CULTURA 6 octombrie 2010

În Toamna Culturală Covăsneană ofertă limitată a culturii românești

de Monica Vrânceanu | 628 vizualizări
Această săptămână este marcată de Toamna Culturală Covăsneană, ce se derulează până pe 8 octombrie, având ca organizator Centrul de Cultură Covasna. Programul Toamnei Culturale este marcat de diverse manifestări culturale în întreg județul, însă foarte puține dintre acestea, mai exact două, sunt susținute de reprezentanți ai comunității românești: un concert jazz al Trupei 00:59 din Timișoara și unul folk al Youvenis Group din Întorsura Buzăului, care va avea loc vineri seară la Colegiul Național Mihai Viteazul. Astfel, evenimentele culturale se vor desfășura în

Această săptămână este marcată de Toamna Culturală Covăsneană, ce se derulează până pe 8 octombrie, având ca organizator Centrul de Cultură Covasna.

Programul Toamnei Culturale este marcat de diverse manifestări culturale în întreg județul, însă foarte puține dintre acestea, mai exact două, sunt susținute de reprezentanți ai comunității românești: un concert jazz al Trupei 00:59 din Timișoara și unul folk al Youvenis Group din Întorsura Buzăului, care va avea loc vineri seară la Colegiul Național Mihai Viteazul.

Astfel, evenimentele culturale se vor desfășura în 26 de localități ale județului, printre care Baraolt, Covasna și Sfântu Gheorghe. În programul Toamnei Culturale sunt cuprinse reprezentații de teatru de păpuși și poezii muzicale pentru copii, expoziții foto și expoziții de afișe, dansuri populare, spectacole de umor. Sistemul prezentării producțiilor culturale este unul simplu, prin care fiecare comunitate ajunge să cunoască alte comunități: de exemplu, Teatrul de amatori Ilieni va susține spectacole la Brețcu și Lemnia, Teatrul de Păpuși al Teatrului Tamasi Aron va ajunge la Dobolii de Jos, Olteni și Valea Crișului, iar poeziile muzicale ale trupei Kelekotya vor fi prezentate la Doboșeni.

Există o explicaţie...

Directorul Centrului de Cultură, Imreh Marton István, spune că absența evenimentelor destinate și susținute de reprezentanți ai comunității românești se explică atât prin faptul că aceștia sunt mai puțini și evenimentele în sine respectă procentajul etnic de 25- 75%, cât și prin faptul că aceștia nu au răspuns invitațiilor din partea Centrului.

“Am vrut să includem Trupa de teatru Ecou a Colegiului Național Mihai Viteazul în programul Toamnei, dar deși inițial s-a acceptat ideea, cei de la Ecou au renunțat. Am trimis invitații la toate instituțiile de cultură din județ, la trupele de spectacole, peste tot, dar de la Întorsura Buzăului nu a răspuns nimeni. Anual avem de-aface cu această problemă, nu e o situație singulară. Eu chiar cred că s-a încercat sub toate formele includerea reprezentanților comunității românești, dar ei sunt cei care nu răspund”, a explicat Imreh Marton István.

TAM a refuzat din lipsă de bani

Pe de altă parte, reprezentanții Teatrului Andrei Mureșanu (TAM) din Sfântu Gheorghe, instituție invitată pentru a intra în programul Toamnei, spun că acest lucru s-a refuzat din cauza lipsei de posibilități financiare; cei de la TAM ar fi trebuit să se deplaseze în județ cu un spectacol, însă au renunțat în momentul în care nu li s-a oferit posibilitatea de transport și diurne, pe motivul că nu există bani pentru așa ceva.

Potrivit directorului Imreh Marton István, Toamna Culturală Covăsneană are un buget de 25.000 de lei, ceea ce reprezintă foarte puțin față de bugetele din anii trecuți.

“Din cauza bugetului am ajuns să avem jumătate din numărul manifestărilor de anul trecut. În 2009, am derulat 80 de evenimente în 36 de localități, în timp ce acum avem 38 de evenimente în 26 de localități”, a mai explicat Imreh Marton István.

De-a lungul anilor, în județul Covasna Toamna Culturală s-a înscris în tematici anuale; dacă 2010 este Anul Artelor Plastice Covăsnene, 2009 a fost Anul Benedek Elek, 2008 a fost Anul Meșteșugarilor iar 2007 a fost Anul Întâlnirilor Culturale.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
gigi, 9 octombrie 2010
Mai toate aceste institutii doar papa bani de la buget. Ar trebui reformat tot sistemul de administratie: centre, agentii, institute, prefectura etc.
Maria ANDREESCU, 6 octombrie 2010
De Centrul de Cultura Covasna e prima oara cand aud ca organizeaza ceva. Si credeti-ma ca am ceva experienta intr-ale culturii. Domnul director Imreh Marton István ce procent etnic respecta ca nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.