CULTURA 4 aprilie 2019

Din 7 aprilie, Trupa Tamási Áron vă aşteaptă să vedeţi cum se clatină Stâlpii societăţii

de Covasna Media | 969 vizualizări

Duminică, 7 aprilie, de la ora 19, la Sala Kamara, are loc premiera cu Stâlpii societăţii de Henrik Ibsen, în viziunea tânărului regizor Botos Bálint.

Stâlpii societăţii este primul text din seria pieselor realiste, prin care Ibsen a început revoluţionarea teatrului, căruia i-a redefinit fundamentele, deschizându-i astfel calea spre lumea modernă. O lume care nu se mai regăseşte în viziunea idealistă asupra vieţii şi în care problemele reale ale individului sunt legate de viaţa cotidiană, de adevăr şi minciună, de nevoia omului de a se autodefini şi a se elibera de presiunea convenţiilor sociale.

În  Stâlpii societăţii, Ibsen face portretul unei societăţi care mimează moralitatea, printr-un exces de înfrumuseţare. Karsten Bernick (Mátray László), proprietar de șantier naval, este considerat cetățean-model. Autoritatea sa este pusă însă la îndoială odată cu sosirea lui Johan (Fekete Lovas Zsolt) și a Lonei (Szalma Hajnalka). Regizorul Bálint Botos pătrunde în această lume contrafăcută, confruntându-ne cu întrebarea: efortul de falsificare a propriilor vieţi este alegerea noastră sau suntem  victimele unui mecanism distrugător? 

Tânărul Botos Bálint a studiat actoria la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, apoi regia la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca. A lucrat la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, la proiectul independent Váróterem din Cluj-Napoca, și la Teatrul Figura Stúdió din Gheorgheni. Este lector universitar la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca.

Următoarele reprezentaţii cu Stâlpii societăţii sunt programate în 14, 15 şi 17 aprilie, de la ora 19, în Sala Kamara. Achiziționarea biletelor se face la Biroul de Organizare sau pe site-ul www.biletmaster.ro.

(Comunicat Teatrul Tamási Áron; Fotografie de la o repetiție de Barabás Zsolt)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.