CULTURA 1 aprilie 2011

550 de minute de lectură dedicate aniversării oraşului Sfântu-Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 426 vizualizări

Cei 550 de ani de existenţă ai orașului Sfântu-Gheorghe vor fi marcaţi astăzi prin 550 de minute de lectură la Biblioteca Judeţeană Bod Peter. În parteneriat cu Primăria Sfântu-Gheorghe, instituţiile de cultură şi cele de învăţământ din oraş, Biblioteca Judeţeană organizează astăzi, cu începere de la ora 13, un maraton al lecturilor pe texte referitoare la municipiul Sfântu-Gheorghe. Programul va mai cuprinde totodată muzică şi proiecţie de film, iar la acestea sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi, din toate categoriile de vârstă.

“Oricine se poate alătura, pe parcursul celor 550 de minute, acestei forme de sărbătorire a 550 de ani ai oraşului Sfântu-Gheorghe, fie ca simplu spectator, fie citind ceva. Participanţii activi vor putea citi textul pe care îl aleg după ce îşi semnalează în prealabil această intenţie la numărul de telefon 0267–351.609 sau pe e-mail biblio@kmkt.ro, fiecare lectură durând cel mult 10 minute. Textele propuse pentru lectură aparţin unor autori originari din Sfântu Gheorghe sau unor scriitori care au petrecut o perioadă de timp, mai scurtă sau mai lungă, în oraşul nostru, putând fi citite fragmente din operele unor autori contemporani sau pasaje despre oraş”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene, Szonda Szabolcs.

La cele 550 de minute dedicate lecturii vor citi actorii TAM Camelia Paraschiv şi Sergiu Aliuş, cei ai TTA Fekete Mária şi Pál Ferenczi Gyöngyi, lecturile acestora fiind urmate de un mini-concert al orchestrei de copii Reménység (Speranţa) de la Liceul de Artă Plugor Sándor. De la ora 15, se vor proiecta câteva dintre filmele de animaţie realizate de fraţii Dombi din Sfântu-Gheorghe, Szabolcs şi Botond, creaţii premiate la concursuri şi festivale de gen.

Manifestările dedicate înplinirii a 550 de ani de atestare documentară ca oraş au fost deschise oficial miercuri seară în centrul mun. Sfântu-Gheorghe şi se vor derula pe întreg parcursul acestui an. Potrivit autorităţilor locale, programele se vor axa în primul rând pe o aniversare care să ofere o mai adâncă cunoaştere a municipiului Sfântu-Gheorghe, dorindu-se ca dezvăluirile trecutului să fie interesante pentru locuitorii oraşului şi să vorbească în acelaşi timp despre prezent. În acest sens, la nivelul CL s-a constituit o echipă formată din specialişti în istorie care lucrează la organizarea aniversării celor 550 de ani – programe şi expoziţii. În cadrul acestor manifestări vor fi dezvelite şi două statui, una fiind copia de la Praga a statuii Sfântului Gheorghe, aflată în lucru în prezent la Facultatea de Arte Plastice de la Budapesta.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.