CULTURA 7 mai 2018

Cartea „Singur printre ai mei”, lansată în cea mai cunoscută librărie din Braşov

de Iulia Drăghici - Taraș | 786 vizualizări

Cartea cu și despre covăsneni, „Singur printre ai mei”, scrisă de celebrul editorialist covăsnean Dumitru Manolăchescu a fost lansată joi, 3 mai, printr-un eveniment special găzduit de libăria „Șt.O. Iosif” din Brașov.

Am scris cartea pe care am lansat-o joi la Braşov pentru că mi s-a părut nimerit să nu ignorăm, aşa cum ignorăm multe lucruri din viaţa noastră, presa românească din Covasna şi oamenii care o slujesc. Să nu-i lăsăm în uitare, în izolare, în marginalizare. Şi nu mă refer doar la presa de dinainte de revoluţie, ci şi la presa aproape liberă, aproape independentă şi aproape nesupusă politic de după anul 1990. E vorba, aici, de ziarele Cuvântul nou din 1970 până în 2003 şi Observatorul de Covasna din 2003 până în zilele noastre. Sunt aproape 50 de ani de când scriu la aceste ziare. Prea mulţi, încep să cred.

Mi s-a spus că „Singur printre ai mei” este un titlu restrictiv. Adică nu vinde la fel de bine ca o poveste de dragoste, de pildă. M-am gândit puţin la treaba asta şi am ajuns la concluzia că „Singur printre ai mei” este, de fapt, o poveste de dragoste, o poveste care conţine alte poveşti: amorul cazon din armata anului 1969, 16 luni de zile petrecute în cazărmi din Slatina şi Dumbrăviţa Braşovului, poate fi comparat de mulţi cu un viol în grup; dragostea la prima vedere urmată de o uniune legală între un bărbat şi o femeie – baza societăţii socialiste de pe vremuri, readusă în actualitate de politicieni în mitinguri pentru creşterea şi înmulţirea familiei tradiţionale româneşti; amorul cu năbădăi pe care l-am exersat 33 de ani la ziarul Cuvântul nou; şi amorul oarecum platonic, asta şi datorită vârstei, cu ziarul Observatorul de Covasna, deschizător de drumuri nebătătorite în presa românească din Covasna. Ziar la care scriu şi acum, exersând un devotament aproape nefiresc pentru o meserie ingrată, periculoasă pentru sănătatea omului simţitor.

Aş mai adăuga aici o poveste, una care exprimă preţuirea şi respectul infinite pentru tinerii şi mai puţin tinerii care s-au situat într-o opoziţie salvatoare în februarie 2017 şi ceva timp după aceea. Mişcările de protest din Piaţa Victoriei au un capitol special în cartea de faţă.

Asta ar fi „Singur printre ai mei”. Cronici subiective despre presa românească din Covasna, care îşi leagă episoadele într-o limbă română curată, corectă şi, pe alocuri, expresivă. E nevoie de o limbă română curată şi corectă mai mult ca niciodată în judeţele care vor să fie Ţinut Secuiesc. E nevoie de susţinerea presei româneşti, care se chinuie să reziste într-un mediu indiferent spre ostil. Dar asta e problema presei româneşti din întreaga ţară, aşa că nu insist.

Ce să zic? Mă bucur că mai există oameni care să scrie cărţi, oameni care să tipărească acele cărţi şi, mai ales, oameni care să citească şi să se bucure atunci când apare o carte. Ştiu, sunt din ce în ce mai puţini aceşti oameni, dar daţi-mi voie să fiu optimist măcar acum şi să cred că încă ne putem face bine. Şi mă mai bucur că măcar la Braşov mai găseşti o librărie cumsecade, că oraşul Sf. Gheorghe nu are niciun lăcaş în care să te poţi bucura de liniştea necesară răsfoirii unei cărţi. E bine că are, în schimb, nenumărate farmacii şi magazine second-hand. O fi bine?!

M-am simţit bine să mă întâlnesc joi, la Braşov, cu vechi prieteni şi colegi de la „Cuvântul nou”, martori activi ai tinereţii noastre jurnalistice dar, iată, şi ai unei „senectuţi” cu care nu se mai laudă aproape nimeni. Mulţumesc pentru asta Observatorului de Covasna şi filialei Braşov a Uniunii Ziariştilor Profesionişti.  

Cartea mea nu va schimba lumea, nu va schimba nici măcar istoria românilor din Covasna, dar va arunca o lumină vie, subiectivă şi afectivă, asupra presei româneşti din Covasna şi, cu voia dvs., asupra autorului, o persoană care rezistă de 48 de ani în această presă”, încheie Dumitru Manolăchescu.

Volumul „Singur printre ai mei” este disponibil la vânzare online în cea mai mare librărie virtuală din țară, Libris.ro, încă de luna trecută.

Cartea „Singur printre ai mei”, realizată cu sprijinul Asociației Pentru Comunitate (APC) din Sfântu Gheorghe, a fost lansată în premieră, imediat după ce a văzut lumina tiparului, în reședința județului Covasna în 26 octombrie 2017. De atunci, zeci de volume au ajuns printre cititorii ziarului Observatorul de Covasna și foștii cititori ai Cuvântului nou din județ sau din țară.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.