CULTURA 24 mai 2022

Comuna Barcani are trupă de teatru!

de Iulia Drăghici - Taraș | 1627 vizualizări

Peste 20 de elevi de la Școala „Andrei Șaguna” din Barcani fac parte din cel mai recent proiect de teatru al județului Covasna. Demersul este realizat în colaborare cu Trupa de teatru „N.R. – Be You” din Sita Buzăului și este coordonat de profesoara Cristina Murea. Vara se anunță una plină de provocări actoricești și personale pentru cei 22 de copii din clasele V-VII ai structurii din satul Barcani, care vor începe astfel să descopere tainele teatrului și, prin acesta, și farmecul lecturii. 

Visul de a avea o trupă de teatru a început să prindă rădăcini la Barcani încă din februarie. Clasa a V-a a Cristinei Murea, profesoara de limba română și engleză care luptă să insufle elevilor săi dragostea pentru citit, a transformat lecția despre Caragiale într-un joc de rol, care a scos la iveală talente nebănuite ale elevilor. Astfel, proiectul a crescut puțin câte puțin și la Școala „Andrei Șaguna” februarie a devenit „Luna lui Caragiale”, după cum ne-a spus cadrul didactic. Mai multe clase au răspuns provocării de a pune în scenă câte un spectacol în sala de festivități, unde spectatori le-au fost colegi din alte clase, și așa, încă o dată, a fost evidențiat potențialul acestui demers. 

Casting oficial 

Următorul pas înspre înființarea oficială a trupei de teatru de la Barcani a fost făcut vineri, 20 mai, când a avut loc etapa de casting, la care au luat parte 33 de copii. Dintre aceștia, 22 au trecut de probe și sunt acum membri de bază ai proiectului. 

Sunt foarte entuziasmată. Cred că este o cheie, o modalitate prin care să îi determinăm pe copii să citească. Dacă ne educăm și noi pe noi și la rândul nostru încercăm să îi educăm și pe alții mai mici și le oferim un exemplu, cu siguranță și lumea va fi un pic mai altfel. Putem să sperăm la un viitor mai bun”, a spus, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, Cristina Murea. 

Din juriu au făcut parte, printre alții, și Otilia Buzea, coordonatoarea trupei de teatru a Școlii „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, renumita „N.R. Be You”, două eleve cu experiență din același proiect, coordonatoarea Cristina Murea și Raluca Bularca, reprezentantul Asociației de Tineret „Împreună pentru Barcani”. 

Noua trupă de teatru de la Barcani promite! Castingul pregătit de trupa de teatru N.R.-Be You pentru ei a fost o mare provocare. Am descoperit, printre participanți, copii foarte talentați cu potențial. A fost o provocare și pentru cele două fete din trupa noastră de teatru care au participat în calitate de jurați și au urmărit cu un ochi critic și cu entuziasm fiecare moment. La final, le-au adresat câteva recomandări tuturor participanților. Au fost două ore jumătate pe care le-am trăit alături de acești copii, în special copii de clasa a V-a, dornici de teatru. Următoarea misiune a trupei noastre este de a-i pregăti pentru festivalul din noiembrie alături de coordonatoarea lor, Murea Cristina”, ne-a spus Otilia Buzea. 

O reușită a elevilor bărcăneni a fost nu doar că au fost selectați să facă parte din trupa de teatru, ci și că au depășit emoțiile și au dat ce au avut mai bun pe scenă. 

Castingul a fost o adevărată surpriză pentru mine! Copiii au fost foarte frumoși, bine pregătiți și foarte emoționați, dar odată ajunși pe scenă au reușit să treacă de bariera emoțiilor și să-și valorifice la maxim talentul. Ideea de a avea o trupă de teatru la Barcani este mai mult decât minunată! Mă bucur că s-a luat această inițiativă și cu ajutorul doamnelor profesoare de la Barcani și Sita Buzăului reușim să dăm viață unei trupe de teatru la Barcani! Încurajez comunitatea să urmărească de aproape acest proiect și să-l susțină, pentru că împreună putem continua povestea teatrului de la Barcani!”, a transmis Raluca Bularca, de la asociația de tineret. 

Colaborarea dintre trupa de teatru din Barcani și cea din Sita Buzăului este astfel abia la început. 

Această acțiune este a doua etapă din proiectul, schimbul de experiență, «Actori în devenire». Trupa de teatru «N.R.-Be You!» va mai avea două activități în acest proiect: o întâlnire de lucru în luna iunie cu «actorii în devenire» de la Școala Gimnazială «Andrei Șaguna», Barcani și cu coordonatoarea trupei nou formate Murea Cristina și o tabără de vară, de teatru de 5 zile, în iulie, unde membrii trupei noastre îi vor pregăti pe aceștia pentru festivalul «ActorFest – teatru în comuna ta»”, ne-a mai dezvăluit Otilia Buzea.

De precizat este că demersul a primit din prima clipă sprijin din partea conducerii școlii, dar și a autorităților locale. 

Tabăra de teatru va avea loc tot în Barcani, în complexul turistic Lughet. Pe lângă această acțiune, repetiții și întâlniri ale elevilor din trupa de teatru vor avea loc, cel mai probabil, săptămânal, toată vara. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.