ACTUALITATE 25 iunie 2013

Zeci de căruțe circulă pe străzile orașului și încurcă traficul

de Székely Emőke | 613 vizualizări

Mai mulți cetățeni s-au arătat deranjați de căruțele care circulă pe străzile din Sfântu Gheorghe, de cele mai multe ori ilegal, și încurcă buna desfășurare a traficului. Probleme sunt în special în apropierea cartierului Őrkő, unde nu trece jumătate de oră fără ca un grup grăbit să nu meargă în viteză cu o căruță.

Pericol de accidente

Căruțele sunt în cele mai multe cazuri ale romilor, și circulă nestingherite pe străzile orașului atât ziua cât și noaptea. Degeaba sunt amplasate indicatoare de circulație interzisă căruțelor, romii nu țin cont de ele. Un bărbat ne-a povestit cum de multe ori a reușit să evite în ultima clipă căruțe care circulă după bunul plac al proprietarilor. „Căruțașii au propriile reguli de circulație, adică merg după capul lor. Nu de puține ori mi-au tăiat calea deși aveam prioritate. Orice șofer trebuie să fie foart atent, să circule cu viteză redusă pentru că nu știi niciodată de unde apare câte o căruță și se poate întâmpla o tragedie. Au fost și accidente aici în cartierul Simeria din același motiv, adică din cauza căruțașilor care merg după bunul lor plac” – ne-a povestit un localnic.

Poliția Locală are mâinile legate

Administrația publică din Sfântu Gheorghe nu a găsit deocamdată o măsură care să dea roade în privința căruțelor. Șeful Poliției Locale, Hadnagy István, admite că de cele mai multe ori este vorba de familii de etnie romă care circulă sau parchează ilegal, însă prea multe nu sunt de făcut. „Noi putem verifica căruțașii și le putem da amenzi, însă aceste măsuri de cele mai multe ori nu au niciun efect real. Amenzile nu sunt achitate, iar dacă administrația publică acționează în instanță căruțașii pentru a recupera datoriile, judecătorii de cele mai multe ori constată că aceste persoane nu au nicio sursă de venit, așadar banii nu pot fi recuperați” – spune Hadnagy. Acesta a menționat că nu pot nici să confişte căruțele pentru că acestea se dovedesc a fi o sursă de venit de subzistență, așadar ajung înapoi la proprietari.

Lege permisivă

Legislația actuală nu permite administrațiilor publice să confiște mijloacele de transport care circulă neregulamentar pe șosele (în afară de cazurile în care sunt implicate în accidente), așadar până când legea rămâne neschimbată, situația căruțașilor rămâne și ea așa cum o știm. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune că în cazul în care legile se vor schimba, Primăria va lua atitudine în ceea ce privește căruțele din oraș. În ceea ce privește confiscarea animalelor, de exemplu a cailor, Poliția Locală poate prinde acele exemplare care se plimbă nestingherit și fără supraveghere prin oraș. Vedem pe străzi cai, porci, însă experiența arată că acestea sunt răscumpărate în termenul legal de 24 de ore, în ciuda faptului că taxa de răscumpărare este de 1.000 de lei.

Purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna, Iulia Grigoraș, ne-a declarat că în ultima perioadă nu au fost semnalate accidente provocate de căruțași. „Anul trecut am avut cazuri în care căruțele nu erau echipate pentru a circula pe timp de noapte, sau căruțașii nu au purtat veste reflectorizante, însă anul acesta nu am avut asemenea cazuri. Acum problema cea mai mare o constituie șoferii băuți” – spune Iulia Grigoraș.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
sepsi lako, 27 iunie 2013
Mi se pare ca ceva se bate cap in cap: judecatorii constata de cele mai multe ori ca persoanele amendate de Politia Locala nu pot plati amenzile pentru ca nu au nici o sursa de venit, dar in situatia citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.