CULTURA 11 decembrie 2018

Finanțări de peste 60.000 de euro atrase de TAM din surse externe

de Iulia Drăghici - Taraș | 820 vizualizări

Teatrul „Andrei Mureșanu” are planuri importante pentru prima jumătate a anului viitor

Prima jumătate a anului viitor este deja plină cu programări de turnee în țară și străinătate pentru Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, care a reușit să obțină din proiectele depuse finanțări de peste 60.000 de euro. „Nu chiar 1918”, „Despre oameni și cartofi” și „OMG – Organisme Modificate Genetic” sunt producțiile care primesc bani de la Ministerul Culturii, AFCN, ICR sau chiar instituții din Franța.   

În acest moment, doar până în luna iunie, Teatrul Andrei Mureșanu are deja finanțări câștigate din surse externe, depășind cumulat 60.000 de euro”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, managerul Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, Anna Maria Popa.

Cea mai discutată producție din toate timpurile a Teatrului din Sfântu Gheorghe, „Nu chiar 1918”, a câștigat, înainte de premieră, finanțare de 30.000 de lei, chiar de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, pentru textul scris de dramaturgul maghiar, Székely Csaba.

Mai mult, lista proiectelor câștigate continuă cu spectacolele realizate de regizorii Ioana Păun și Radu Afrim, sub egida TAM.

Mai avem deja confirmate încă două proiecte câștigate la AFCN (n.red. Administrația Fondului Cultural Național). Primul a fost câștigat la categoria „Intervenție”, cu spectacolul „OMG – Organisme Modificate Genetic”, acesta fiind un spectacol despre situația musulmanilor sosiți recent la noi în țară. Turneul va avea loc în trei orașe și nu este simplu, ci conține și workshop-uri, discuții cu comunitățile musulmane din orașele respective. Am ales orașe unde aceste comunități deja sunt într-un număr semnificativ, în așa fel încât intervenția noastră să aibă un impact. După aceste workshop-uri pe care le va susține chiar regizoarea Ioana Păun, urmează spectacolul nostru, la care evident vom invita membrii acestor comunități cărora ne adresăm. Al doilea proiect câștigat la AFCN este turneul național cu spectacolul „Despre oameni și cartofi”, tot un proiect social foarte drag nouă. Este un spectacol despre comunitatea romă, despre un incident local, adică este un proiect extrem de personal și important pentru orașul Sfântu Gheorghe. Dorim ca acest spectacol să atingă cât mai multă lume, dar tot așa, în orașe unde comunitățile rome au de suferit. Încercăm prin acest turneu de incluziune socială să ajungem la comunitățile rome din cele șase orașe unde vom poposi cu acest turneu. La fel, nu este un turneu simplu, nu mergem și jucăm după care ne întoarcem acasă. Este legat cu un proiect de incluziune. Înaintea fiecărui spectacol vom vizita comunitățile rome în orașele în care vom presta. Încercăm să îi cunoaștem, să ne împrietenim, să le cunoaștem problemele reale și bineînțeles îi invităm, pe unii dintre ei poate pentru prima oară să fie prezenți în publicul spectacolului nostru”, ne-a mai spus Anna Maria Popa, care a mai precizat că spectacolul semnat de Radu Afrim va ajunge în localități precum Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Săcele sau Brașov.

Institutul Cultural Român (ICR), ajutat și de alte instituții din Franța, va finanța alte două turnee, de această dată internaționale, prin intermediul cărora „OMG – Organisme Modificate Genetic” va ajunge în comunitățile franceze.

„Primul turneu va avea loc la începutul lunii martie și va cuprinde trei spectacole pe care le vom juca inclusiv la festivalul de artă performativă din Valenciennes. Al doilea turneu este la Lyon, la începutul lunii aprilie. Ambele turnee sunt cu spectacolul „OMG – Organisme Modificate Genetic” și la Lyon vom juca atât în afara, cât și incluși în festivalul mare din acest oraș. Aici, practic cele două turnee depășesc 25.000 de euro ca sumă atrasă din surse externe”, a punctat managerul TAM.

Aproape toate, dacă nu chiar toate spectacolele semnate de Teatrul Andrei Mureșanu se joacă cu sălile pline, fapt care atestă calitatea produselor realizate de echipa acestui teatru, înființat în urmă cu peste 30 de ani și recent mutat într-un sediu pe măsura performanțelor realizate. Iar dacă sumele mari atrase prin finanțări și sălile pline nu sunt dovada lucrului bine făcut, atunci ce mai este?

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.