CULTURA 23 martie 2011

Criza de anul trecut a amânat Bienala Reflex pentru 2012

de Monica Vrânceanu | 430 vizualizări
Festivalul Internaţional de Teatru Bienala Reflex, al cărui a doua ediţie ar fi trebuit să se organizeze în primăvara acestui an, a fost amânat pentru anul viitor, ca urmare a lipsei de fonduri care a afectat Teatrul Tamasi Aron (TTA) în special în 2010. Secretarul literar al TTA, Nagy B. Sandor, a declarat că deşi Teatrul a promis în 2009, la prima ediţie a Bienalei Reflex, că iubitorii de teatru se vor reîntâlni în 2011 cu

Festivalul Internaţional de Teatru Bienala Reflex, al cărui a doua ediţie ar fi trebuit să se organizeze în primăvara acestui an, a fost amânat pentru anul viitor, ca urmare a lipsei de fonduri care a afectat Teatrul Tamasi Aron (TTA) în special în 2010. Secretarul literar al TTA, Nagy B. Sandor, a declarat că deşi Teatrul a promis în 2009, la prima ediţie a Bienalei Reflex, că iubitorii de teatru se vor reîntâlni în 2011 cu evenimentul, acesta trebuie amânat ca urmare a crizei care a afectat profund organizatorul Bienalei - TTA.

„Cauzele amânării Bienalei Reflex 2 pentru primăvara lui 2012 îşi au rădăcina în anul 2010, când criza economică şi mai ales previziunile eronate despre evoluţia ei au forţat TTA să anuleze începerea complexului proces de organizare a acestui eveniment de anvergură europeană. Se ştie, un astfel de proiect poate îndeplini toate condiţiile unui lucru bine făcut numai dacă organizarea lui începe cu cel puţin un an înainte de data etapei sale finale. Cu un an în urmă, însă, Teatrul intra într-un dur program de austeritate, condiţii în care organizarea Bienalei Reflex 2 devenea o iresponsabilă aventură şi exista riscul compromiterii acestui valoros proiect”, a explicat Nagy B. Sandor.

Reprezentanţii TTA susţin că actuala stare financiară a instituţiei culturale este mai bună decât cea din anul trecut, putându-se asuma responsabilitatea începerii procesului de organizare a celei de-a doua ediţii a Bienalei Reflex.

Ca şi în cazul ediţiei anterioare, Reflexul din primăvara lui 2012 va fi construit pe principiul aducerii la Sfântu-Gheorghe a celor mai bune spectacole produse în spaţiul cultural al Europei Centrale şi de Est în ultimele două stagiuni, pe scena din oraşul nostru urmând a fi invitate totodată importante trupe şi companii de teatru din Occident, cu spectacole reprezentative pentru cultura teatrală din Vest.

Prima ediţie a  Bienalei Reflex a avut un ecou deosebit în presa scrisă şi audiovizuală, circa 25 de instituţii media - ziare, radiouri şi televiziuni - au urmărit evenimentul, acestea lăsând în urmă peste 250 de articole şi note despre festival. Ediţia din 2009 a Bienalei Reflex a confirmat faptul că proiectul, datorită certei sale valori culturale, poate juca un rol important în regiune, în sensul că poate contribui la ieşirea acestui spaţiu cultural din izolare şi la emanciparea lui economico-socială.

În organizarea Bienalei Reflex 2, TTA contează din nou pe parteneriatul cu Consiliul Local Sfântu-Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna, care au sprijit fiecare cu câte 200.000 de lei prima ediţie a Bienalei.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.