CULTURA 20 septembrie 2019

Ce mai citesc covăsnenii

de Iulia Drăghici - Taraș | 1371 vizualizări

Dezvoltarea personală și istoria sunt în topul preferințelor cititorilor LibriM

Dacă în urmă cu niciun an în reședința județului Covasna nu se găsea nici măcar un locaș unde să ne desfătăm ochii, simțurile și mintea răsfoind pagini între titlurile cele mai interesate în limba română, acum, slavă Domnului, avem de unde alege. Și ne-am oprit la librăria LibriM ca să aflăm ce mai citesc în ziua de azi covăsnenii pasionați de lectură. 

1. Dezvoltare personală și creșterea copiilor. 

Printre cele mai vândute și căutate volume se găsesc cele care au legătură cu dezvoltarea personală, dar și cele despre creșterea copiilor, ne-au spus reprezentanții librăriei. Printre cele mai populare titluri se regăsesc: „Ikigai  - Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”, de Héctor García (Kirai) și Francesc Miralles, editura Humanitas ( 35 de lei), „Cum să ne creștem fetele” și „Cum să ne creștem băieții”, de Steve Biddulph, editura Humanitas ( 36 de lei), „Medicină, nutriție și bună dispoziție”, de Dr. Simona Tivadar, editura Humanitas ( 39 de lei) și altele. 

2. Harari, Djuvara și Boia au făcut ca istoria să fie din nou la modă. 

Autorul care a cucerit întreaga lume cu scrierile sale despre trecut și viitor, Yuval Noah Harari este și în preferințele cititorilor covăsneni. „Homo Deus” și „21 de lecții din secolul XXI” au dispărut rapid din rafturile LibriM, dar cu siguranță vor reveni cât de curând, cu atât mai mult dacă va fi cerere. 

Și istoricii români, Neagu Djuvara și Lucian Boia sunt la mare căutare printre cititorii din Sfântu Gheorghe care frecventează librăria de lângă liceul „Székely Mikó”. De exemplu, cartea lui Lucian Boia, „De ce este România altfel?”, de la editura Humanitas, este în stoc, la prețul de 29 de lei. Și câte și mai câte. „Avem clienți care petrec zeci de minute la raftul de istorie”, ne-a spus unul dintre reprezentanții librăriei. 

3. Sexul frumos caută romantismul și drama.   

Doamnele și domnișoarele petrec mult timp îndeosebi în zona raftului cu romane. „Serotonină” de Michel Houellebecq , de la editura Humanitas Fiction (42 de lei) este preferată de reprezentantele sexului frumos. Cartea a ajuns în librărie la solicitarea unor cititoare. Irina Binder cu „Fluturi” sau Elisabeth Gilbert, cu „Mănâncă, roagă-te, iubește” sau „Orașul fetelor” (51 de lei), sunt de asemenea în topul vânzărilor la LibriM. 

4. „Degețica” și  „Tocilara”. 

Sunt părinți care au înțeles că exemplul personal este cel mai convingător argument pe care îl pot aduce celor mici, așa că nu ezită să se plimbe împreună printre rafturile colorate din belșug. Pe lângă cărțile cerute la școală, ca de exemplu „Povești și povestiri” de Ion Creangă (11 lei), în funcție de vârstă sunt căutate și „Degețica”, de cei mai mici, de exemplu, sau de adolescenți „Tocilara – Imaginea perfectă”, de Holly Smale (37 de lei). 

5. Paraschivescu și comedia fină. 

Un alt preferat al covăsnenilor este contemporanul Radu Paraschivescu. Printre titlurile căutate de cititori și regăsite pe rafturile libăriei se numără „Orice om îi este teamă” (34 de lei), „Am fost cândva femeie de onoare”, „Cartea râsului și a cercetării”, „Ghidul nesimțitului”, „Aștept să crăpi”, „În lume nu-s mai multe Românii” sau „Fluturele Negru”. 

„Nu prea poți să numești doar câteva cărți. E foarte greu. Dar cert este că dacă cineva își dorește să citească, sigur va găsi aici ceva să îi placă”, ne-au mai spus reprezentanții LibriM. 

LibriM s-a deschis oficial anul acesta, pe 1 martie și a fost prima librărie din județul Covasna care a venit cu ofertă de carte și în limba română. Pe lângă cărți, aici se găsesc și hărți, papetărie, dar și jocuri de societate. 

Librăria din strada Grof Mikó Imre își așteptă iubitorii de lectură, cu varietăți alese de cărți, dar și cafea și ceai, de luni până vineri, între 9:00 și 19:00 și sâmbătă între 10:00 și 15:00. 

Rubrică realizată cu sprijinul LibriM Sfântu Gheorghe. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.