CULTURA 2 decembrie 2010

TAM va solicita sprijin Ministerului Culturii

de Monica Vrânceanu | 502 vizualizări
Conducerea Teatrului Andrei Mureșanu (TAM) din Sfântu Gheorghe intenționează să solicite o finanțare parțială a acestuia din partea Ministerului Culturii, astfel încât instituția de spectacole să-și poată continua activitatea și în anul viitor. Directorul TAM, Horațiu Mihaiu, a declarat că situația Teatrului continuă să fie una problematică din punct de vedere financiar, ceea ce îngreunează realizarea de producții, drept

Conducerea Teatrului Andrei Mureșanu (TAM) din Sfântu Gheorghe intenționează să solicite o finanțare parțială a acestuia din partea Ministerului Culturii, astfel încât instituția de spectacole să-și poată continua activitatea și în anul viitor.

Directorul TAM, Horațiu Mihaiu, a declarat că situația Teatrului continuă să fie una problematică din punct de vedere financiar, ceea ce îngreunează realizarea de producții, drept pentru care se dorește stabilirea unui contact cu Ministerul Culturii, care să sprijine anual Teatrul. Din cauza lipsei de bani generate de criză, bugetul TAM, acordat de Primăria Sfântu Gheorghe, a scăzut de la an la an, astfel că Teatrul mai dispune doar de bani de salarii și de foarte puține fonduri care să permită realizarea unor spectacole, acest din urmă aspect devenind de fiecare dată o adevărată aventură. Situația a fost sesizată inclusiv de municipalitate, care recent a comandat un studiu de evaluare a consumului cultural în Sfântu Gheorghe, studiu ce vizează toate instituțiile de cultură subvenționate de la bugetul local. Spectacolul ”Casanova” realizat la TAM de către regizorul M.C. Ranin a fost astfel vizionat de către expertul în management cultural Carmen Croitoru din partea Ministerului Culturii, aceasta apreciind că Teatrul românesc din Sfântu Gheorghe are unul dintre cele mai importante atuuri: un public loial și divers, care include atât spectatori de etnie română cât și de etnie maghiară.

”Am discutat cu Carmen Croitoru, căreia i-am expus problemele noastre specifice care se leagă de bani. Știm că s-au recomandat proiectele, sponsorizările, chiar colaborările cu alte teatre, dar toate acestea nu rezolvă situația generală. Ceea ce credem că ne va ajuta este un sprijin de 100.000 de lei anual din partea Ministerului Culturii. Cred că nu ar fi un efort imens, Ministerul sprijinind și alte acțiuni sau instituții, iar activitatea și rezultatele TAM au dovedit că merităm acest lucru, din moment ce chiar și cu un buget mic am reușit să facem spectacole invitate și premiate în diverse festivaluri”, a explicat Horațiu Mihaiu.

Directorul TAM a mai arătat că are deja pregătită toată documentația referitoare la sprijinul pe care îl va solicita Ministerului Culturii, totul depinzând de acum de momentul în care va reuși să obțină o întâlnire cu ministrul Kelemen Hunor.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.