CULTURA 15 mai 2018

Expoziție inedită de costume de teatru la Castelul Kálnoky

de Iulia Drăghici - Taraș | 720 vizualizări

Castelul Kálnoky din Micloșoara găzduiește duminică, pe 20 mai, începând cu ora 17:00, vernisajul expoziției „Costume teatrale mărturisitoare”, semnată de premiatul designer din Ungaria, Tordai Hajnal. Evenimentul este organizat de Institutul Balassi împreună cu Fundația Kálnoky.

În cadrul activității de duminică va avea loc și prezentarea unui film documentar, o lansare de carte, dar și câteva surprize din partea organizatorilor.

„Expoziţia de costumele teatrale din colecţia designerului de costume Tordai Hajnal aduce în fața publicului costume purtate pe scenă de actori legendari, piese atent păstrate departe de ochii lumii, până acum.

Evenimentul este completat de lansarea cărții „Costume teatrale mărturisitoare” („Mesélő jelmezek”) a scriitoarei Turnai Tímea. Volumul prezintă comorile ascunse ale colecţiei scenice a Muzeului şi Institutului Naţional de Istorie a Teatrului din Ungaria. Cartea este structurată pe trei capitole, care cuprind informații despre costume teatrale, mici piese vestimentare negre pentru scenă și accesorii. Prin această publicație, autorul caută salvarea valorilor, respectiv realizarea unei colecţii de idei pentru piesele vestimentare de acum 200 de ani și până în prezent.

În ceea ce privește filmul documentar, acesta prezintă activitatea designerului de costume Tordai Hajnal, recunoscută în străinătate pentru munca sa, fiind de altfel nu doar membru al Academiei Maghiare de Ştiinţe, dar și artist emerit și deținătoarea premiului Jászai Mari”, arată un comunicat de presă al evenimentului.

Fundația Kálnoky și-a propus acum câțiva ani fondarea unui muzeu care să prezinte cultura materială a burghezimii și a nobilimii secolelor anterioare în zona Transilvaniei. Astfel, în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2017 s-a desfășurat proiectul de restaurare a Castelului din Micloșoara, care găzduiește acum Muzeul vieții transilvănene, al doilea muzeu privat din România. Proiectul de restaurare a fost finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European și Guvernul României prin Programul pentru Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural. Inițiatorul proiectului este Fundația Kálnoky, în parteneriat cu INTBAU Scandinavia.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.