CULTURA 6 martie 2019

Evenimente culturale la Covasna

de Covasna Media | 933 vizualizări

Teatru: Chirița în carnaval

Vă reamintim că marți 19 martie 2019, de la ora 19:00, mari actori ai teatrului românesc vor urca pe scena Centrului Cultural Covasna (str. Gh. Doja nr. 3 – Orașul Covasna), Rodica Popescu Bitănescu, Anca Sigartău, Manuela Cara și Marius Bodochi vor juca piesa „Chirița în carnaval” după Vasile Alecsandri.

Chirița, Bârzoi, Guliţă, Luluţa, Safta, Domnul Șarl....., corupția, snobismul, incultura, parvenitismul..., toate metehnele societății românești de veac XIX, și nu numai - sunt „aduse la judecata” publicului prin geniala scriitură a lui Vasile Alecsandri, prin interpretarea spumoasă a unor actori excepționali și prin viziunea artistică magistrală a Maestrului Marius Bodochi.

Rezervare locuri, bilete la Casa Orășenească de Cultură Covasna (Str. 1 Decembrie 1918 nr. 1) luni-joi între orele 8-15, vineri între orele 8-13,30, telefon 0267-340394, 0744-364250. Prețul biletelor: 50 RON.

Mai multe detalii: https://www.facebook.com/events/652578188533311/

Expoziţie: Familia Regală a României pe frontul Marelui Război (1916 -1918)

Expoziţia itinerantă „Familia Regală a României pe frontul Marelui Război (1916 -1918)” se înscrie în seria manifestărilor pe care Muzeul Național Cotroceni le dedică marcării Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri.

Vernisată la 25 octombrie 2017 în Spațiile medievale ale Muzeului Național Cotroceni, și itinerată în multe zone ale țării dar și în afara granițelor expoziția trece practic în revistă contribuţia pe care Familia Regală a României a avut-o în deciziile cu privire la intrarea României în Primul Război Mondial dar și întreaga cronologie a evenimentelor desfășurate pe tot parcursul acestuia.

Grație imaginilor imortalizate de aparatul fotografic în urmă cu un veac, expoziția „Familia Regală a României pe frontul Marelui Război (1916 -1918)” amintește privitorului atât despre victoriile militare pe care Armata Română le-a obținut în bătăliile din triunghiul de foc, la Mărăști, Mărășești și Oituz, în anul 1917, despre activitatea sanitară şi de asistenţă socială a reginei Maria pe linia frontului şi în spatele acestuia, dar și despre statutul palatului Cotroceni, acela de reşedinţă regală și de martor tăcut al zbuciumului interior al Regelui Ferdinand în decizia sa istorică de a intra în conflagrația mondială de partea Antantei, împotriva familiei și a țării natale, pentru realizarea idealului României Mari.

În expoziție sunt ilustrate și momente oficiale în care Familia Regală s-a aflat alături de personalităţi ale vremii, membri ai Guvernului României din acea perioadă, generali, conducători de armate, şefi ai misiunilor militare, dar și momente în care - aflați în mijlocul trupele, Suveranii acordau decorații militare sau luau parte la slujbe de comemorare a eroilor căzuți pe câmpul de bătălie.

Expoziţia este realizată în colaborare cu Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", Arhivele Diplomatice - Ministerul Afacerilor Externe, Arhivelor Militare Naţionale Române, Arhiva Naţională de Filme, colecţionari particulari.

Vernisaj - miercuri, 20 martie 2019, ora 18.00

Galeria de Artă „Kádár László” - Covasna, str. Școlii nr. 34.

Cuvânt de deschidere: D-na Ștefania Dinu, director adjunct Muzeul Național Cotroceni.

Expoziția se poate vizita în perioada 20-30 martie 2019.

Pt. mai multe informații, înscrieri grupuri organizate sunați la numerele de telefon: 0770-420087 sau 0762-674516.

(Casa de Cultură Covasna)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.