CULTURA 6 iunie 2018

Mănăstirea Mărcuș îmbracă straie de sărbătoare

de Geanina Lupșa | 1512 vizualizări

Altarul de vară, cu Hramul Sfântul Ioan Maximovici și Sfântul Ioanichie, va fi sfințit

Mănăstirea Mărcuș va îmbrăca straie de sărbătoare,  duminică, 10 iunie, cu prilejul sfințirii noului Altar de vară cu Hramul Sfântul Ierarh Ioan Maximovici și Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou. După sfințirea Altarului va avea loc Liturghia Hramului Mănăstirii Mărcuș - Sfinții Români.

„Am făcut un Altar nou, cu Hramul Sfântul Ioan Maximovici și Sfântul Ioanichie cel Nou de la Muscel – trebuia, pentru că cel vechi era prea mic și am făcut unul nou – și sfințim acum Altarul”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, maica stareță Serafima Comșa.

Tot la Mănăstirea Mărcuș se află și sfintele moaște ale celor doi Sfinți, Ioanichie cel Nou de la Muscel și Ioan Maximovici, la care credincioșii se pot închina.

„Sfințim altarul fiindcă avem hram și nu avem unde sluji, iar regula este să se sfințească întâi altarul. Se va începe cu primirea ierarhilor, cu slujba de sfințire a altarului și după aceea în continuare se va ține Sfânta Liturghie pentru hram. Nu se poate sluji Sfânta Liturghie până nu se va sfinți altarul”, a mai adăugat maica stareță.

Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord și Preasfințitul Sofian, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

„Pentru noi este o sărbătoare deosebită, este sărbătoarea mănăstirii și toți sfinții trebuie cinstiți și îi cinstim în felul acesta, cu Liturghie, cu rugăciuni, cu slujbe. Aceasta este cinstea pe care trebuie să o dăm sfinților, Sfinților Români, pentru că avem și noi, românii, sfinții noștri pe care nu întotdeauna știm să îi prețuim. Chiar Sfântul Ioanichie este un sfânt foarte important, descoperit în peșteră, întreg, după câteva sute de ani. Poate suntem printre primele mănăstiri care are altar în cinstea Sfântului Ioanichie, pe lângă Episcopia de la Câmpulung. Nu știu dacă sunt în țară două, trei biserici cu hramul Sfântului Ioanichie”, ne-a mai spus maica Serafima.

Credincioșii sunt așteptați, duminică, la slujba de sfințire a Altarului de vară cu Hramul Sfântul Ierarh Ioan Maximovici și Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou și la Sfânta Liturghie pentru Hram.

Sâmbătă, 9 iunie, de la ora 20:00, credincioșii pot lua parte la slujba vecerniei.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.