CULTURA 19 septembrie 2019

Centru multicultural în zona Iorga? Încă nu

de Iulia Drăghici - Taraș | 1997 vizualizări

Proiectul este la faza de PUZ, deși se anunța că în 2020 investiția ar trebui finalizată

Planul autorităților din municipiul Sfântu Gheorghe, de a construi până în 2020 un centru multicultural modern în locul autogării Multi-Trans, de la intersecția străzilor Császár Bálint și Nicolae Iorga, pare să mai aibă nevoie de timp. Primarului Antal Árpád spune că proiectul este în prezent în faza de PUZ. 

Proiectul este în faza de PUZ, deci s-a contractat un proiectant să facă Planul Urbanistic Zonal. Evident, noi trebuie să rezolvăm problema celor două societăți care sunt acolo. Acestea se vor muta. În cazul Gospodăriei Comunale va trebui să cumpărăm clădirile, iar în cazul Multi-Trans va trebui să scoatem din capitalul social al societății și evident, pe de altă parte, să le oferim ajutor în a-și face sedii noi. Sunt convins că va fi o intervenție care va fi foarte benefică orașului. (...) Se leagă lucrurile cu alte locuri din oraș. Practic, sunt trei locuri în oraș unde trebuie să rezolvăm patru probleme. Cele trei locuri sunt legate și din cauza asta și decizia trenează, pentru că vorbim aici despre investiții în educație, investiții în cultură, investiții în zone verzi. Trebuie să le așezăm în așa fel încât și din punct de vedere financiar să meargă lucrurile. Oricum, cu siguranță această decizie se va lua în toamna acestui an pentru toate cele trei locații. Le vom face și publice, evident, dacă și Consiliul Local sprijină acest concept și vor fi trei investiții capitale pentru acest oraș și pentru viitorul acestui oraș”, a declarat primarul Antal Árpád vineri, într-o conferință de presă. 

În martie 2018, reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe spuneau că Teatrul „Tamási Áron”, Biblioteca Județeană „Bod Péter” și Centrul de Artă Contemporană din Sfântu Gheorghe vor avea, până în 2020, alte sedii pentru că vor fi mutate în locul autogării și sediului companiei de transport în comun Multi-Trans și a sediului Gospodăriei Comunale. Investiția ar urma să fie suportată de Guvernul Maghiar. 

Sunt convins că în 2020 vom avea aici un centru cultural foarte frumos în locul acestor magazii și service-uri care nu fac onoare orașului. În acest sens, Guvernul Maghiar a aprobat o sumă pentru municipalitate și practic Guvernul  Ungariei ne va sprijini în realizarea acestei investiții. (...) Este vorba despre o sumă cadru (...) de aproximativ 13 milioane de euro, care vor fi investiți în realizarea unui centru cultural în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, unde își vor muta sediile Teatrul „Tamási Áron”, Biblioteca Județeană „Bod Péter” și Centrul de Artă Contemporană”, declara, în martie 2018, edilul municipiului Sfântu Gheorghe. 

Primarul spunea atunci că zona semi-industrială din apropiere de Piața Agroalimentară Centrală va dispărea și că în zona sediului MultiTrans se va face prelungirea străzii Nicolae Iorga. 

Aici va fi o zonă revitalizată din punct de vedere urbanistic și integrată în circuitul orașului”, mai spunea, tot în martie 2018, Antal Árpád. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.