CULTURA 30 martie 2021

Emoții pure la Sita Buzăului, într-un spectacol de teatru împletit cu o acțiune caritabilă

de Iulia Drăghici - Taraș | 2905 vizualizări

Actorii s-au bucurat să fie din nou pe scenă, iar publicul le-a resimțit energia din plin; s-au strâns peste 2.000 de lei și amintiri de neuitat 

Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, „N. R. Be You”, cu cei 20 de mici actori cu suflet mare, a organizat sâmbătă seara, într-un cadru restrâns pe fondul restricțiilor impuse de pandemie, un spectacol caritabil, dedicat unei fetițe de numai șase ani din comună, Andreea, care a fost recent diagnosticată cu un teribil cancer. Pe lângă suma care s-a strâns în urma donațiilor de la cele 50 de persoane prezente în sală, adică 2.130 de lei și 100 de euro, în sala Căminului Cultural din comună s-au adunat și o mulțime de emoții: bucuria de a fi din nou pe scenă, solidaritate, fericirea de a fi împreună, spiritul comunității și câte și mai câte. 

Evenimentul s-a derulat sub titlul „Zâmbește românește”, iar din program au făcut parte momentele: „Noul director al școlii”, de Horațiu Mălăele, „În cabinetul directorului”, Parodia „Prostia omenească”, „La doctor”, „Inspecție la cofetărie”, de Puiu Călinescu, „Gaițele”, de Alexandru Kirițescu, „Bădăranii”, de Carlo Goldoni și „Nota 4 la istorie”, o reinterpretare a piesei lui Dan Mihăescu. Acestea sunt spectacole care au apărut și în festivalul „Actor Fest”, din noiembrie, sub formă de înregistrări transmise online, dar care au fost jucate în premieră în fața unui public pe scena Căminului Cultural din Sita Buzăului. 

A fost un spectacol elegant, cu un public pregătit pentru teatru. Timp de o oră jumătate în sală s-a  auzit doar glasul actorilor de pe scenă, combinat cu râsetele în surdină ale spectatorilor, provocate de momentele puse în scenă și bineînțeles aplauzele lor de la finalul fiecărei reprezentații. Am simțit din spatele cortinei energia pozitivă a spectatorilor, atmosfera specifică unei seri de teatru, așteptarea și emoția atât a celor din sală, cât și a actorilor pregătiți și dornici să apară pe scenă, am simțit totodată emoția tatălui Andreei și a surorilor ei aflate în public. Ne bucurăm mult că ne-am atins scopul prin acest spectacol: am făcut-o pe Andreea să zâmbească, măcar pentru un moment”, ne-a transmis Otilia Buzea.

Aceasta ne-a spus și că la două ore după spectacol, organizatorii au primit un mesaj video din partea micuței Andreea, din care le zâmbea și le mulțumea pentru cadoul minunat oferit. Gestul fetiței din clasa pregătitoare, diagnosticată cu o tumoră malignă la nivelul membrelor superioare, i-a emoționat astfel până la lacrimi. 

La evenimentul de sâmbătă au participat o parte din părinții și bunicii actorilor, 50 de persoane în total, respectându-se limita de 30% din capacitatea sălii, dată de condițiile epidemiologice actuale. Spectacolul a adus bucurie nu doar Andreei și familiei ei, respectiv familiilor actorilor, ci și micilor actori, care s-au bucurat să fie din nou pe scenă. 

Nu vă mai spun despre trăirile micilor actori, pe care-i felicit din tot sufletul pentru dezinvoltura de care au dat dovadă, pentru comportamentul lor din spatele cortinei (singuri și-au schimbat decorul în maxim un minut, iar tot ce s-a întâmplat în spatele cortinei s-a realizat în tăcere în așa fel încât cei din sală să nu fie perturbați de zgomotul de pe scenă). Ce am trăit cu toții în data de 27 martie se rezumă la plăcere, emoții, trăiri, un amalgam de sentimente...S-a zâmbit, s-a plâns și din nou s-a zâmbit și s-a plâns”, ne-a mai mărturisit Otilia Buzea. 

Pe lângă spectacolul caritabil, fiecare elev a înregistrat, cu o seară înainte de spectacol, câte un mesaj, 20 în total, de încurajare dedicate Andreei. Acestea au fost puse la un loc de un membru al trupei „N.R. Be You” și au rulat la finalul spectacolului.

A fost un spectacol despre Andreea și pentru Andreea, un spectacol care nu se putea desfășura într-un context mai bun decât acela al sărbătoririi Zilei Mondiale a Teatrului. Sincer și fără modestie o spun sunt foarte mulțumită de ceea ce am reușit să facem noi ca trupă mică de teatru: „N.R.-Be You!” în traducere liberă „Nicolae Russu- Fii Tu!”, a dovedit că se poate face teatru și la nivel de comună. Sunt foarte mândră de acești copii și sunt foarte bucuroasă că au început ei înșiși să descopere cum pot îmbunătăți ceea ce știu deja. Ne bucurăm că ceea ce s-a întâmplat în data de 27 martie a ajuns la inima Andreei. Așteptăm să se facă bine și să se alăture trupei noastre de teatru. Noi suntem optimiști și știm că Andreea se va face bine. Cu credință în Dumnezeu totul va fi bine. Mulțumim! A fost o seară așa cum îi stă bine unei seri de teatru”, a mai adăugat Otilia Buzea. 

Micuții actori au scăpat de tracul de scenă datorită bucuriei de a juca din nou 

Dacă altădată poate că frica de scenă le-ar fi dat bătăi de cap micuților actori, acum dorul de ea le-a cam șters din emoțiile negative și bucuria de a fi din nou în fața publicului, chiar și rărit, se pare că le-a dat un elan care s-a resimțit până în public. 

M-am simțit minunat. Am simțit că scena este a mea, doar că am întâmpinat și câteva emoții, pe care nu mă așteptam să le mai simt încă o dată, dar cred că le voi simți foarte mult timp de acum încolo. Emoțiile sunt firești și cred că sunt importante atunci când ești artist”, ne-a împărtășit Daria Maria Buzea. 

Acest spectacol nu a fost un spectacol ca oricare altul, ci a fost un spectacol din inimă. Niciodată nu am crezut că la un spectacol de teatru voi plânge, voi râde, voi avea emoții. (...) În culise am fost fericită, nu am avut emoții pentru sceneta de teatru, pentru că știam că voi reuși, că vom reuși, cu toții. Am avut încredere în mine, cât și în colegii mei. (...) Am fost bucuroși că prin acest spectacol am putut să o ajutăm pe Andreea, care se va face bine. (...) Nu mă gândeam vreodată că la finalul vreunui spectacol voi avea lacrimi în ochi, dar nu m-am putut abține când am auzit mesajele transmise Andreei”, ne-a spus și Ștefania Cristea. 

Silvia Murea ne-a spus că a scăpat de emoții odată ce a intrat în rol, iar Petru Popica ne-a împărtășit că ajutorul dat Andreei, o fetiță mai mică decât el, l-a făcut să se simtă bine. „Sper ca Andreea să se facă bine, iar noi să jucăm cât mai multe piese de teatru”, a mai spus băiatul. 

Alessia Popica ne-a împărtășit la rândul ei: „De regulă sunt o persoană timidă, iar această interpretare mi-a creat emoții. De teamă să nu uit replicile îmi transpirau palmele, dar am reușit cu brio să îmi duc rolul până la capăt și a fost un succes. Pot spune că alături de trupa „N.R. Be You” și doamna coordonatoare Buzea Otilia am organizat cel mai frumos spectacol caritabil pentru a o ajuta pe micuța Andreea”. 

Larisa Cristea ne-a transmis că „emoțiile vin și pleacă. Trebuie doar să te gândești că o să îți iasă un moment pe care nu îl vei uita niciodată”. 

În același timp, Andrei Nițu ne-a spus că „acest spectacol a fost pentru Andreea și mă bucur foarte tare că am jucat pentru ea și că a râs când ne-a văzut pe scenă”. Tânărul ne-a împărtășit și că a trăit un amalgam de emoții, de la frica „să nu cumva să o dau în bară”, la relaxarea indusă de starea de bine a publicului. „Aș mai vrea să mai vină și alți prieteni în trupa aceasta, pentru că e o trupă care în care poți să râzi și să faci multe chestii. Asta vi-o promit eu!”, a mai transmis, pe un ton cât se poate de serios, acesta.  

Vlad Bobeș, un alt membru al echipei N.R. Be You, ne-a spus că data de 27 martie va rămâne una specială pentru el, prin faptul că a avut șansa de a urca pe o scenă, în fața oamenilor, dar și pentru că acesta a fost un prilej numai bun de a celebra Ziua Teatrului. „Eu am fost nerăbdător să joc. La fel cred că și colegii mei din trupă. Toți am fost bucuroși că am făcut lumea să râdă”, a mai spus acesta. 

Nu a ieșit perfect, am sărit o parte din piesă, dar nu m-a afectat foarte tare pentru că am auzit din sală râsete și aplauze, iar doamna Otilia ne-a spus că dacă lumea râde, înseamnă că facem o treabă bună. La finalul spectacolului am fost foarte emoționată, (...) mai ales pentru că am văzut în public oameni cu lacrimi în ochi. Nimic din toate acestea nu se petrecea fără doamna Otilia și toată trupa îi este recunoscătoare pentru timpul acordat și pentru toate lucrurile pe care le face pentru noi”, a transmis și Alexia Pățea. 

În același timp și Alexandra Vrânceanu ne-a spus că este mândră de ea pentru faptul că a ales să facă parte din echipa de teatru. „Să fii pe scenă nu e așa ușor cum pare. După cortină sunt foarte multe emoții, pe care nici nu le pot descrie. (...) Faptul că am fost actor, m-a schimbat mult. Cu ajutorul doamnei Otilia am învățat foarte multe și acum sunt mândră de mine. Mă bucur că am avut ocazia să urc pe scenă, să trăiesc emoțiile acestea alături de colegii mei”, a spus aceasta. 

Prin ochii publicului 

În sală a fost și tatăl Andreei, Constantin Marin, dar și surorile acesteia. Contactat telefonic, el ne-a spus că ceea ce a simțit sâmbătă nu poate fi descris în cuvinte, dar că a simțit, din nou, că familia lui are comunitatea alături în momente atât de dificile. În plus, a precizat că întreg evenimentul a fost cu adevărat o surpriză plăcută. 

Și primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica, a fost sâmbătă în sală la spectacolul-eveniment al trupei de teatru pe care autoritățile locale au sprijinit-o încă de la înființare. Edilul s-a declarat mândru și bucuros că a luat decizia de a finanța educația, atât prin investițiile în clădiri și echipamente, cât și în proiectele de susținere a activităților de acest tip. 

M-am simțit ca la București, la un teatru mare. A fost totul impecabil. (...) A fost o atmosferă extraordinară, copiii au fost bine pregătiți. Frumos, foarte frumos! Chiar m-au emoționat, sincer. Până la lacrimi. Au toată susținerea mea. Și alte activități culturale sunt frumoase și importante, dar educativ ca teatrul parcă nu e niciuna. Teatrul e teatru”, ne-a mai spus Nicolae Stoica. 

Tot el ne-a împărtășit și că a vorbit cu profesorii-organizatori de evenimente din Sita și au decis că dacă situația epidemiologică și legea le vor permite, astfel de evenimente vor fi organizate în curând și în celelalte cămine culturale din comună. Ele sunt benefice atât pentru trupa de teatru, care capătă experiența scenelor, cât și locuitorilor comunei, care în vremuri de încercare au nevoie de momente care să îi mai facă să uite de griji. 

21 de trandafiri 

Elevii din trupa de teatru și-au manifestat bucuria că au primit șansa de a participa la acest eveniment și printr-un buchet de trandafiri dăruit profesoarei Otilia Buzea, care a venit la pachet cu un mesaj important. 

Pentru că la noi în trupă totul trebuie să aibă o logică și o explicație, în momentul în care am primit un buchet format din 21 de trandafiri din partea membrilor trupei, la care, sincer, nu mă așteptam, ei mi-au spus: „Doamna, vă mulțumim și vrem să știți că cei 20 de trandafiri roșii suntem noi, iar cel alb din mijloc sunteți dumneavoastră”. O altă trăire, o altă serie de lacrimi”, ne-a mai împărtășit Otilia Buzea. 

Din motive obiective, deși ne-am fi dorit, noi, Observatorul de Covasna, nu am putut să fim prezenți fizic la eveniment, dar vă putem spune că am simțit energia transmisă pe scenă și acumulată în sală, prin discuțiile ulterioare avute cu mulți dintre cei prezenți. Le-am trăit o parte din emoții, le-am simțit bucuria din glas și fericirea din rândurile pe care ni le-au transmis și știm, fără să fi fost acolo, că acest spectacol a fost, de la început până la sfârșit, o capodoperă. Pentru că despre asta este vorba în teatru: despre a transmite, dincolo de limitele vizibile cu ochiul liber, emoții, trăiri, senzații, sentimente. 

Felicitări actorilor, organizatorilor, susținătorilor și tuturor celor care au fost cu gândul la acest eveniment! Multă sănătate, Andreea, și multă putere familiei tale! 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.