CULTURA 6 decembrie 2010

Crăciun cu Prima Școală Românească

de Monica Vrânceanu | 472 vizualizări
Clădirea Primei Școli Românești a fost finalizată aproape în totalitate, aici urmând să funcționeze un mic muzeu Lucrările de reabilitare la Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe ar putea fi finalizate în următoarele două săptămâni, ceea ce înseamnă că este posibil ca inaugurarea clădirii să aibă loc în preajma Crăciunului. Clădirea Primei Școli Românești a fost finalizată aproape în totalitate, aici urmând să funcționeze un mic muzeu care va prezenta aspecte și obiecte din învățământul de acum peste 200 de ani, clădirea fiind atestată documentar din 1799.

Clădirea Primei Școli Românești a fost finalizată aproape în totalitate, aici urmând să funcționeze un mic muzeu

Lucrările de reabilitare la Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe ar putea fi finalizate în următoarele două săptămâni, ceea ce înseamnă că este posibil ca inaugurarea clădirii să aibă loc în preajma Crăciunului.

Clădirea Primei Școli Românești a fost finalizată aproape în totalitate, aici urmând să funcționeze un mic muzeu care va prezenta aspecte și obiecte din învățământul de acum peste 200 de ani, clădirea fiind atestată documentar din 1799. Odată refăcută, clădirea Primei Școli este albă cu obloane maro, având un brâu de piatră în care s-a păstrat materialul original al primei construcții, în vreme ce și în interior s-au păstrat elemente de acum 200 de ani - pereții cu bârne de lemn, fiind păstrat totodată și beciul de piatră al Școlii.

Inițiate în 2008, lucrările de refacere a Primei Școli Românești au fost finanțate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional prin Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice, iar potrivit unuia dintre reprezentanții firmei care se ocupă cu reabilitarea clădirii, Aurel Dragomir,  în aceste sens s-au investit în jur de 300.000 de lei.

Pentru că Prima Școală va deveni un mic muzeu, s-a impus și realizarea unei anexe necesare grupurilor sanitare și unor spații administrative, aici Ministerul Culturii direcționând în jur de 90.000 de lei.

Unul dintre coordonatorii proiectului Prima Școală Românească, inginerul Dorel Mariş, a explicat că refacerea clădirii Primei Școli a fost realizată respectându-se întocmai documentele vechi referitoare la aceasta și expertizele specialiștilor. Din cauză că la preluare imobilul se afla într-o stare avansată de degradare, nu s-a reușit însă decât păstrarea a 25% din elementele originale ale clădirii.

Clădirea Primei Școli Românești se află în patrimoniul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni și a fost ocupată mai mulți ani de către romi, fiind redată Muzeului abia în 2006, după ce Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a construit în doar 7 zile o casă în care au fost mutate cele două familii de romi care ocupau abuziv Școala.

Prima Şcoală Românească din Sfântu-Gheorghe este atestată documentar din 1799 și a fost identificată pe baza izvoarelor documentare din fondul arhivistic Trei Scaune de la Direcția județeană a Arhivelor Naționale Covasna şi a unor documente păstrate în arhivele bisericilor. Istoria acestei şcoli este strâns legată de istoria bisericii româneşti din zonă, luând ființă sub aripa acesteia, ceea ce explică faptul că primii dascăli au fost în mare parte preoți. Şcoala confesională ortodoxă a funcționat până în anul 1873, când a fost închisă, iar din anul următor elevii români de origine ortodoxă au frecventat şcolile din Sfântu Gheorghe, „terenul din fața bisericii şi şcolii confesionale a fost amenajat ca parc“, iar clădirea şcolii locuită de diferiți chiriaşi. Din 1960, în locul fostei şcoli confesionale ortodoxe a funcționat Școala pentru romi, în 1966 imobilul fiind întabulat în favoarea Statului Român, în administrarea operativă a Întreprinderii de Gospodărire Orăşenească Sfântu Gheorghe şi închiriat apoi familiilor de romi din zonă.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.