CULTURA 22 octombrie 2018

Festivalul Național de Debut în Scenografie „D-Butan-T” și-a desemnat câștigătorul

de Covasna Media | 1226 vizualizări

Ediția a III-a a Festivalului Național de Debut în Scenografie „D-Butan-T” de la Sfântu Gheorghe s-a încheiat sâmbătă, 20 octombrie, cu festivitatea de decernare a premiilor. Câștigătoarea trofeului „D-butan-T” și a unui contract cu Teatrul Andrei Mureșanu este covăsneanca Gabriella Spiridon pentru scenografia spectacolului Teatrului Municipal Baia Mare „Povești din bucătărie”.

Un număr de 5 producții teatrale au intrat în concurs pentru marele premiu al Festivalului. Juriul, din care au făcut parte Adrian Damian, Olga Igorevna Nikitina, Irina Duskova, Damokos Csaba și Nagy Botond, câștigătorul ediției de anul trecut, au decis cine este scenograful demn de marele trofeu al Festivalului, după o întreagă săptămână de spectacole, workshop-uri, speack-uri, sfaturi și Q&A-uri.

Marea câștigătoare a trofeului este o tânăra de 27 de ani, Gabriella Spiridon, originară din Sfântu Gheorghe. Ea a obținut astfel un contract de colaborare cu Teatrul „Andrei Mureșanu”, respectiv șansa de a produce un spectacol cu echipa și în spațiul TAM.

 „Pentru mine acest premiu este  o confirmare că modul prin care privesc și creez un spectacol a funcționat și că „I can do it”, așa că merg mai departe. Mi-a plăcut foarte mult că după spectacol am vorbit cu jurații și ei mi-au zis, uite aici a funcționat, sau aici ai putea schimba și atunci am o bază cu care mă duc înainte. Este foarte important să ai o bază decât să fii puțin nesigur, oare fac bine, oare nu, oare s-au prins oamenii, oare nu. Și atunci pentru mine asta a fost o confirmare că lucrurile au funcționat perfect”,  ne-a declarat după ceremonia de sâmbătă, câștigătoarea ediției de anul acesta, Gabriella Spiridon.

La festivitatea de premiere, cei prezenți au urmărit  o retrospectivă a celor 5 zile petrecute la Sfântu Gheorghe. Fotograful Festivalului Volker Vornehm a realizat filmul „D-butan-T” 2018, prin care momentele trăite la festival au prins contur. Fotograful a captat și zâmbetele celor care în aceste 5 zile au reușit să-și demonstreze talentul, să-și creeze relații de prietenie, dar și să trăiască experiențe valoroase lângă personalitățile din domeniul scenografiei.

 „Nu pot decât să vă fiu foarte recunoscătoare, fiecăruia în parte, mai ales tinerei generații, critica viitorului și scenografii viitorului. Sunt foarte încântată că în urma timpului petrecut la Sfântu Gheorghe rămâne ceva concret. (...) Mulțumim încă o dată juriului că a fost alături de noi și că ați fost minunați. Ați dat un feedback real pe care cred că nominalizații nu doar că l-au apreciat, dar o să își aducă aminte în momente cheie ale vieții lor despre ce au discutat cu voi”, a spus sâmbătă, în cadrul festivității de premiere, organizatorul principal, managerul teatrului TAM, Anna Maria Popa.

Experiență prețioasă

Rolul juriului Festivalului nu s-a rezumat doar la desemnarea câștigătorului, ci fiecare dintre ei a fost conducătorul unui atelier unde tinerii artiști au putut experimenta câteva căi prin care să-și poată valorifica resursele creative.        

Pentru că în acest an au fost nominalizați doar 5 scenografi, doar câștigătorul contractului cu teatrul Andrei Mureșanu a fost premiat, fără a se decide și asupra locului II și III.  Însă experiența valoroasă pe care au dobândit-o participanții în acele 5 zile, poate fi considerată un premiu la fel de prețios.

 „Pentru noi a fost foarte important în primul rând să vă aducem pe toți aici, să vă oferim o șansă de a vă promova și de a fi vizibili, să aveți cu toții ocazia să beneficiați de discuții cu membrii juriului, ceea ce s-a întâmplat și cred în continuare că acesta a fost de fapt cel mai mare câștig”, a adăugat Anna Maria Popa.

Următoarea ediție a Festivalului „D-Butan-T” de anul viitor va fi dedicată debutului în coregrafie și în muzică de teatru.

Despre planurile de viitor ale tinerei scenografe, dar și despre experiența de la Festival, citiți în ediția de marți a ziarului Observatorul de Covasna.

Daniela Luca

Credit foto: Volker Vornehm

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.