UCRAINA/UKRAJNA 28 februarie 2022

Platforme online unde se pot înscrie cei care vor să se alăture eforturilor de ajutorare a ucrainenilor

de Covasna Media | 1802 vizualizări

Pentru ca ajutorul pe care românii sunt dispuși să îl ofere vecinilor ucraineni care fug din calea războiului să nu fie irosit, autoritățile și organizațiile non-profit au dezvoltat mai multe soluții și platforme unde pot fi centralizate, utilizate și dozate eforturile cât mai util, în funcție de necesitate. 

Un astfel de demers este cel al autorităților centrale, care „în vederea organizării eficiente și unitare  a întregii misiuni umanitare, s-a decis înființarea unui Grup de lucru, la nivel central, dar și a mai multor celule de lucru la nivel teritorial, în zonele aflate în proximitatea punctelor strategice aflate în Nordul și Nord-Estul țării noastre care, în mod integrat vor colabora în scopul alocării eficiente și rapide a resurselor necesare donate sau aflate în rezervele statului persoanelor cu statutul de refugiat/strămutat pe teritoriul țări.

În acest sens,  punctele de sprijin teritoriale vor evalua nevoile concrete  și vor fi în permanent contact cu grupul de lucru realizat la nivel central, însărcinat cu responsabilitatea de a coordona întreaga activitate.

Facem precizarea ca orice persoană fizică, juridică, organizație care dorește să sprijine această acțiune umanitară să trimită un e-mail la adresa: umanitar.dsu@mai.gov.ro”, se arată într-un comunicat de presă. 

Anunțul a fost făcut vineri, după o întâlnire, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a Departamentului pentru Situații de Urgență și Cancelaria Prim-Ministrului, pentru coordonarea integrată a acțiunilor derulate de instituțiile cu atribuții în domeniu, alături de societatea civilă și organizațiile internaționale, în vederea asigurării asistenței umanitare adecvate: alimente sau alte produse necesare de subzistență, precum și servicii de sprijin persoanelor refugiate/strămutate pe teritoriul României. 

Guvernul României a lansat și formularul online „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”, disponibil la https://bit.ly/3K1mb3s, despre care coordonatorii spun că „prin completare vei contribui la o coordonare eficientă a tuturor resurselor oferite”. 

Totodată, în scop similar a fost creat și site-ul https://refugees.ro/, unde pot fi înregistrate diverse tipuri de ajutor, de la cazare, la transport, servicii de sănătate, locuri de muncă, alimente și altele. 

Foarte activ este și grupul de Facebook „UNIȚI PENTRU UCRAINA - Об'εднанi за Украiну - United for Ukraine”, unde în câteva zile s-au înscris peste 175.000 de utilizatori, care fie solicită, fie pun la dispoziție spații de cazare, transport și altele. 

Nu în ultimul rând, și organizația Code4Romania lucrează la mai multe platforme online, printre care și „Un acoperiș”, site prin care refugiații care au nevoie de găzduire vor fi direcționați către locuri de cazare verificate și adaptate nevoilor lor speciale, astfel încât cei care fug din calea războiului să fie în siguranță.  Soluția este încă în dezvoltare. 

Cu siguranță sunt și alte demersuri în derulare, însă important este ca ele să fie făcute unitar, astfel încât eforturile celor care vor să ajute să nu fie inutile. 

Cei interesați să ajute pot să ia legătura și cu autoritățile locale sau cu organizațiile din localitățile lor, pentru o cât mai bună și eficientă organizare.  

Și ziarul Observatorul de Covasna și platforma CovasnaMedia.ro inițiază un demers similar, prin care își asumă rolul de intermediar între cetățenii interesați și autoritățile locale sau organizații, dar vom avea și acțiuni mai concrete, pe care le vom anunța în perioada următoare. 

Distribuie articolul:  
|

UCRAINA/UKRAJNA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.