CULTURA 30 august 2019

„Despre Oameni și Cartofi” ajunge la Berlin

de Iulia Drăghici - Taraș | 1696 vizualizări

TAM a confirmat deja participarea la multiple festivaluri în țară și străinătate

Spectacolul Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe „Despre Oameni și Cartofi”, în regia lui Radu Afrim, va ajunge la Berlin! Acesta va fi prezentat în aprilie 2020 la Festivalul Internațional al Teatrului TAK. Iar acesta nu este singurul eveniment „în deplasare” pentru TAM. 

Pe lângă noua stagiune care va fi una încărcată, echipa TAM se pregătește și de multe deplasări în țară și străinătate. 

TAM a confirmat deja participarea la multiple festivaluri în țară și străinătate, astfel vom călători cu spectacolele „NU CHIAR 1918”, „Despre Oameni și Cartofi” și „Dragonul de Aur” la Odorheiu Secuiesc, București, Piatra Neamț, Iași și Timișoara. Ajungem cu „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe” și la Sita Buzăului în cadrul Zilelor Comunei. Ne așteaptă un nou turneu în Italia cu „Hotel Miramare” și tocmai am confirmat participarea la festivalul de la Berlin cu „Despre Oameni și Cartofi””, ne-a spus managerul TAM, Anna Maria Popa. 

La Festivalul Internațional de Teatru din Berlin, TAM merge atât cu spectacolul în sine, cât și cu expoziția fotografică realizată în urma turneului de incluziune socială, semnată de Vargyasi Levente. 

„Despre Oameni și Cartofi” a avut premiera pe 11 septembrie 2018. Spectacolul readuce în atenția opiniei publice un eveniment tragic ce a avut loc în anul 2012, în orașul Sfântu Gheorghe. Atunci, 9 persoane de etnie romă au murit într-un accident de muncă, pentru că remorca în care se aflau pe când se întorceau de la cules de cartofi a fost spulberată de un tren. 

Spectacol-documentar, intitulat sugestiv „Despre oameni și cartofi“, vorbește despre viitor la trecut: ce au făcut familiile victimelor în toți acești ani, unde sunt acum, ce își mai aduc aminte despre eveniment, cum a continuat viața lor și cum este ea astăzi. Acestea sunt doar câteva din multiplele întrebări explorate în cadrul unui spectacol ce îmbină mișcarea cu imaginea, testimonialele ce cuprind frânturi ale realității cotidiene cu muzica și dansul”, arată descriere spectacolului. 

În distribuția spectacolului fac parte: Flavia Giurgiu, Alexandrina Ioana Costea, Anca Pitaru, Liviu Popa, Kozmin Dima și copiii: Emöke, David, Krisztiano, Zsolt. Regia este semnată de Radu Afrim, scenografia de Andreea Simona Negrilă, coregrafia de Flavia Giurgiu și muzica de Konya Ütő Bence. La realizarea spectacolului au contribuit artiștii vizuali Ördög Gyárfás Ágota, Vargyasi Levente și Vetró Baji, iar sunetul și muzica live DJ sunt asigurate de Nagy Attila. 

Spectacolul-documentar a fost însoțit și de un turneu de incluziune socială, derulat în comunitățile rome din Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Săcele, Braşov, Focşani şi Bacău. Scopul acțiunii, care a avut și rezultate concrete, a fost de a identifica şi prezenta problemele comunităţilor rome, dar şi de a sensibiliza opinia publică cu privire la acestea. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.