CULTURA 16 septembrie 2022

„Balul costumului popular” de la Sfântu Gheorghe ajunge la a VI-a ediție

de David Leonard Bularca | 1107 vizualizări

Voia bună și distracția pe ritmuri populare românești își dau și în acest an întâlnire la Sfântu Gheorghe, la „Balul costumului popular”, organizat de Fundația „Mihai Viteazul”. Evenimentul va avea loc pe 7 octombrie, la restaurantul Leonor Balroom. Artiștii invitați sunt din Covasna și Harghita, au anunțat organizatorii prin intermediul unui comunicat de presă. 

„Pornind de la diversificarea manifestărilor organizate, conform statutului său, conducerea Fundației acordă în continuare un interes deosebit organizării de manifestări care să promoveze cultura, identitatea națională și interesele românești în centrul țării, într-un județ ale cărui granițe reproduce o inimă: INIMA ROMÂNIEI. Fiecare ediție este dedicată satului tradițional românesc și se va îndrepta către lada de zestre a bunicilor noștri. Dorim ca acest eveniment să aducă în atenția publicului inteligența, creativitatea și hărnicia poporului român, care de-a lungul veacurilor, din resursele naturale sau cultivate, și-a asigurat traiul, îmbrăcămintea și încălțămintea, și-a înfrumusețat viața cum a știut mai bine, pentru momente de sărbătoare sau de muncă, rezultând o minunată diversitate a traiului comun”, se arată într-un comunicat de presă semnat de președinta Fundației „Mihai Viteazul”, Maria Peligrad. 

Ea precizează și că, la cele cinci ediții anterioare ale evenimentului, aproximativ 95% dintre cei prezenți au fost îmbrăcați în costum popular.

„De-a lungul celor cinci ediții am avut bucuria de a constata o creștere a numărului persoanelor prezente, care poartă un costum popular, familii întregi (cu copii) mândre de tricolorul prins în piept sau la brâu și apreciez că la ultima ediție cca. 95% din cei prezenți erau îmbrăcați în frumoase costume populare. Dar câștigul major este îmbrăcarea costumului popular sau a unui element al acestuia în afara sălii de bal, la biserică, pe stradă, la manifestări diverse în aer liber, etc.”, susține organizatoarea. 

Artiștii care vor întreține atmosfera

Artiștii care vor cânta pe ritmuri populare românești la „Balul costumului popular” din Sfântu Gheorghe sunt din Covasna și Harghita. 

„Nu am pierdut din vedere alegerea artiștilor, invitaților. Aceștia sunt din județul Covasna și Harghita, frați într-o credință și trăire, pe care dorim să-i cunoască cât mai multă lume: George Burnichi, Cora Munteanca, Ioan Brie Tohănean. Programul este asigurat de o orchestră locală, Rythmic, interpreții invitați și Ansamblul Ceata Opincuța, din Sfântu Gheorghe, altfel spus un spectacol folcloric interactiv artiști – participanți”, se arată în comunicatul primit de redacția noastră. 

„În organizarea evenimentului ne-am străduit să alegem o locație (din cele existente în Sfântu Gheorghe) care să fie similară cu piața satului, loc în care toți cei prezenți să se prindă cu voie bună în hore, sârbe, cântă și dansează (sic!). În acest an, este vorba de sala Restaurantului LEONOR BALROOM”, au mai precizat organizatorii.

Președinta Fundației „Mihai Viteazul”, Maria Peligrad, a adus în discuție și elementele care, spune ea, formează neamul românesc.

Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, pe baza lui realizându-se numeroase cercetări ale genezei istorice, etapele principale de evoluție, formele contemporane și aria de răspândire. Se caută și se pune în valoare originalitatea sa în raport cu portul altor popoare, contribuția lui în procesul de geneză al unui popor.

Cântecul popular este o bucățică din celula noastră. El este ca ciripitul păsărilor din satele noastre, ca murmurul apei care curge peste pietrele pâraielor de munte, ca sunetul frunzelor legănate leneș de vânt într-o seară caldă de vară. A intrat și a rămas în sufletele noastre, când ne bucurăm, când curg lacrimi din inima noastră, când participăm la mari evenimente colective sau familiale.

Dansul popular românesc, ca și dansurile altor popoare, este expresia unei comunități, îndrăgit de toate categoriile de vârstă și stare socială, având un aer sărbătoresc oriunde este practicat”, se mai arată în comunicatul de presă. 

Cea mai recentă ediție a balului a avut loc în anul 2019, înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19. 

An de an, în diferite luni, și în alte zone din județ (Covasna, Întorsura Buzăului, Brădet) se sărbătorește portul popular, iar oamenii se strâng pentru a petrece preț de câteva ore în stil autentic românesc. 

Sursa foto: arhivă

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.