădirea aceea, dacă nu se poate să ne mutăm acolo, atunci să găsim o altă soluție - o centrală dezafectată, o clădire care nu mai e folosită, orice, numai să avem un spațiu al nostru. La Iași, de exemplu, unde clădirea Teatrului Național este în renovare,  teatrul în sine nu stă pe loc, pentru că s-a construit un cub - acesta s-a amenajat și se produc spectacole. Dacă se vrea cu adevărat se poate, dar și noi trebuie să fim înțeleși, în sensul că oricum lucrăm în condiții grele, fără prea mulți bani de producție, o soluție pentru un spațiu propriu trebuie să se găsească”, a mai arătat Mihaiu.

Clădirea Cinematografului Arta din Sfântu-Gheorghe a fost dată în administrare publică locală la mijlocul anului trecut, dar face încă subiectul mai multor procese aflate pe rol, fiind închiriată de către fostul RADEF - România Film, pentru mai mulți ani, unui om de afaceri.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.