CULTURA 12 iunie 2019

Punct și virgulă pentru încă un proiect inedit marca TAM

de Iulia Drăghici - Taraș | 839 vizualizări

Turneul de incluziune socială, încheiat cu o expoziție de fotografie

Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe organizează joi, 13 iunie, începând cu ora 17:00, ultima activitate din cadrul turneului de incluziune socială „Despre Oameni și Cartofi”. Expoziția de fotografie semnată de Vargyasi Levente, realizată cu material  din sufletul comunităților rome din cele șase orașe incluse în proiect, va avea loc la Centrul de Cultură Arcuș din Sfântu Gheorghe. La eveniment, alături de prezentarea imaginilor, vor fi susținute și discuții pe marginea concluziilor și a soluțiilor identificate în cadrul acestei inițiative speciale.

Turneul de incluziune socială, născut ca urmare a spectacolului realizat la TAM de regizorul Radu Afrim, „Despre Oameni și Cartofi”, și co-finanțat de AFCN, s-a încheiat cu succes, spun coordonatorii acestuia, care pun la cale ultimele detalii ale pasului final. Concluziile acestui proiect inedit, în care teatrul a ieșit dintre ziduri și, prin intermediul reprezentanților acestuia, a mers în sânul comunităților greu încercate și puțin înțelese vor putea fi văzute, discutate și analizate cu ajutorul vernisajului expoziției de fotografie.   

Expoziția semnată de realizată de fotograful și documentaristul Vargyasi Levente va reprezenta situația comunităților rome din cele șase orașe cuprinse în proiect, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Săcele, Brașov, Focșani și Bacău, unde s-a și jucat spectacolul. Înainte de fiecare reprezentație, membrii teatrului au avut discuții atât cu membrii comunităților rome, precum și cu persoane de decizie din diferite instituții ale statului.

Astfel, coordonatorii proiectului au identificat o serie de nevoi punctuale pe care le au oamenii din comunitățile vizate și pe care artiștii le pot rezolva. Printre acestea se numără chiar reduceri sau acces gratuit la teatru pentru copii sau inițierea unor cursuri de dans pentru cei mici. Despre acestea și altele se va discuta joi, la vernisajul de la Centrul de Cultură Arcuș.

Invităm toate persoanele interesate să vină alături de noi, să privească cu atenție profunzimea acestor fotografii, să participe la discuții și să intervină cu sfaturi pentru a ne ajuta să ne construim împreună un viitor comun luminos. Atât spectacolul „Despre Oameni și Cartofi”, precum și turneul de incluziune socială co-finanțat de AFCN sunt proiecte extrem de personale în care întreaga echipă și-a pus tot sufletul. Dorim să vă prezentăm și vouă toată experiența acumulată și să punem bazele unui dialog sănătos care să fie piatra de temelie a relațiilor interetnice de acum înainte. Dacă construim bazându-ne pe respect reciproc, dragoste și înțelegere viitorul va suna foarte bine!”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, managerul Teatrului Andrei Mureșanu, coordonatorul turneului, Anna Maria Popa.

Turneul de incluziune socială a debutat în martie. Scopul proiectului a fost de a transmite mesajul privitor la necesitatea înlăturării nepăsării cu care sunt privite aceste comunități și a tuturor efectelor pe care le cauzează. Așadar, chiar dacă practic turneul se încheie odată cu expoziția de fotografie, cel mai probabil efectele acestuia vor putea fi simțite mult timp după acesta prin soluțiile identificate care au fost și vor fi implementate.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.